۵۷ سال پس از ترور مارتین لوتر کینگ، یکی از برجستهترین چهرههای جنبش حقوق مدنی آمریکا و برندهٔ جایزه صلح نوبل، دولت دونالد ترامپ دستور داد هزاران سند از مدارک ادارهٔ تحقیقات پلیس فدرال، افبیآی، در مورد زندگی و سوءقصد جنجالی به او منتشر شود.
با این دستور، مفاد بیش از ۲۳۰ هزار سند که افبیآی از دوران زندگی و فعالیتهای مارتین لوتر کینگ و سپس ترور او در آوریل ۱۹۶۸ گردآوری کرد و تا کنون در بایگانی ملی آمریکا قرار داشت، از طریق یک وبسایت به آگاهی افکار عمومی رسیده است.
خبر انتشار اسناد روز دوشنبه ۳۰ تیر از طریق بیانیهٔ دفتر تولسی گابارد، مدیر اطلاعات ملی آمریکا، به مردم و رسانهها اطلاع داده شد. دفتر خانم گابارد انتشار اسناد و دیجیتالی کردن بخشی از اسناد را «بیسابقه» نامید و از دونالد ترامپ برای پیگیری و عملی کردن قولش تقدیر کرد.
به گفتهٔ خانم گابارد، «این اسناد شامل جزئیاتی در مورد تحقیقات وقت پلیس فدرال در مورد ترور مارتین لوتر کینگ، بحثهای آن زمان در مورد سرنخهای احتمالی، یادداشتهای داخلی افبیآی که بررسیهای جدی پرونده را شرح داده، اطلاعاتی در مورد همسلولی سابق جیمز ارل ری (ضارب کینگ) و موارد دیگر است».
پم باندی، دادستان کل ایالات متحده، نیز با انتشار عکسی از خود در کنار خواهرزاده مارتین لوتر کینگ، در بیانیهای گفت: مردم آمریکا دههها پس از ترور هولناک یکی از رهبران بزرگ کشور، شایسته پاسخگویی هستند.
مارتین لوتر کینگ که سخنوری متبحر بود و جذبهٔ او میلیونها نفر را به سوی مبارزات خشونتپرهیز علیه تبعیض نژادی و نابرابری هدایت کرده بود، در چهارم آوریل ۱۹۶۸ هنگام سخنرانی در حمایت از کارگران اعتصابی در شهر ممفیس ایالت تنسی کشته شد.
او که یک کشیش نیز بود، هنگام مرگ ۳۹ سال داشت و سوءقصد به او رویدادی تبدیل شد که دههها و تا به امروز جامعه آمریکا را تحت تأثیر خود قرار داده است.
سخنرانی معروف کینگ با عنوان «من رؤیایی دارم» در جریان یک راهپیمایی پرشمار در شهر واشینگتن موجب توجه بیشتر جامعهٔ آمریکا به جنبش حقوق مدنی شد؛ آن سخنرانی هنوز مورد تحسین تلاشگران جوامع مدنی جهان است و رهبران، فعالان حقوق بشر، نویسندگان و مردم عادی آن را یادآوری میکنند.
دونالد ترامپ در کارزار انتخاباتی خود قول داده بود پروندههایی مانند ترور جان اف کندی، رئیسجمهور ایالات متحده را که در سال ۱۹۶۳ کشته شد، سوءقصد به مارتین لوتر کینگ و همچنین جفری اپستین، مجرم بدنام جنسی را که در زندان نیویورک خودکشی کرد، از مهر و موم دولتی بیرون آورد.
پروندههای مرتبط با جان اف کندی دو ماه پس از بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید، با خروج از حالت محرمانه در یک وبسایت دولتی منتشر شد.
فرمان اجرایی ترامپ سه روز پس از دورهٔ دوم ریاستجمهوری او در مورد برداشتن مهر محرمانه از پروندهٔ مارتین لوتر کینگ صادر شد اما قرار بود اسناد تا سال ۲۰۲۷ در ادارهٔ بایگانی ملی آمریکا مهر و موم بماند.
اما به گزارش آسوشیتدپرس، شماری از وکلای دادگستری از یک قاضی فدرال خواستند که دستور برداشتن زودتر مهر و موم از پرونده را صادر کند.
انتظار میرود که گروههای زیادی از پژوهشگران، علاقمندان به تاریخ و روزنامهنگاران اسناد تازه انتشاریافته را برای احتمال دست یافتن به اطلاعات و آگاهیهای ناشناخته در مورد ترور دکتر کینگ بررسی کنند.
دیوید گارو، نویسنده یکی از زندگینامههای مارتین لوتر کینگ، گفته است که بررسیهای مقدماتی او نکات تازه و مهمی را در این اسناد ارائه نکرده و چیزی ندیده که برای او تازگی داشته باشد.
وزارت دادگستری آمریکا در سال ۱۹۹۸ در پی دستور جانت رینو، وزیر وقت در دولت بیل کلینتون به درخواست کورتا اسکات، همسر مارتین لوتر کینگ، پرونده ترور کینگ را بررسی و سپس اعلام کرد اسنادی که حاکی از نقض حکم قضایی سال ۱۹۶۹ در مورد ارتکاب ترور دکتر کینگ توسط جیمز ارل ری باشد، پیدا نکرده است.
با این حال، یک هیئت منصفه در ممفیس، شهری که کینگ در آن کشته شد، سال ۱۹۹۹ اعلام کرد به این نتیجه رسیده است که کینگ هدف یک توطئه قرار گرفته بود.
وزارت دادگستری آمریکا دوباره در سال ۲۰۰۰ در گزارشی مشروح هر گونه توطئه دولتی برای قتل کینگ را رد کرد.
جیمز ارل ری که ابتدا به قتل دکتر کینگ اعتراف کرد، بعداً اعتراف خود را پس گرفت و تا زمان مرگش در سال ۱۹۹۸ در زندان در حالی که محکومیت ۹۹ ساله خود را میگذراند، مدعی «بیگناهی» بود.
مخالفت پسران کینگ با انتشار اسناد
«کنفرانس رهبری مسیحیان جنوب» که دکتر کینگ آن را در سال ۱۹۵۷ در اوج شکوفایی جنبش حقوق مدنی پایهگذاری کرده بود، با انتشار اسناد مخالفت کرد.
همچنین بازماندگان لوتر کینگ، از جمله دو پسرش، مارتین سوم و برنیس، که با انتشار اسناد مخالف بودند، در پی علنی شدن مدارک از مردم خواستند «با همدلی، خویشتنداری و احترام به غم و اندوه مداوم خانواده کینگ»، با این اسناد برخورد کنند.
دو پسر او در بیانیهٔ خود با این یادآوری که پدرشان در زندگی خود «بیوقفه هدف یک کارزار تهاجمی و ضداطلاعات بود»، نوشتند اسناد باید در «چارچوب تاریخی کامل» آنها بررسی شود.
پسران کینگ فقید همچنین ادعای دهها ساله این خانواده را تکرار کردند جیمز ارل ری، که به جرم ترور مارتین لوتر کینگ محکوم شد، اگر هم مسئولیتی داشت، تنها مسئول نبود.
مارتین سوم و برنیس کینگ بر این باور هستند که پدرشان در جریان توطئهای که از جمله «سازمانهای دولتی» در آن دخیل بودند، کشته شدند.
هنگام ترور کینگ، مارتین سوم ۱۰ ساله و برنیس پنج ساله بودند. برنیس اکنون ۶۲ سال دارد و «مرکز کینگ» را که توسط مادرشان، کورتا اسکات کینگ، در زمان حیات خود به یاد مارتین لوتر کینگ برپا شده بود، رهبری میکند. بیانیه این مرکز روز دوشنبه ۳۰ تیر نوشته که انتشار این اسناد «یک اقدام انحرافی است» و جنجال سیاسی آن گذرا خواهد بود.
با این حال، دو پسر کینگ گفتند اسناد بررسی خواهد شد تا معلوم شود که آیا اطلاعاتی فراتر از یافتههای قبلی ارائه میکند یا نه.
از سوی دیگر آلودا کینگ، خواهرزاده مارتین لوتر کینگ، که یک محافظهکار شناختهشده است و راه خود را در خصوص پروندههای دکتر کینگ از دو پسر او جدا کرده است، در بیانیهای از رئیسجمهور ترامپ به خاطر «شفافیت» سپاسگزاری کرد.
اما به گزارش آسوشیتدپرس، کشیش ال شارپتون، فعال حقوق مدنی دراین زمینه گفت انتشار پروندههای ترور دکتر کینگ «ربطی به شفافیت یا عدالت ندارد، بلکه یک تلاش مذبوحانه برای منحرف کردن اذهان از طوفانی است که ترامپ را بر سر پروندههای جفری اپستین در برابر طرفداران خود در جنبش "ماگا" قرار داده است».
«انحطاط اخلاقی»
محققان در اسنادی که در دورهٔ اول ریاستجمهوری ترامپ در مورد ترور جان اف کندی بررسی کردند، گفتند دولت کندی «انحطاط اخلاقی» مارتین لوتر کینگ را بررسی کرده و نهادهای قانونی وقت برای آن پرونده درست کرده بودند.
پرونده یادشده بر اساس گفتهها و شنیدههای دیگران، شامل اتهاماتی مانند داشتن روابط جنسی خارج از ازدواج و شرکت در مهمانیهای شبانه بوده و یک منبع نیز گفته بود که اطمینان داشت کینگ در کالیفرنیا معشوقه داشت و از او صاحب یک فرزند هم شده بود.
آن پرونده در مورد «تمایلات جنسی نامتعارف» مارتین لوتر کینگ به بیباکی او در شهوترانی و حضور روسپیهای سفید در مهمانیها اشاره داشت. یکی از اسناد ظاهراً آقای کینگ را متهم کرده بود که در ژانویه ۱۹۶۴ دو شبانهروز تمام مهمانی همراه با نوشیدن مشروب در شهر واشینگتن به راه انداخت.
یکی از گفتههای آمده در پروندههای برملا شده سال ۲۰۱۷ حاکی بود که مارتین لوتر کینگ لذت روابط خارج از زندگی زناشویی را دوست داشت و متمایل به روابطی مانند سکس گروهی بود.
آن اسناد به کارگذاری شنود در دفتر، خانه و محلهای دیگری که دکتر کینگ به آنها رفتوآمد میکرد، اشاره داشت و نوشته بود که شنود برای زیرنظر گرفتن فعالیتهای او از سوی افبیآی انجام شد اما بعداً وقتی مأموران نوارها را گوش کردند، به رازهای زندگی جنسی «غیرمتعارف» او پی بردند.
پلیس فدرال آمریکا نگران بود که کینگ جذب کمونیسم شود و مظنون بود که استنلی دیوید لویسون، یکی از مشاوران یهودی نیویورکی دکتر کینگ و نویسندهٔ سخنرانیهای او، عضو مخفی حزب کمونیست باشد.
ادگار هوور، مدیر وقت افبیای، باور داشت که کمونیستها میتوانند از کینگ به دلیل رفتارهای جنسی «افراطی» به راحتی «اخاذی» کنند.
دیوید گارو، نویسنده زندگینامه کینگ، در این زمینه گفته بود اول فکر کرده بود که ۱۰–۱۲ زن در زندگی او بودند اما نه ۴۰–۴۵ زن.