دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، دستور به خروج کشور خود از شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد و ادامه قطع کمکهای مالی واشینگتن به اونروا، آژانس امدادرسانی سازمان ملل به آوارگان فلسطینی، داد.
این اقدام که روز سهشنبه ۱۶ بهمن صورت گرفت همزمان با سفر بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل به واشینگتن صورت گرفت. آقای نتانیاهو همواره منتقد اونروا بوده و کارکنان آن را به «دست داشتن در اقدامات تروریستی علیه اسرائیل» متهم کرده است،.
ترامپ در طول دوره اول ریاست جمهوری خود، از ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱، نیز دستور داد کمکهای مالی به اونروا قطع شود و اهمیت آن را زیر سوال برد و گفت که فلسطینیها باید بر سر آغاز دوباره مذاکرات صلح با اسرائیل توافق کنند.
دولت اول دونالد ترامپ همچنین فرایند خروج ایالات متحده از شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد را کلید زد و این نهاد را به سوگیری مزمن علیه اسرائیل و عدم اصلاحات متهم کرد. ایالات متحده در حال حاضر عضو شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد نیست. این کشور در دوره ریاست جمهوری جو بایدن طی یک دوره دو ساله از ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۴ عضو این نهاد مستقر در ژنو بود.
یکی از کارگروههای این شورا قرار است که اواخر امسال سابقه حقوق بشری ایالات متحده را بررسی کند، فرایندی که هر چند سال یک بار مشمول همه کشورها میشود.
شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد اگرچه از قدرت الزامآوری برخوردار نیست، اما مباحث آن دارای وزن و اعتبار سیاسی است و میتواند فشار جهانی را به دولتها برای تغییر مسیر افزایش دهد.
آقای ترامپ از آغاز دوره دوم ریاست جمهوری خود دستور به خروج از سازمان بهداشت جهانی و توافق اقلیمی پاریس داده است.
ایالات متحده بزرگترین حامی مالی اونروا بود و سالانه ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیون دلار به این نهاد کمک میکرد اما جو بایدن در ژانویه ۲۰۲۴ پس از آن که اسرائیل کارکنان اونروا را متهم به دست داشتن در حمله ۷ اکتبر ۲۰۲۳ کرد، کمک مالی به اونروا را متوقف ساخت.
پس از آن نیز کنگره ایالات متحده بهطور رسمی کمک مالی واشینگتن به اونروا را تا دستکم مارس ۲۰۲۵ تعلیق کرد. هدف اونروا فراهم آوردن خدمات آموزشی و بهداشتی و کمک به میلیونها فلسطینی در غزه، کرانه باختری، سوریه، لبنان و اردن است.
سازمان ملل متحد اعلام کرده که ۹ نفر از کارکنان اونروا احتمالا در حملات ۷ اکتبر دست داشتهاند و آنها را اخراج کرده است. یکی از فرماندهان گروه افراطی حماس در لبنان نیز که سپتامبر گذشته توسط اسرائیل کشته شد، مشخص شد شغلی در اونروا داشته است.
اسرائیل هم از شورای حقوق بشر سازمان ملل خارج میشود
یک روز پس از خروج آمریکا از شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، وزیر خارجه اسرائیل با استقبال از تصمیم دونالد ترامپ، اعلام کرد که اسرائیل نیز از این شورا خارج میشود.
گیدئون سعار روز چهارشنبه ۱۸ بهمن در بیانیهای در این زمینه نوشت شورای حقوق بشر سازمان ملل «به طور سنتی از ناقضان حقوق بشر حمایت کرده» و به آنها امکان داده «با پنهان شدن زیر پوشش حقوق بشری، رویکرد وسواسی علیه اسرائیل را که تنها دموکراسی در خاورمیانه است، دنبال کنند».
او افزود اسرائیل تنها کشوری است که شورای یادشده به صورت «تهاجمی» بر آن متمرکز شده و بیش از یکصد قطعنامه علیه اسرائیل صادر کرده، در حالی که تنها ۲۰ درصد از قطعنامههای شورا در مورد تمامی کشورهای دیگر همراه با هم از جمله ایران، کوبا، کره شمالی و ونزوئلا بوده است.
آقای سعار نوشت عملکرد شورا «یهودستیزانه» و در راستای «مشروعیتزدایی» از اسرائیل است.
اسرائیل پیشتر در سال ۲۰۱۲ میلادی در پی قطعنامههای متعددی که شورای حقوق بشر علیه این کشور صادر کرده بود، از آن خارج شد و در سال ۲۰۱۵ به آن بازگشت. جایگاه اسرائیل در شورا در مقام ناظر بود.
اسرائیل همچنین از فرمان اجرایی دونالد ترامپ در روز سهشنبه برای خروج از انروا، و قطع کمک آمریکا به این آژانس امداد و کاریابی فلسطینیان وابسته به سازمان ملل، استقبال کرد.
کنست، پارلمان اسرائیل، به تازگی قانونی تصویب کرد که فعالیت انروا در خاک این کشور را ممنوع کرد.