لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۵:۲۳
یک سرباز سوری بر ویرانه‌های مرکز تحقیقاتی سوریه در منطقه برزه در شمال دمشق
یک سرباز سوری بر ویرانه‌های مرکز تحقیقاتی سوریه در منطقه برزه در شمال دمشق

پوشش همزمان واکنش به حمله موشکی آمریکا و بریتانیا و فرانسه علیه حکومت سوریه

  • دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، بامداد شنبه در یک سخنرانی زنده اعلام کرد که در هماهنگی با فرانسه و بریتانیا دستور حمله به مراکز تحقیقات و زرادخانه شیمیایی ارتش سوريه را صادر كرده است.
  • او همچنین به روسیه و ایران هشدار داد که به حمایت از حکومت بشار اسد پایان دهند.
  • این حمله موشکی با واکنش‌هایی همراه بوده است. دونالد ترامپ می‌گوید که این حمله نمی‌توانست نتیجه‌ای بهتر از این داشته باشد و پنتاگون، وزارت دفاع آمریکا، می‌گوید همه اهداف در نظر گرفته شده برای این حمله حاصل شده است.
  • پنتاگون، پیشتر گفته بود که در این عملیات مشترک، تأسیسات مرکز تحقیقات علمی در دمشق و دو تأسیسات نظامی و محل نگهداری تسلیحات شیمیایی حکومت سوریه در حمص مورد حمله قرار گرفته‌اند.
  • ژنرال جیمز متیس وزیر دفاع آمریکا تصریح کرده که ایالات متحده حملات بیشتری را به سوریه برنامه‌ریزی نکرده است.
  • این در حالی است که روسیه و ایران حملات به سوریه را محکوم کرده اند.

پنتاگون، وزارت دفاع آمریکا، اعلام کرد که حملات به سوریه «توان تهاجمی سوریه با جنگ‌افزار شیمیایی را تا سال‌ها به عقب برد» و به برنامه‌های سلاح های شیمیایی سوریه به طرز چشمگیری آسیب وارد کرد.

سخنگوی پنتاگون در جمع خبرنگاران گفت که «همه اهداف تعیین شده در سوریه حاصل شده است». او در عین حال افزود که آمریکا در جستجوی تقابل در سوریه نیست.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهورژ آمریکا، پیشتر در توئیتی تصریح کرده بود که حمله بامداد شنبه به سوریه «نمی‌توانست نتیجه‌ای بهتر از این داشته باشد» و «مأموریت انجام شد».

رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، در نخستین واکنش علنی به حملات به سوریه گفت که «کشتاری که بشار اسد انجام می‌دهد، نمی‌توانست بدون پاسخ بماند».

پیش از اظهارات آقای اردوغان، مقام‌های دیگر ترکیه ضمن حمایت از حمله به سوریه، تأکید کرده‌اند که از پایگاه اینجرلیک در جنوب ترکیه برای این حملات استفاده نشده است.

از سرنوشت نظامیان اعزامی ایران به سوریه، در پی حملات سه قدرت غربی به سوریه، خبر تازه‌ای منتشر نشده است.

در گزارش‌های روزهای اخیر رسانه‌های منطقه آمده بود که نیروهای ایرانی، افغانستانی و پاکستانی شیعه اعزامی از ایران به سوریه، همانند شبه نظامیان حزب‌الله، محل عادی استقرار خود را ترک کرده‌اند.

هفت نظامی ایرانی از جمله یک سرهنگ سپاهی در حمله دوشنبه گذشته به پایگاه تی ۴ در استان حمص سوریه، که روسیه آن را به اسرائیل نسبت داد، کشته شدند.

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، روز شنبه توییت کرد که حمله شب گذشته به سوریه «نمی‌توانست نتیجه‌ای بهتر از این داشته باشد».

وی افزود: «ماموریت انجام شد.»

آقای ترامپ همچنین از فرانسه و بریتانیا به خاطر «هوشمندی و قدرت عالی نظامی» آنها سپاسگزاری کرد.

رئیس جمهوری آمریکا در توییت بعدی خود نیروهای نظامی ایالات متحده را افتخارآمیز نامید و یادآور شد که میلیاردها دلار برای توان برتر نظامی آمریکا هزینه شده است. ‎

عربستان سعودی در نخستین واکنش خود به حملات سحرگاهی سه قدرت جهانی به سوریه، از این اقدام حمایت کرد.

ریاض در بیانیه رسمی خود نوشته است که حکومت سوریه مردم خود را به بمب شیمیایی بست و باید مسئولیت آن را قبول کند.

محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی، که از سفر به آمریکا و فرانسه به ریاض بازگشته است، گفته بود که عربستان نیز آماده پیوستن به حملات نظامی علیه سوریه، در صورت نیاز، است. ‎

به گزارش خبرگزاری رویترز، شورای امنیت سازمان ملل بنا به درخواست روسیه روز شنبه نشست خواهد داشت. جلسه اضطراری از ساعت ۱۹:۳۰ به وقت ایران آغاز می‌شود.

همزمان به گزارش ریانووستی، سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه، اعلام کرد که کشورش با سه قدرتی که به سوریه حمله کردند، در تماس است.

آقای ریابکوف افزود که مسکو «علاقه‌مند است به همکاری با واشینگتن ادامه دهد». ‎

محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، در گفت‌وگوی تلفنی با همتای سوری خود، ولید معلم، حمله سه قدرت غربی به سوریه را «جنایتکارانه و غیرقانونی» و کاربرد سلاح شیمیایی حکومت اسد علیه غیرنظامیان را «ادعا» نامید.

به گزارش رسانه‌های ایران، ظریف گفت که این حملات «پیش از آغاز به کار و گزارش بازرسان سازمان منع سلاح شیمیایی» صورت گرفته است.

هفته گذشته علی‌اکبر ولایتی، مشاور رهبر ایران در امور بین‌الملل، در سفر چند روزه به سوریه، با اسد دیدار کرده بود.

در واکنش به این سفر، برخی از رسانه‌های منطقه نوشته بودند که وزیر خارجه اصلی ایران ولایتی است، نه ظریف. ‎

اتحادیه اروپا روز شنبه روسیه و ایران را فراخواند تا از نفوذ خود بر سوریه برای متوقف کردن حملات شیمیایی به غیرنظامیان استفاده کنند.

این اتحادیه هشدار داد که می‌تواند بر شدت تحریم‌های خود علیه سوریه بیفزاید. ‎

فدریکا موگرینی، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در توییتی چنین نظر داد که راه حل بحران سوریه جز راهکاری سیاسی نمی‌تواند باشد.

او در عین حال از اقدام نظامی سه قدرت علیه سوریه، با هدف جلوگیری از کاربرد سلاح شیمیایی توسط حکومت اسد، حمایت کرده است. ‎

حمله سه قدرت غربی به سوریه، همه جناح‌های رقیب فلسطینی را با یکدیگر متحد کرد: در حالی که جهاد اسلامی فلسطین، هم‌پیمان سوریه و ایران این حمله را نکوهش کرده، شاخه جوانان جنبش فتح نیز در بیانیه‌ای تاکید کرد که جامعه جهانی باید علیه اسرائیل «به خاطر سرکوب ملت مظلوم فلسطین» اقدام کند.

فتح افزوده است که نشست اتحادیه عرب در روز یک‌شنبه در ریاض باید اسرائیل را که این روزها دوباره به «سرکوب» فلسطینی ها برخاسته، محکوم کند.

اسرائیل می‌گوید «در برابر تروریسم» از خود دفاع می‌کند.

بیشتر

XS
SM
MD
LG