نیروهای اوکراینی اعلام کردند که یک فرودگاه نظامی در جنوب روسیه را که برای پرتاب پهپادهای شاهد ساخت ایران استفاده میشد، هدف قرار دادهاند. این حمله در فرودگاه پریموروسکو-آختارسک در منطقه کراسنودار رخ داده و باعث آتشسوزی شده است.
وزارت دفاع روسیه نیز از سرنگونی پهپادهای اوکراینی در این منطقه خبر داد اما به این فرودگاه اشارهای نکرد.
در همین حال، فرانسه و هلند اولین محموله جنگندههای پیشرفته را به اوکراین تحویل دادند. اوکراین روز پنجشنبه ۱۸ بهمن اعلام کرد که نخستین جنگندههای میراژ ۲۰۰۰ فرانسوی و اف-۱۶ آمریکایی ارسالشده از هلند را دریافت کرده است. این در حالی است که کییف همچنان خواهان تسلیحات پیشرفته بیشتری از غرب برای مقابله با حملات روسیه در شرق و حملات هوایی دوربرد است.
در همین اثنا، وزارت خارجه روسیه از ایالات متحده خواست موضع روشنی دربارهٔ پایان جنگ اوکراین اتخاذ کند تا مسکو بتواند بر اساس آن تصمیمگیری کند.
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه، بهطور جداگانه اعلام کرد که «مسکو سخنان و اظهارات زیادی از واشینگتن درباره اوکراین شنیده است، اما در حال حاضر هیچ شفافیتی در مورد اینکه ایالات متحده دقیقاً چه برنامهای برای رسیدن به توافق جهت پایان دادن به درگیری در آنجا دارد، وجود ندارد.»
در همین حال، خبرگزاری دولتی ریا روسیه گزارش داد که مقدمات دیدار پوتین و ترامپ در مراحل پیشرفته قرار دارد، اما مقامات رسمی دو کشور تأیید نکردهاند که این دو رهبر پس از آغاز دولت جدید ترامپ گفتوگویی داشته باشند.
نماینده ترامپ در امور اوکراین، در کنفرانس مونیخ از «طرح پایان جنگ» خواهد گفت
کیث کلاگ، فرستاده ویژه دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، در امور اوکراین و روسیه، تأیید کرده که هفته آینده در کنفرانس امنیتی مونیخ شرکت خواهد کرد و درباره هدف ترامپ برای پایان دادن به جنگ در اوکراین سخن خواهد گفت.
آقای کلاگ با اعلام این مطلب اضافه کرد که مشتاق حضور در این کنفرانس سالانه است تا درباره «هدف ترامپ برای پایان دادن به این جنگ خونین و پرهزینه در اوکراین» صحبت کند. او در پستی که روز چهارشنبه ۱۷ بهمن در شبکه اجتماعی ایکس منتشر کرد، افزود که قصد دارد با «متحدان آمریکا که آماده همکاری هستند» نیز دیدار کند.
پس از اعلام حضور کلاگ در این کنفرانس که قرار است از ۲۶ تا ۲۸ بهمن برگزار شود، گمانهزنیهایی مطرح شده مبنی بر اینکه او ممکن است طرح ترامپ برای پایان جنگ را ارائه دهد. خبرگزاری بلومبرگ در گزارشی، به نقل از منابعی که نامشان فاش نشده، اعلام کرد که کلاگ در این کنفرانس این طرح را ارائه خواهد کرد.
این منابع جزئیات بیشتری درباره این طرح، میزان دقیق بودن یا نحوه ارائه آن منتشر نکردهاند.
دفتر مطبوعاتی کاخ سفید نیز به درخواست رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی برای اظهار نظر در این باره پاسخی نداده است.
کلاگ هفته گذشته اعلام کرده بود که ترامپ «راهبرد مشخصی» برای پایان دادن به جنگ اوکراین در مدت چند ماه دارد. این اظهارات در حالی مطرح شد که مذاکرات غیررسمی و کانالهای دیپلماتیک برای یافتن راهی جهت پایان دادن به جنگی که نزدیک به سه سال از آغاز آن میگذرد، در جریان است.
او و برخی دیگر از مقامات به طرحی اشاره کردهاند که متحدان ترامپ آن را «صلح از طریق قدرت» مینامند. این طرح شامل احتمال متوقف کردن درگیری و ایجاد وضعیتی مبهم برای مناطق اشغالی روسیه است. همچنین، ارائه تضمینهای امنیتی به اوکراین نیز بخشی از این طرح عنوان شده، اما جزئیات این تضمینها مشخص نیست.
روسیه روز ۱۷ بهمن اعلام کرد که تماسهایش با آمریکا درباره یافتن راهحلی برای جنگ اوکراین افزایش یافته است. دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، گفت که مسکو آماده مذاکره با ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، است، با وجود اینکه ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، پیشتر گفته بود که تمایلی به مذاکره با زلنسکی ندارد، زیرا دوره ریاستجمهوری او سال گذشته به پایان رسیده است.
اوکراین به دلیل اجرای حکومت نظامی از زمان آغاز جنگ، قادر به برگزاری انتخابات نبوده است.
کلاگ گفته که آمریکا در حال بررسی اعمال فشار هم بر مسکو و هم کییف است تا دو طرف وارد مذاکرات صلح شوند. او پیشتر هشدار داده بود که هر دو طرف باید آماده ارائه امتیازاتی باشند تا به توافق دست یابند.
ترامپ بارها تأکید کرده که خواهان پایان سریع جنگ است و گفته که قصد دارد در اولین فرصت با پوتین دیدار کند.
زلنسکی در سخنرانی ویدیویی شبانه خود در ۱۷ بهمن اعلام کرد که اوکراین ارتباطات خود با دولت ترامپ را به میزان قابل توجهی افزایش داده و همچنین «تماسهای معناداری» با دیگر شرکای خود داشته است.
زلنسکی در مصاحبهای که ۱۶ بهمن در یوتیوب منتشر شد، اعلام کرد که حاضر است مذاکرات مستقیمی با پوتین داشته باشد، اما این مذاکرات باید با حضور آمریکا و اتحادیه اروپا انجام شود.
او همچنین در ادامه گفت: «اگر مردم معتقدند که باید در مسیر دیپلماتیک حرکت کنیم و من نیز فکر میکنم که آماده این مسیر هستیم، در آن صورت، این مذاکرات باید با حضور ایالات متحده، اروپا، اوکراین و روسیه برگزار شود.»
در این مصاحبه، زمانی که روزنامهنگار بریتانیایی پیرس مورگان از او پرسید که چه احساسی خواهد داشت اگر روبهروی پوتین بر سر میز مذاکره بنشیند، زلنسکی پاسخ داد: «اگر این تنها راهی باشد که میتوانیم صلح را برای مردم اوکراین به ارمغان بیاوریم و از تلفات بیشتر جلوگیری کنیم، قطعاً این مسیر را انتخاب خواهیم کرد.»
او در ادامه افزود: «من با او مهربان نخواهم بود. او را دشمن خود میدانم. صادقانه بگویم، فکر میکنم او هم من را دشمن خود میداند.»
در همین حال، دولت آلمان روز ۱۷ بهمن اعلام کرد که جِی. دی. ونس، معاون رئیسجمهور آمریکا، در کنفرانس امنیتی مونیخ حضور خواهد داشت. اشتفن هبستریت، سخنگوی صدراعظم آلمان، این موضوع را اعلام و کنفرانس نیز تأیید کرد که ونس در این نشست شرکت خواهد کرد.