دو مقام دفاعی آمریکا میگویند به دستور دونالد ترامپ، پنتاگون در حال تهیه پیشنویس طرحهایی «برای بیرون بردن دائمی نیروهای آمریکا از سوریه است».
دو این مقام دفاعی روز چهارشنبه ۱۷ بهمن به شبکه خبری انبیسی گفتند، طرحهای در دست تهیه در وزارت دفاع آمریکا حول خروج کامل نیروهای آمریکا در یک بازه زمانی ۳۰ روزه، ۶۰ روزه تا ۹۰ روزه است.
انبیسی افزود این تصمیم پس از اطلاعاتی بود که مایک والتز، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، هفته گذشته در جریان بازدید از مقر فرماندهی مرکزی ایالات متحده (سنتکام) در ایالت فلوریدا دریافت کرد.
سخنگوی پنتاگون در واکنش گفت خوب بود که مشاور امنیت ملی با حضور در مقر سنتکام از اوضاع منطقه اطلاعاتی گرفت.
رسانههای اسرائیل ابتدا هفته گذشته گزارش دادند که آمریکا در حال خارج کردن نیروهای خود از سوریه است.
شبکه کان، رسانه عمومی اسرائیل، گفته بود تیم ترامپ با اطلاع دادن این امر به اسرائیل، نگرانیهایی را در این کشورِ متحد آمریکا برانگیخته است.
هنگامی که خبرنگاران روز ۱۱ بهمن در دفتر رئیسجمهور آمریکا از دونالد ترامپ در خصوص گزارشهای انتشاریافته در این زمینه سؤال کردند، او گفت «ما در سوریه دخالتی نخواهیم کرد، سوریه به اندازه کافی دچار هرج و مرج است و نیازی به دخالت ما در آنجا نیست».
رئیسجمهور آمریکا افزود که دربارهٔ خروج نیروهای نظامی آمریکا از سوریه تصمیم خواهد گرفت.
نیروهای آمریکا از سال ۲۰۱۴ در دولت وقت باراک اوباما در چارچوب نیروهای ائتلاف بینالمللی برای مبارزه با گروه داعش در شمال شرق سوریه مستقر شدند و پس از سالها مبارزه و تضعیف شدید داعش، برای یاری نیروهای کرد متحد خود، از جمله شبهنظامیان سوریه دموکراتیک، در بخشهایی از این کشور باقی ماندند.
دونالد ترامپ در دوره نخست ریاستجمهوری خود دستور خروج بخش بزرگی از نظامیان آمریکا در سوریه را صادر کرد اما بعداً این تصمیم را در پی درخواست سیاستمداران آمریکایی تعدیل کرد. در آن زمان، اسرائیل از حضور نظامی جمهوری اسلامی ایران در سوریه که متحد حکومت وقت بشار اسد بود، نگران بود.
جو بایدن، رئیسجمهور پیشین آمریکا، در آخرین هفتههای کار دولت خود تأیید کرد که شمار نیروهای آمریکایی را در سوریه که در چند سال اخیر به ۹۰۰ تن کاهش یافته بود، افزایش داده است. پنتاگون گفته بود در دسامبر ۲۰۲۴، شمار این نیروها حدود ۲ هزار تن بود.
احمد الشرع، رئیسجمهور موقت سوریه که پیروزی او و نیروهایش دو ماه پیش موجب فرار بشار اسد به روسیه شده، اعلام کرده که انتظار دارد همه نیروهای مسلح، از جمله نیروهای مورد حمایت آمریکا، در ارتش جدید سوریه ادغام شوند.
دعوت نخستین دولت غربی از احمد الشرع
در این میان، فرانسه اولین دولت غربی است که احمد الشرع را به دیدار رسمی دعوت کرد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، دعوت امانوئل مکرون از احمد الشرع در جریان گفتوگوی تلفنی چهارشنبه شب بین دو رهبر مطرح شد.
دفتر ریاستجمهوری فرانسه اعلام کرد آقای مکرون بر لزوم پیگیری مبارزه با تروریسم که «به نفع مردم سوریه» و همچنین در راستای «امنیت مردم فرانسه» است تأکید کرد.
امانوئل مکرون در این گفتوگو که اولین مذاکره تلفنی دو رهبر بود، خواهان ادعام کامل جنگجویان گروه سوریه دموکراتیک در روند انتقالی سوریه شد.
موعد دیدار احمد الشرع از پاریس هنوز اعلام نشده است.
آقای الشرع روز یکشنبه این هفته در اولین سفر خارجی خود به عربستان رفت و با ولیعهد سعودی به گفتوگو نشست و سپس با سفر به ترکیه با رجب طیب اردوغان که حامی اصلی «هیئت تحریر شام» در ساقط کردن حکومت بشار اسد بود، دیدار کرد. آقای اردوغان سفر احمد الشرع به آنکارا را «گام تاریخی در دوستی دو کشور» نامید.