نیروی حافظ صلح سازمان ملل در لبنان (یونیفیل) به آتش کشیده شدن خودروی این نهاد در نزدیکی فرودگاه بیروت را «هولناک» و «نقض آشکار قوانین بینالمللی» خواند و خواستار محاکمه عاملان آن شد.
این نهاد سازمان ملل تایید کرد که کاروان خودروهای حامل صلحبانان و منقوش به آرم این سازمان شامگاه جمعه ۲۶ بهمن در مسیر فرودگاه بیروت مورد حمله خشونتآمیز قرار گرفت و یکی از خودروها به آتش کشیده شد.
یونیفیل با تاکید بر اینکه این گونه حملات علیه نیروهای حافظ صلح «نقض آشکار قوانین بینالمللی» است و «ممکن است جنایت جنگی باشد»، خواستار تحقیقات کامل و فوری از سوی مقامهای لبنان و محاکمه همه عاملان این حمله شد.
به نوشته خبرگزاری رسمی لبنان، خودرویی که آتش زده شد حامل چاک بهادر داکال، معاون یونیفیل، بود و او در بیمارستان بستری شده است.
خبرگزاری فرانسه با اشاره به اینکه هویت عاملان این حمله مشخص نیست گزارش داد که هواداران گروه حزبالله بار دیگر و برای دومین روز جاده منتهی به فرودگاه «رفیق حریری» بیروت را مسدود کردند.
ارتش لبنان با اشاره به اینکه معترضان با حمله به خودروهای یونیفیل و همچنین حمله به نیروهای ارتش در تلاش برای بستن جاده فرودگاه بودند، در بیانیهای هشدار داد که این اقدامات میتواند منجر به «تنش داخلی با پیامدهای وخیم» شود.
در پی لغو دو پرواز شرکت هواپیمایی ماهان به بیروت گروهی از معترضان که پرچمهای حزبالله در دست دارند روزهای پنجشنبه و جمعه اقدام به مسدود کردن مناطقی در جاده منتهی به فرودگاه «رفیق حریری» کردند.
یکی از مقامات این فرودگاه پیشتر به خبرگزاری فرانسه گفته بود که بنابر دستور وزارت حمل و نقل لبنان، به هواپیمایی ماهان اطلاع داده شد که مجوز دو پرواز این شرکت به مقصد بیروت لغو شد.
به گفته این مقام که خواست نامش فاش نشود، قرار بود این دو پرواز روزهای پنجشنبه و جمعه انجام شود.
ساعاتی پیش از انتشار خبر لغو پروازهای ماهان، ارتش اسرائیل اعلام کرده بود که نیروی قدس سپاه پاسداران در تلاش برای انتقال پول به حزبالله لبنان با استفاده از پروازهای غیرنظامی است.
اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، با بیان اینکه «تهدید» اسرائیل موجب «اختلال» در پروازهای عادی به فرودگاه بیروت شد، این اقدام را «نقض قوانین بینالمللی» خواند و آن را محکوم کرد.
همچنین روز جمعه گزارش شد که مقامهای ایران اجازه فرود دو هواپیمای شرکت لبنانی «میدلایست» در فرودگاه تهران را ندادهاند.
این هواپیماها برای بازگرداندن شهروندان لبنانی اعزام شده بودند.
به گفته مجتبی امانی، سفیر جمهوری اسلامی در بیروت، ایران در صورتی اجازه فرود به هواپیماهای لبنانی خواهد داد که پروازهای ایرانی نیز مجوز ورود به بیروت را دریافت کنند.
مدیرعامل «شهر فرودگاهی امام خمینی» گفته است پروازهای بین تهران و بیروت همچنان انجام نمیشود.
با این حال یوسف راجی، وزیر خارجه جدید لبنان، روز جمعه گفت که در حال مذاکره با همتای ایرانی خود برای حل این مشکل است.
حزبالله، گروه مورد حمایت ایران، در جنگ اخیر با اسرائیل متحمل ضربات سنگینی شد و از جمله رهبر و بسیاری از فرماندهان ارشد این گروه کشته شدند.
حدود پنج ماه پیش نیز در بحبوحه جنگ اسرائیل و حزبالله وزارت حمل و نقل لبنان به یک هواپیمای ایرانی اجازه ورود به حریم هوایی خود را نداد. پیش از آن اسرائیل به برج کنترل فرودگاه بیروت هشدار داده بود که در صورت فرود این هواپیما، از نیروی نظامی استفاده خواهد کرد.
آتشبس بین اسرائیل و حزبالله از هفتم آذر اجرایی شده و ماه گذشته نیز جناحهای سیاسی در لبنان پس از حدود دو سال و نیم که پست ریاست جمهوری در این کشور خالی بود بر سر جوزف عون به توافق رسیدند و حزبالله در دولت جدید قدرت وتو را از دست داد.