مدیریت کانال پاناما در بیانیهای ادعای رایگان شدن این آبراهه برای کشتیهای دولتی آمریکا را تکذیب کرد.
در ادامه فشار دولت دونالد ترامپ بر کشور پاناما بر سر این آبراهه، وزارت خارجه آمریکا روز چهارشنبه ۱۷ بهمن اعلام کرد عبور کشتیهای آمریکایی از کانال پاناما از این پس رایگان خواهد بود.
در پیام این وزارتخانه در شبکه ایکس آمده بود که این اتفاق «میلیونها دلار» برای دولت آمریکا صرفهجویی به دنبال خواهد داشت.
رسانهها در آمریکا این خبر را جزئی از امتیازاتی تعبیر کردند که مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، گفته بود پاناما حاضر شده است که به آمریکا بدهد.
بر اساس آمارهای وزارت خارجه آمریکا، حدود ۷۲ درصد از تمام کشتیهایی که از کانال پاناما میگذرند از بندری در آمریکا میآیند یا به بندری در آمریکا میروند.
با این حال منظور از کشتیها در پیام وزارت خارجه، کشتیهای دولتی است که تعداد بسیار کمتری را شامل میشود.
با این همه حتی این تعداد اندک را نیز مدیریت کانال پاناما نپذیرفت و در بیانیهای که بلافاصله پس از پیام وزارت خارجه آمریکا منتشر شد تأکید کرد که هیچ تغییری در هزینهٔ عبور از آبراهه اعمال نشده است.
در این بیانیه همچنین آمده که پاناما آمادۀ گفتوگو در این باره با مقامهای آمریکایی است.
مارکو روبیو که در اولین سفر خارجی خود در مقام وزیر خارجه آمریکا در هفته جاری به پاناما سفر کرده بود، روز ۱۴ بهمن بعد از ملاقات و مذاکره رودررو با خوزه رائول مولینو، رئیسجمهور این کشور، بر عزم دولت جدید آمریکا برای لزوم تغییر مدیریت کانال پاناما تأکید کرد.
آقای روبیو در دیدار با رهبر پاناما گفته بود که «وضعیت فعلی غیرقابل قبول است و نیاز به تغییر فوری دارد».
به گزارش خبرگزاری فرانسه، آمریکا و پاناما قرار است روز ۱۹ بهمن مذاکرات خود را در مورد کانال پاناما آغاز کنند.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، اوایل دیماه گذشته، با انتقاد از تعرفهٔ بالای عبور کشتیها از کانال پاناما تهدید کرده بود که در صورت ادامه این روند، این آبراهه باید دوباره به ایالات متحده بازگردانده شود، اظهاراتی که با واکنش منفی رئیسجمهور پاناما روبهرو شد.
ایالات متحده طرح ساخت کانال پاناما را در سال ۱۹۱۴ به پایان رساند و یک پایگاه نظامی برای حفاظت از آن ایجاد کرد. معاهدۀ سال ۱۹۷۷ بین دو کشور راه را هموار کرد تا این آبراهه در ۳۱ دسامبر ۱۹۹۹ به کشور پاناما واگذار شود.
سالانه بیش از ده هزار کشتی از کانال پاناما میگذرد. این کشتیها اگر دسترسی به کانال را از دست بدهند، مجبورند هشت هزار مایل اضافه سفر کنند و آمریکای جنوبی را دور بزنند.