صفهای طولانی رأیدهندگان در کارولینای شمالی
با آغاز رایگیری در کارولینای شمالی از ساعت ششونیم بامداد به وقت محلی، گزارشگران از تشکیل صفهای طولانی در حوزهها خبر میدهند.
کارولینای شمالی یکی از هفت ایالت چرخشی آمریکا است.
شمار آرای الکترال کارولینای شمالی که شارلوت مرکز آن است، ۱۶ نفر است که معادل تعداد دو سناتور به اضافه ۱۴ عضو مجلس نمایندگان این ایالت در کنگره است.
شمار آرای الکترال در تمامی ایالتها معادل تعداد کرسیهای آن ایالت در مجلسین سنا و نمایندگان است.
دونالد ترامپ چهار سال پیش با ۴۹.۹۳ درصد آرا که حدود ۱.۴ درصد بیشتر از جو بایدن بود، برنده انتخابات در ایالت کارولینای شمالی شده بود.
در این میان، در ایالتهای دلور (محل زندگی جو بایدن)، فلوریدا، جورجیا، ایلینوی، کانزاس، مریلند، ماساچوست، میشیگان، میسوری، پنسیلوانیا، رودآیلند، کارولینای جنوبی و همچنین در منطقه مستقل واشینگتن دیسی رأیگیری از ساعت هفت بامداد به وقت محلی آغاز شد.
آرای یهودیان آمریکا به سبد کدام نامزد خواهد رفت؟
آرای یهودیان آمریکایی و شهروندان دو تابعیتی آمریکایی- اسرائیلی در انتخابات روز سهشنبه ایالات متحده از موضوعات مورد توجه رسانههای این کشور است.
بر اساس گزارشها، حدود نیم میلیون رأیدهنده دارای تابعیت آمریکایی- اسرائیلی هستند و شمار یهودیان آمریکایی نیز شش میلیون نفر برآورد میشود.
آرای این اقلیت متنفذ از آن رو مورد توجه قرار دارد که آیا آنها همچنان بهطور سنتی به دموکراتها وفادار خواهند بود یا به سود جمهوریخواهان رأی میدهند.
حدود ۷۰ درصد از یهودیان آمریکا بهطور سنتی حامی حزب دموکرات بودهاند. جمعیت واجد حق رأی آنها ۲.۴ درصد از ۲۴۴ میلیون آمریکایی دارای حق رأی است.
شبکه کان اسرائیل روز دوشنبه گزارش داد که حدود ۳۰۰ هزار تن از دوتابعیتیهای آمریکایی- اسرائیلی پیشاپیش از طریق پست رأی دادهاند.
به گزارش این شبکه، به نظر میرسد در این دوره تا حدودی از میزان حمایت یهودیان یا آمریکایی- اسرائیلیها از حزب دموکرات کاسته شده باشد اما ظاهراً این حزب هنوز اکثریت خود را از دست نداده است.
با این حال، در پایان انتخابات مشخص خواهد شد که رأی این اقلیت به کدام نامزد بوده است.
دونالد ترامپ بارها در دوره اخیر ابراز شگفتی کرده که در حالی که اسرائیل مورد حمله گروههای نیابتی ایران قرار گرفته و برای بقای خود مبارزه میکند، چگونه هنوز کسانی از یهودیان آمریکایی حاضر به رأی دادن به دموکراتها هستند.
او به حمایتهای گسترده خود از اسرائیل مانند انتقال سفارت آمریکا به اورشلیم و به رسمیت شناختن حاکمیت اسرائیل بر ارتفاعات جولان تاکید کرده است.
با این حال، حق سفر آزادانه اسرائیلیها به آمریکا بدون نیاز به روادید در دوران ریاستجمهوری جو بایدن و پس از دهها سال تلاش دولتهای اسرائیل امکانپذیر شد.
آقای ترامپ مدعی شده که اگر به کاخ سفید بازنگردد، اسرائیل تا دو سال دیگر وجود نخواهد داشت، و گفته امیدوار است که این پیشبینیاش درست از آب درنیاید.
کارزار آقای ترامپ روز دوشنبه در محلههای یهودینشین در ایالت حساس و چرخشی پنسیلوانیا ترانههای «ییدیش» (زبان خاص یهودیان اروپایی اشکنازیتبار) پخش میکرد.
با این حال، او مانند خانم هریس برای جلب آرای مسلمانان در پنسیلوانیا و میشیگان تا آخرین لحظه به مبارزه ادامه داد.
آغاز رأیگیری در ایالتهای شرقی آمریکا
رأیگیری در ایالتهای شرقی آمریکا مانند نیویورک، نیوجرسی، کانتیکت، مین، ویرجینیا، کنتاکی و ایندیانا از ساعت شش بامداد به وقت محلی آغاز شد.
حوزههای رأیگیری ساعتبهساعت از شرق به سوی غرب آمریکا باز میشوند و گزارشها حاکی است که رأیدهندگانِ سحرخیز از نخستین ساعات بامداد به پای صندوقها رفتهاند.
آلاسکا و هاوایی آخرین ایالتهایی است که بهدلیل تفاوت ساعت حوزههای رأیگیری کار خود را آغاز میکنند.
به گزارش سیانان، اکثر ایالتهایی که رأی آنها تعیینکننده محسوب میشود، در روز انتخابات بارندگی دارند. بیشترین میزان بارندگی برای ایالت ویسکانسین پیشبینی شده است که یکی از هفت ایالت چرخشی آمریکا برای انتخابات است.
در برخی نقاط مانند شرق تگزاس و مرز ایالتهای میسوری و ایلینوی نیز وقوع سیل پیشبینی شده ولی بارندگی آهسته به سوی شرق آمریکا در حرکت است.
برخی مقامهای محلی در ایالتهایی مانند ویسکانسین و میشیگان گفتهاند در انتخابات محلی پیشین بارندگی ظاهراً میزان مشارکت را کم کرد.
۲۴۴ میلیون آمریکایی در این دوره واجد رأی دادن محسوب میشوند که حدود ۷۵ میلیون تا ۸۰ میلیون نفر آنها پیشاپیش به صورت پستی رأی دادهاند.
چهار سال پیش در رقابت بین دونالد ترامپ و جو بایدن، حدود ۶۷ درصد از دارندگان حق رأی شرکت کردند که یک امر نسبتاً کمسابقه از نظر شمار زیاد رأیدهندگان بود.
مقامهای آمریکایی از رأیدهندگان خواستند به تئوریهای توطئه بیاعتنا باشند
مقامات مسئول انتخابات آمریکا از مردم این کشور خواستند با تئوریهای توطئه گمراه نشوند.
در حالی که رأیگیری در ایالتهای شرقی نیز آغاز شده، ادعاهایی در خصوص احتمال تقلب، کسانی که واجد شرایط هستند یا نه، مشکلات لجیستیکی مربوط به حوزهها از صفهای طولانی گرفته تا عملکرد رأیگیری و شمارش آرا به موضوعهایی برای طرح ادعاهای بسیاری در این کشور تبدیل شده است.
مقامات انتخاباتی آمریکا بهویژه در ایالات چرخشی متعهد شدهاند که از آرا به درستی صیانت کنند و از مردم خواستند به تئوریهای توطئه بیاعتنا باشند.
برد رافنسپرگر، مسئول امور خارجی در ایالت جورجیا، روز دوشنبه گفت در ایالت ما رای دادن آسان اما تقلب کردن سخت است.
او افزود سیستمها امن و مسئولان در مراقبت از آرا آماده هستند.
در این میان، مشاوران دونالد ترامپ در روز رایگیری میزان مشارکت در انتخابات را برای پیروزی او بسیار مهم ارزیابی کردند. شماری از این مشاوران گفتند همه چیز فارغ از عملکرد آقای ترامپ در طول امروز به میزان مشارکت بستگی دارد.
آنها به سیانان گفتند اگر حامیان آقای ترامپ به پای صندوقها بروند، او باید برنده باشد و دستیابی به پیروزی ممکن است نزدیک باشد.
از سوی دیگر، کامالا هریس تا آخرین لحظه به در خانه رایدهندگان در ایالت پنسیلوانیا رفت و با زدن زنگ در، با صاحبخانههایی روبهرو شد که از آمدن این مهمان شگفتزده به نظر میرسیدند.
دعای هندوها برای پیروزی کامالا هریس
شبکه تلویزیونی سیانان گزارش داد عبادتکنندگان هندو روز سهشنبه در نیایشگاههای خود در جنوب هند برای پیروزی کامالا هریس، که مادرش اهل ایالت تامیل نادوی این کشور بود، عبادت کردند.
بنرهایی با چهره خانم هریس در کنار بتهای خدایان هندو در خیابانهای هند نصب شده و نیایشگران گلهای خود را برای اجابت دعای خود به پای بتهایی که تقدیس میکنند، میریزند.
مادر کامالا حدود ۶۵ سال پیش برای تحصیلات دانشگاهی به آمریکا رفت و با یک دانشجوی اهل جامائیکا ازدواج کرد و با داشتن دو فرزند از همسرش جدا شد.
بومیان آمریکایی نیز پس از اعلام نامزدی خانم هریس از او حمایت قوی کردند.
با این حال، اینکه خانم هریس خود را سیاهپوست معرفی کرد، تا آخرین روز مورد انتقاد کارزار انتخاباتی دونالد ترامپ بود. آقای ترامپ روز دوشنبه عکسی از دوران طفولیت خانم هریس را در آمریکا در کنار مادرش که پیراهن هندی بر تن دارد، منتشر و بر هندی بودن او تأکید کرد.
اقتصاد، سقط جنین و مهاجرت غیرقانونی، امور مهم برای رأیدهندگان آمریکایی
موضوع اصلی برای رأیدهندگان این دوره امور اقتصادی داخلی آمریکا است. اما در کنار آن، مسائلی مانند حق سقط جنین و مهاجرت غیرقانونی میلیونها تن از خارجیهایی که عمدتا از کشورهای آمریکای لاتین در چهار سال اخیر بدون روند قانونی وارد این کشور شدهاند، از امور مهم برای رأیدهندگان محسوب میشود.
در موضوع اقتصادی و مقابله با مهاجرت عملکرد آقای ترامپ کارنامه بهتری از مردم گرفته اما کامالا هریس و سایر دموکراتها بازگشت آقای ترامپ با مواضع شناختهشده او برای دموکراسی کشورشان را «خطرناک» میدانند.
در حالی که نتیجه انتخابات ریاستجمهوری آمریکا برای تمامی کشورهای جهان، از قدرتهایی مانند چین و روسیه گرفته تا اسرائیل و ایران در خاورمیانه و سایر مناطق جهان مانند اتحادیه اروپا و کشورهای آفریقایی و آمریکای لاتین اهمیت بسیار زیادی دارد، برای رأیدهندگان آمریکایی موضوع سیاست خارجی کشورشان حائز کمترین اهمیت بوده است.
با این حال، هر دو نامزد به درخواست هواداران خود، پیاپی اشاراتی به لزوم پایان دادن به جنگ جاری در غزه و لبنان کرده و به امید کسب آرای بیشتر، به آمریکاییهای حامی فلسطینیان و لبنانیها قول تلاش برای پایان سریع جنگ را دادهاند.
دونالد ترامپ بار دیگر خواستار اعلام «فوری» نتیجه نهایی انتخابات شد
نامزد حزب جمهوریخواه و رئیس جمهور پیشین ایالات متحده بار دیگر خواستار اعلام فوری نتیجه انتخابات ریاستجمهوری آمریکا شد.
دونالد ترامپ ۷۸ ساله در آخرین تجمع انتخاباتی خود در «گرند رپیدز» ایالت میشیگان، تأکید کرد که «ما نتیجه را همین امشب میخواهیم».
او در روزهای اخیر بار دیگر اشاراتی مبنی بر احتمال «تقلب انتخاباتی» داشته است.
بعید به نظر میرسد که نتایج نهایی، تنها ساعاتی پس از بسته شدن حوزههای رأیگیری اعلام شود؛ بخصوص با توجه به اینکه روند شمارش آرای پستی، زمانبر است.
در شب انتخابات چهار سال پیش، دونالد ترامپ، ساعاتی پس از بستهشدن حوزههای رأیگیری، خود را نامزد پیروز اعلام کرد و در حالیکه موقتاً از جو بایدن پیش بود، خواستار توقف شمارش آرا شد.
آقای ترامپ هنوز هم حاضر نشده شکست خود در انتخابات چهار سال پیش را بپذیرد؛ موضوعی که به نگرانیها از احتمال تکرار این سناریو دامن زده است.
برگزاری انتخابات کنگره آمریکا و رأی به سقط جنین همزمان با انتخابات ریاستجمهوری
در انتخابات روز سهشنبه ایالات متحده همچنین تمامی ۴۳۵ کرسی مجلس نمایندگان و یک سوم از یکصد کرسی مجلس سنای این کشور در معرض رقابت نامزدهای دو حزب در ایالتهای مختلف است.
مجلس فعلی نمایندگان در دو سال پایانی دولت دموکرات بایدن- هریس به کنترل اکثریت جمهوریخواهان درآمد اما سنا در دست اکثریت دموکرات بود.
تحلیلگران مستقل معتقدند که جمهوریخواهان از بخت بیشتری برای بهدست گرفتن اکثریت کرسیهای سنا برخوردار هستند.
۵۱ سناتور در این دوره دموکرات بودند که کامالا هریس، معاون رئیسجمهور، نیز یکی از آنان بود و جمهوریخواهان با ۴۹ کرسی در اقلیت بودند.
تحلیلگران در همین حال بعید نمیدانند که جمهوریخواهان اکثریت کنونی در دوره جاری از مجلس نمایندگان را از دست بدهند در حالی که دموکراتها برای کنترل مجلس نمایندگان تنها به چهار کرسی بیشتر نیاز دارند. ۴۳۵ کرسی این مجلس هم اکنون در اختیار جمهوریخواهان است.
دموکراتها در انتخابات میاندورهای دو سال پیش اکثریت مجلس نمایندگان را از دست دادند.
به گزارش خبرگزاریها، نتایج در خصوص اکثریت و اقلیت هر یک از دو حزب در مجالس سنا و نمایندگان نیز مانند انتخابات ریاستجمهوری، تنها به نوع آرای شمار کمی از رایدهندگان بستگی دارد.
رقابت در هفت حوزه برای مجلس سنا و برای ۴۰ کرسی از مجلس نمایندگان، رقابتی ارزیابی شده است.
همزمان، شماری از ایالتها در این روز انتخابات فرمانداری و مجالس قانونگذاری داخلی خود را در این روز برگزار میکنند.
در ۹ ایالت، از جمله آریزونا، فلوریدا، میسوری، نبراسکا و داکوتای جنوبی این بار بر سر حق زنان برای سقط جنین در خصوص جنین ناخواسته نیز رأیگیری انجام میشود.
قضات محافظهکار در دیوان عالی آمریکا که بهدلیل انتصاب در دوران ریاستجمهوری دونالد ترامپ به اکثریت رسیده بودند، دو سال پیش این حق را که در حدود نیم قرن پیش از آن برقرار بود، لغو کردند و ایالتهای مختلف مختار شدند در این زمینه محدودیتهایی برقرار کنند.
برخی از این ایالتها که فرمانداران آنها جمهوریخواه بودند، محدودیتها را تا ممنوعیت کامل سقط جنین اجرایی کردند.
این موضوع جنجالی یکی از مسائل اصلی در این دوره از انتخابات ریاستجمهوری به ویژه برای زنان جوان است. خانم هریس به عنوان یک زن و دادستان پیشین ایالت کالیفرنیا حمایت از این حق را یکی از موضوعهای اصلی کارزار خود کرده بود.
دونالد ترامپ گفته است حق سقط جنین باید در اختیار هر ایالت باشد و از برخی از حامیان خود که مخالف سرسخت حق سقط جنین هستند، فاصله گرفته است.
هشدار درباره تشدید تلاشهای روسیه برای دخالت در انتخابات آمریکا
مقامهای اطلاعاتی ایالات متحده روز دوشنبه هشدارهای خود را در زمینه دخالت خارجی در انتخابات آمریکا بویژه از سوی روسیه تشدید کردند.
اداره مدیریت اطلاعات ملی، افبیآی و آژانس امنیت سایبری و زیرساختهای ایالات متحده این هشدار را صادر کردند.
آنها میگویند که «شاهد اقدامات نفوذی اضافی دشمنان خارجی بویژه روسیه با هدف زیر سوال بردن اعتماد عمومی نسبت به انسجام انتخابات آمریکا و تفرقهافکنی در میان آمریکاییها بودهاند».
به گفته نهادهای اطلاعاتی آمریکا، این تلاشها در روز سهشنبه تشدید خواهد شد و تمرکز آنها بر هفت ایالت حساس در انتخابات است: آریزونا، نوادا، میشیگان، ویسکانسین، پنسیلوانیا، جورجیا و کارولینای شمالی.
رقابت انتخابات ریاستجمهوری بین دونالد ترامپ، نامزد جمهوریخواه، و کامالا هریس، نامزد دموکرات، بوده و آخرین نظرسنجیها حاکی از رقابت شانه به شانه آنها در ایالتهای حساس است.
بر اساس بیانیه مشترک این نهادها، «روسیه مهمترین تهدید فعال است. بازیگرانِ بانفوذ با محوریت روسیه در حال تولید ویدئوها و گزارشهای جعلی با هدف زیر سوال بردن مشروعیت انتخابات، ایجاد نگرانی در میان رأیدهندگان درباره روندها و همچنین تبلیغ این موضوع هستند که افراد با دیدگاههای سیاسی مخالف علیه یکدیگر دست به خشونت میزنند».
گالری عکس: رأیگیری در انتخابات سراسری آمریکا