دادستانهای آمریکا میگویند، بهدلیل احتمال فرار مهندس بازداشتشدۀ ایرانی متهم در پروندۀ حملۀ پهپادی به پایگاه آمریکا در اردن، با آزادی موقت او با قید وثیقه مخالفاند.
دادستانهای فدرال در بوستون در ایالت ماساچوست روز سهشنبه ۲۵ دی به دادگاه گفتند با آزادی مهندس مهدی صادقی مخالفاند زیرا ممکن است برای فرار از محاکمۀ خود در مسئولیتش در حملۀ مرگبار پهپادی به پایگاه نظامی آمریکا در اردن از آمریکا خارج شود و جمهوری اسلامی ایران نیز ممکن است به فرار او کمک کند.
دادستان فدرال بوستون سه هفته پیش به قاضی دادگاه گفته بود که موافق است مهدی صادقی تا آغاز محاکمهاش به قید وثیقه از بازداشت آزاد شود.
به گزارش رویترز، اما پس از آنکه دولت ایتالیا یکشنبه این هفته محمد عابدینی نجفآبادی، متهم همدست مهدی صادقی، را از بازداشت در شهر میلان آزاد کرد و به او اجازۀ بازگشت به ایران داد، دادستانهای آمریکا، با عدول از تصمیم پیشین خود، برای ماندن او در بازداشت به دادگاه مراجعه کردند.
محمد عابدینی شامگاه یکشنبه وارد تهران شد؛ چهار روز پس از آزادی چچیلیا سالا، روزنامهنگار ایتالیایی بازداشتی در ایران، و بازگشت او به رم.
ایران، ایتالیا و آمریکا به احتمال وجود معاملهای پشتپرده که موجب رهایی متقابل چچیلیا سالا و محمد عابدینی شد، اشاره نکردهاند.
با این حال، رسانههای ایتالیا هفتۀ گذشته در جریان سفر جورجیا ملونی نخستوزیر این کشور به آمریکا برای دیدار با دونالد ترامپ در اقامتگاه شخصی او در فلوریدا این دیدار را با تلاش برای رهایی روزنامهنگار ایتالیایی از بازداشت جمهوری اسلامی ایران مرتبط دانسته بودند.
رسانههای ایتالیا نوشته بودند که جمهوری اسلامی ایران سه روز پس از بازداشت محمد عابدینی در میلان بر اساس کیفرخواست دادگاه آمریکایی علیه او و مهدی صادقی، اقدام به بازداشت چچیلیا سالا کرده بود.
خانم سالا با ویزای روزنامهنگاری و با مجوز رسمی از دولت ایران به تهران رفته بود تا از وضعیت کشور گزارش تهیه کند.
کیفرخواست ارائهشده از سوی وزارت دادگستری آمریکا به دادگاه بوستون علیه محمد عابدینی و مهدی صادقی این دو شهروند ایرانی را متهم کرده که در تهیۀ پهپادهای دقیق به سپاه پاسداران کمک کرده و تحریمهای آمریکایی را دور زدهاند.
براساس این کیفرخواست، حملۀ پهپادی سال گذشته علیه پایگاه آمریکایی موسوم به «برج ۲۲» در خاک اردن که در نتیجۀ آن سه سرباز آمریکایی کشته و ۴۷ تن دیگر در این پایگاه زخمی شدند، با پهپادهایی انجام شد که با کمک این دو متهم ایرانی ساخته شده بود.
براساس کیفرخواست در دادگاه بوستون، محمد عابدینی که تابعیت سوئیس را نیز داشت، با ایجاد یک شرکت که «سپاه پاسداران مشتری اصلی آن بود» به سپاه در بهبود برنامه پهپادی نظامی کمک میکرد. شرکت او درمظان این اتهام است که در زمینۀ سامانههای ناوبری پهپادی نظامی برای کمک به جمهوری اسلامی ایران ایجاد شده بود.
بهگفتۀ دادستان ارشد ایالت ماساچوست، بازداشت این دو نفر پس از آن صورت گرفت که متخصصان افبیآی دریافتند رد قطعات مربوط به جیپیاس در پهپادی که پایگاه آمریکا در اردن را هدف قرار داد، به این شرکت ایرانی میرسد.
کریستینا کلارک، عضو تیم دادستانی فدرال در بوستون، روز سهشنبه به قاضی دادگاه گفت نظر به مجازات حبس طولانیمدتی که ممکن است در انتظار مهدی صادقی باشد، جمهوری اسلامی ایران ممکن است اقداماتی برای فرار متهم از آمریکا به ایران انجام دهد.
خانم کلارک گفت مهدی صادقی نه تنها قوانین آمریکا را نقض کرده بلکه اگر به بیان ملایم هم گفته شود، به امنیت ملی ایالات متحده توهین کرده است.
اما وکیل آمریکایی مهدی صادقی «گمانهزنی» دادستانها در مورد فرار موکلش را رد کرد و با این استدلال که او تابعیت آمریکا را نیز دارد، گفت همسر و فرزندان او هم ساکن آمریکا هستند.
قاضی دادگاه بوستون تصمیم در مورد آزادی به قید وثیقه یا ادامه بازداشت مهدی صادقی را به نشست بعدی موکول کرد.
پیشتر سیاستمداران آمریکایی نزدیک به دونالد ترامپ از حملۀ محدود و ناکارآمد دولت جو بایدن به شبهنظامیان متحد تهران در واکنش به حملۀ پهپادی به برج ۲۲ در اردن انتقاد کرده بودند.
شبهنظامیان «مقاومت اسلامی عراق» که از گروههای نیابتی حکومت ایران در منطقه محسوب میشوند، مسئولیت حمله در مرز مشترک عراق، سوریه و اردن علیه پایگاه آمریکایی را برعهده گرفته بودند.
جمهوری اسلامی ارتباط خود با آن حمله را رد کرده، اما برخی رسانههای نزدیک به حکومت ایران از آن رویداد بهعنوان «پیام بزرگ» در «جهان پساطوفان الاقصی» که سه ماه پس از حمله گروه افراطی حماس به اسرائیل رخ داده بود، تقدیر کرده و نوشتند در این دوران جدید آمریکا مجازات میشود.