کاخ سفید میگوید که دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، از روز شنبه ۱۳ بهمن تعرفه ۲۵ درصدی بر واردات از کانادا و مکزیک و تعرفه ۱۰ درصدی بر کالاهای چینی اعمال خواهد کرد اما مشخص نکرد که آیا معافیتی برای این تعرفهها در نظر گرفته خواهد شد یا خیر.
کارولین لیویت، سخنگوی کاخ سفید، روز جمعه ۱۲ بهمن ماه درباره اعمال این تعرفههای سنگین به خبرنگاران گفت: «اینها وعدههایی بودند که رئیسجمهور داده بود و حالا در حال تحقق هستند».
این در حالی است که پیشتر دونالد ترامپ اعلام کرده بود که ممکن است برای واردات نفت از کانادا و مکزیک معافیتهایی در نظر بگیرد، اما سخنگوی کاخ سفید گفت که در حال حاضر اطلاعاتی درباره تصمیم رئیسجمهور در این زمینه ندارد.
کانادا و مکزیک هر دو اعلام کردهاند در صورت اجرای این تعرفهها، آماده اعمال اقدامات تلافیجویانه هستند؛ اقدامی که میتواند موجب گسترش یک جنگ تجاری بزرگتر شود.
جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا، روز جمعه اعلام کرد که این کشور آماده واکنش سریع و «پاسخی قاطع، سنجیده و فوری» در برابر تعرفههای ترامپ است، اما جزئیاتی ارائه نداد.
کلودیا شینبام، رئیسجمهور مکزیک، نیز روز جمعه اعلام کرد که دولت او از قبل در حال گفتوگو با تیم دونالد ترامپ بوده است و برای هر تصمیمی که ایالات متحده بگیرد، راهکارهای مختلف دارد.
چین پیشتر گفته بود که جنگ تجاری و جنگ تعرفهها هیچ برندهای نخواهد داشت.
دونالد ترامپ پیشتر تهدید کرده بود که به محض ورود به کاخ سفید و در همان روز نخست، تعرفههای جدید سنگینی علیه واردات از سه کشور مکزیک، کانادا و چین وضع خواهد کرد.
او هدف از این اقدام را مقابله با مهاجرت غیرقانونی و همچنین قاچاق مواد مخدر به ویژه مواد مورد استفاده در تولید «فنتانیل» ذکر کرده بود.
فنتانیل که چندین برابر قویتر از هروئین است، در حال حاضر کشندهترین ماده مخدر موجود در آمریکا به شمار میرود.
هرچند آمریکا پیشتر چندین فرد و شرکت چینی را بهدلیل وارد کردن مواد شیمیایی مورد استفاده در تولید این ماده مخدر کشنده تحت تعقیب قرار داده یا تحریم کرده، اما پکن ادعاهای آمریکا مبنی بر نقش داشتن در تجارت غیرقانونی فنتانیل را رد کرده است.
جاستین ترودو نیز گفته که کمتر از یک درصد از ورود غیرقانونی فنتانیل و مهاجران غیرقانونی به آمریکا از طریق کانادا صورت میگیرد. او همچنین هشدار داده که اعمال تعرفهها میتواند «پیامدهای فاجعهباری» برای اقتصاد آمریکا داشته باشد، مشاغل آمریکایی را به خطر بیاندازد و قیمتها را افزایش دهد.
ایالات متحده بزرگترین واردکننده کالا در جهان است و مکزیک، چین و کانادا نیز سه تأمینکننده اصلی کالاها برای این کشور به شمار میآیند.
به گزارش اسوشیتدپرس، بسیاری از رأیدهندگان جمهوریخواه به امید کاهش تورم به دونالد ترامپ رای دادند اما این احتمال وجود دارد که اعمال تعرفههای سنگین موجب افزایش قیمتها و ایجاد اختلال در بخشهای انرژی، خودرو، چوب و کشاورزی شود.
تحلیلگران اقتصادی هشدار دادهاند این درگیری تجاری میتواند موجب کاهش رشد اقتصادی و افزایش تورم شود.