لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۲:۴۵

رضا ولی‌زاده، خبرنگار پیشین رادیو فردا، به ۱۰ سال حبس محکوم شد


رضا ولی‌زاده، خبرنگار سابقِ رادیوفردا
رضا ولی‌زاده، خبرنگار سابقِ رادیوفردا

دادگاه انقلاب تهران، رضا ولی‌زاده، روزنامه‌نگار ایرانی-آمریکایی و خبرنگار پیشین رادیوفردا، را به ۱۰ سال حبس تعزیزی محکوم کرد.

در حکمی که دادگاه انقلاب برای او صادر کرده و رادیوفردا آن را رؤیت کرده است، این روزنامه‌نگار، علاوه بر این، به منع اقامت در استان تهران و استان‌های همجوار آن، منع خروج از کشور، منع عضویت در احزاب و گروه‌ها و گروه‌های سیاسی اجتماعی به مدت دو سال نیز محکوم شده است.

قاضی ایمان افشاری و شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران، این حکم را برای این روزنامه‌نگار به اتهام «همکاری با دولت متخاصم آمریکا» صادر کرده است.

قرار است وکیل رضا ولی‌زاده به نمایندگی از طرف خانوادهٔ او و بر اساس وکالت خود، به این حکم اعتراض و درخواست اعادهٔ دادرسی کند.

رضا ولی‌زاده که پس از ۱۰ سال فعالیت در رادیوفردا، در نوامبر ۲۰۲۲ از این رسانه استعفا کرده بود، پس از مدتی اقامت در خارج از کشور، ۱۶ اسفند ۱۴۰۲ خورشیدی برای دیدار با خانواده‌اش به ایران بازگشت و اول مهرماه سال جاری بازداشت شد.

آقای ولی‌زاده طی دو جلسه دادگاه در ۲۶ و ۳۰ آبان سال جاری خورشیدی، یک‌‌بار موفق به دفاع نیم‌ساعته از خود شد و از قاضی خواست بر اساس وعده‌هایی که پیشتر به وی داده شده بود، با «رأفت اسلامی» با او برخورد کند.

رادیوفردا مطلع شده که در این دو جلسهٔ دادگاه، و در شرایط عدم حضور نمایندهٔ‌ دادستانی، قاضی نقش نمایندهٔ دادستانی را هم برعهده داشت و از همان ابتدا به‌تندی با وکیل برخورد کرد و انتخاب یک وکیل «کراواتی» را «بزرگ‌ترین اشتباه» این روزنامه‌نگار عنوان کرده بود.

استیون کَپِس، رئیس و مدیرعامل رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی در واکنش به صدور حکم رضا ولی‌زاده این حکم را ناحق خواند و خواستار آزادی هرچه سریع‌تر این خبرنگار پیشین رادیو فردا شد.

او در بیانیه‌ای اعلام کرد: ‌«رضا یک شهروند آمریکایی است که به ناحق متهم و اکنون محکوم به حبس شده است. حکومت ایران بارها و بارها تلاش کرده تا نفوذ شوم خود را در سراسر جهان گسترش دهد و در هر فرصتی حقوق بشر را زیر پا بگذارد».

آقای کَپِس با اشاره به ماموریت رادیو فردا برای آگاهی‌رسانی و ارائه بدون سانسور اخبار افزود: «این رژیم به وضوح از نیروهای آزادی و از جمله روزنامه‌نگاری مستقل، احساس خطر می‌کند. مأموریت و رسالت رادیو فردا هم همین است و حالا بیش از هر زمان دیگری ارائه اخبار بدون سانسور و سایر برنامه‌های این رسانه به مردم ایران مهم‌تر است».

رئیس رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی در پایان تاکید کرده که «روزنامه نگاری جرم نیست و رضا باید فورا آزاد شود و به آغوش خانواده‌اش بازگردد».

نزدیکان رضا ولی‌زاده به رادیوفردا گفته‌اند که او در یک «تلهٔ امنیتی» گرفتار شد و با آن‌که طی تماس‌هایی با برخی نیروهای امنیتی، به او «وعده» داده شده بود که مشکلی در ایران نخواهد داشت، بعد از مدتی در ایران بازداشت و با این حکم سنگین مواجه شد.

بر اساس اظهارات نزدیکان آقای ولی‌زاده، او «از بدو ورود تا زمان دستگیری تحت نظر نهادهای امنیتی بود و پس از بازجویی‌های مستمر، در نهایت به علت عدم همکاری با حفاظت اطلاعات سپاه و وزارت اطلاعات و عدم اظهار ندامت از عملکرد خبرنگاری خود» بازداشت شد.

به‌گفتهٔ آن‌ها، صدور این حکم برای ایرانیانی که در خارج از کشور اقامت دارند و قصد بازگشت به ایران را دارند، بسیار ناامیدکننده است.

رادیوفردا مطلع شده با آن‌که مدتی بود حکم او در دادگاه انقلاب انشاء شده بود، اما با تأخیر به وکیل او محمد آقاسی و خود این روزنامه‌نگار ابلاغ شد و ولی‌زاده باوجود ابلاغ این حکم، هنوز در بند امنیتی ۲۰۹ زندان اوین نگهداری می‌شود و از دسترسی به امکانات معمولی و حق ملاقات محروم است.

ولی‌زاده خود در پستی در شبکه ایکس نوشته بود که او مذاکرات نیمه‌کاره‌ای با سازمان اطلاعات سپاه پاسداران داشته اما در نهایت با مسئولیت خودش و بدون امان‌نامۀ حتی شفاهی، پس از ۱۴ سال به کشور بازگشته است. مشخص نیست وی در چه شرایطی این پست را نوشته بود.

پس از انتشار خبر بازداشت رضا ولی‌زاده، سازمان خبرنگاران بدون مرز و کمیته حمایت از روزنامه‌نگاران، با انتشار بیانیه‌های جداگانه، بازداشت او را محکوم کرده بودند.

وزارت خارجه آمریکا بازداشت ولی‌زاده به عنوان شهروند آمریکایی را محکوم کرده و این اقدام را ظالمانه و مغایر با قوانین بین‌المللی دانسته است.

XS
SM
MD
LG