دولت امارات در راستای مبارزه با کرونا دو قرارداد با شرکتهای فنآوری پزشکی اسرائیلی امضا کرده است.
به گزارش روز یکشنبه ۶ خرداد خبرگزاری رویترز، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائيل ضمن اعلام این خبر گفت، توانایی اسرائیل در مبارزه با ویروس کرونا «فرصتهای آشکار و بیسابقه برای همکاری با برخی از کشورهای منطقه ایجاد کرده است».
به گفته او، این همکاری «نتیجه تماسهای پیگیر» اسرائیل و امارات در ماههای اخیر و به سود منطقه خاورمیانه است.
قرار است وزیران بهداشت و درمان اسرائیل و امارات درباره همکاری دو کشور در زمینه «پژوهش و توسعه، فنآوری و افزایش سطح امنیت بهداشتی» اطلاعرسانی کنند.
نخست وزیر اسرائیل در اظهارات تازه خود همچنین بر «مبارزه با ایران در سراسر منطقه شامل سوریه و لبنان» و نیز «عدم اجازه به رژیم ایران برای دستیابی به سلاح هستهای» تاکید کرد.
مقامات ارشد اسرائیلی در سه سال اخیر سفرهایی به امارات و عمان داشته و همزمان پیوسته از بهبود پشت پرده مناسبات با امیرنشینهای خلیج فارس سخن گفتهاند، اما این نخستین بار است که همکاری اسرائیل و امارات در یک عرصه مشخص از سوی هر دو کشور رسما اعلام میشود.
انور قرقاش، وزیر مشاور در امور خارجی امارات اواخر خرداد در یک سخنرانی بیسابقه آنلاین برای نشست سالانه کمیته یهودیان آمریکا گفته بود که کشورش همکاری با اسرائیل را حتی در نبود توافق سیاسی ترجیح میدهد و مایل است از تجربیات اسرائیل از جمله در زمینه فنآوری و مبارزه با ویروس کرونا بهرهمند شود.
وزیر فن آوری اسرائیل در پاسخ به او توییت کرده بود که یقینا امارات نیز تجربیاتی دارد که اسرائیل خواهان به کارگیری آن است و «شما یک متحد در اسرائیل دارید».
آقای قرقاش چهارم تیر نیز در مصاحبه با شبکه آمریکایی سی ان بی سی گفت، کشورش قطعا منافعی در رابطه با ایران دارد اما نمیتواند «چشم خود را به روی تهدیدهای ایران ببندد» و «شاهد خاموش بیثباتیهای ناشی از سیاستهای ایران در منطقه باشد».
پیش از آن رسانههای اسرائیل پرواز مستقیم دو فروند هواپیمای خطوط اماراتی الاتحاد در یک ماه اخیر به تلآویو را مقدمهچینی برای آشکار کردن همکاریهای دو کشور عنوان کرده بودند.
در واکنش به این رویدادها، جناحهای فلسطینی با اشاره به تلاش دولت اسرائيلی برای الحاق قریبالوقوع بخشهایی از کرانه باختری رود اردن به خاک خود، عادی سازی روابط امارات با اسرائیل را بشدت نکوهش کردهاند.
با وجود این، اتحادیه عرب که این هفته هشدار داد اقدام اسرائیل به الحاق بخشهایی از کرانه باختری به منزله روشن کردن شعله یک «جنگ مذهبی» است، به آغاز همکاریهای رسمی امارات با اسرائیل واکنش نشان نداده است.
یوسف العتیبه، سفیر امارات در واشینگتن، در مقالهای برای روزنامه اسرائیلی یدیعوت آخرونوت و سپس توییتی بیسابقه به زبان عبری تاکید کرده بود که الحاق کرانه باختری به روند عادی سازی مناسبات لطمه خواهد زد.
تنها کشورهای عربی و اسلامی که تا حال با اسرائیل مناسبات آشکار داشتهاند، مصر و اردن هستند که رابطه آنها در سطح سفیر، غیر از دورههایی کوتاه از تنشهای منطقه از جمله عملیات نظامی اسرائیل در غزه، حفظ شده است.
به گزارش رسانههای اسرائیل، یوسی کوهن، رییس موساد، سرویس جاسوسی این کشور، که مورد اعتماد بنیامین نتانیاهو است، به نمایندگی از او مسئول ارتقا و عادی سازی روابط با کشورهای عرب به ویژه امیرنشینهای خیلج فارس است.
بنیامین نتانیاهو از چند سال پیش با اشاره تلویحی به امیرنشینهای خلیج فارس، گفته است که این کشورها از رویه پیشین دور شده و دیگر اسرائیل را به چشم «دشمن» نمیبینند و آنها نیز مانند اسرائیل با «تهدید ناشی از ایران» روبرو هستند.