لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۱:۲۵

ارزیابی ادعای یک نماینده مجلس درباره «در اولویت نبودن واکسیناسیون برای امروز جامعه»


نمونه‌ای از واکسن ایرانی ضد کرونا که در حال حاضر در بخش‌هایی از کشور تزریق می‌شود.
نمونه‌ای از واکسن ایرانی ضد کرونا که در حال حاضر در بخش‌هایی از کشور تزریق می‌شود.
ابوالفضل ترابی

ابوالفضل ترابی

عضو مجلس شورای اسلامی

«واکسن کرونا چندان مؤثر نیست و اولویت امروز جامعه نباید واکسیناسیون باشد»

نادرست

ابوالفضل ابوترابی، عضو مجلس شورای اسلامی روز ۱۴ تیرماه با تأکید بر اینکه «اولویت امروز جامعه نباید واکسیناسیون باشد» گفت که «اولویت اصلی رعایت پروتکل‌های بهداشتی است».

او که با خبرگزاری ایسنا سخن می‌گفت، همچنین افزود: «تجربه کشورهای جهان نشان می‌دهد که واکسیناسیون چندان مؤثر نبوده است».

او با اشاره به کشورهایی که «بیشتر جمعیت آنها واکسن کرونا را دریافت کرده‌اند» گفت که «این کشورها هم‌اکنون از نظر کرونا و تعداد مبتلایان و فوتی‌ها وضعیت بدی دارند و حتی شرایط آنان از ایران هم بدتر و حادتر است».

آیا ادعای او درست است؟ و واکسیناسیون، راهکار «چندان مؤثری» برای مبارزه با کرونا و کاهش آمار ابتلا و تلفات آن نیست؟ آیا واقعاً وضعیت کشورهایی که بیشتر جمعیت آنها واکسینه شده‌اند، از ایران «بدتر و حادتر» است؟

در کشورهایی که واکسینانسیون با موفقیت و سرعت قابل ملاحظه‌ای در حال انجام است و بیشتر شهروندان، واکسن دریافت کرده‌اند، زندگی تا حدود زیادی به حالت عادی بازگشته است. در بسیاری از این کشورها نه تنها مراکز عمومی به طور کامل بازگشایی شده‌اند بلکه امکان سفر و استفاده از تعطیلات تابستانی نیز فراهم شده است. از این رو، سخنان این عضو مجلس شورای اسلامی مبنی بر اینکه «واکسن کرونا چندان مؤثر نیست و اولویت امروز جامعه نباید واکسیناسیون باشد» ادعای کاملاً نادرستی است.

در میان کشورهای پیشرفته و به عنوان نمونه در آلمان، حدود ۶۰ درصد از مردم حداقل یک دوز واکسن را دریافت کرده‌اند و حدود ۴۰ درصد از مردم هم به طور کامل واکسینه شده‌اند. به این ترتیب، زندگی در آلمان تقریباً به حالت عادی بازگشته به طوری که همه مراکز عمومی از جمله سینماها، سالن‌های موسیقی و تاترها بازگشایی شده‌اند و مردم، با رعایت فاصله اجتماعی، اغلب حتی بدون ماسک در این اجتماع‌ها شرکت می‌کنند. همچنین فصل جدید لیگ فوتبال در آلمان نیز قرار است با حضور تماشاگران برگزار شود.

در انگلستان نیز طبق جدیدترین آمارهای رسمی دولت بریتانیا، تاکنون بیش از ۸۵ درصد از جمعیت بالای ۱۸ سال یک دوز از واکسن کرونا را دریافت کرده‌اند و حدود ۶۵ درصد هم به طور کامل واکسینه شده‌اند. به این ترتیب و به گفته بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا، قرار است که از اواخر تیرماه مقررات مربوط به استفاده از ماسک و فاصله‌گذاری در این کشور به پایان رسد.

از سوی دیگر و از ابتدای ماه جولای میلادی (تیرماه شمسی) برای همه کشورهای عضو اتحادیه اروپا یک پاسپورت دیجیتال واکسیناسیون در نظر گرفته شده که این پاسپورت عملاً امکان سفر، استفاده از تعطیلات تابستانی و حضور در برنامه‌های گردشگری را هم آسان‌تر می‌کند. این پاسپورت خیلی سریع و آسان تمامی اطلاعات مربوط به تست، واکسیناسیون یا ابتلا و بهبود شهروندان را نشان می‌دهد.

در اسرائیل هم واکسینانسیون عمومی به صورت بسیار موفقی به انجام رسیده است به طوری که بیش از ۶۳ درصد از افراد ۱۲ ساله به بالا در اسرائیل دوز اول و حدود ۶۰ درصد هر دو دوز را دریافت کرده‌اند. اما موفقیت اصلی اسرائیل در این است که بیش از ۹۰ درصد از ۵۰ ساله به بالاها کاملاً واکسینه هستند.

در آمریکا نیز بر اساس آمارهای رسمی، متوسط نرخ مرگ و میر در اواخر خردادماه گذشته نسبت دی‌ماه سال قبل ۹۰ درصد کاهش یافته است. در اردیبهشت‌ماه گذشته هم شمار کل قربانیان ویروس کرونا در آمریکا نسبت به دی‌ماه سال قبل بیش از ۸۰ درصد کاهش نشان می‌دهد.

این همه در حالی است که هم اکنون در ایران، ۱۲۰ شهر کشور در وضعیت قرمز، ۱۸۲ شهر در وضعیت نارنجی، ۱۴۶ شهر در وضعیت زرد قرار دارند. منابع خبری نیز از افزایش محسوس آمار ابتلا و مرگ ناشی از کرونا خبر می‌دهند.

از جمله، سعید خال، مدیرعامل سازمان بهشت‌ زهرا، با اشاره به «افزایش چشمگیر» شمار درگذشتگان ناشی از کرونا در تهران در روزهای اخیر می‌گوید که تهران برای پنجمین بار در ۱۷ ماه گذشته آرایش بحرانی به خود گرفته است.

به گفته وی، آمار تلفات آنچنان بالاست که کارکنان این نهاد به صورت دو و سه شیفت کاری فعالیت می‌کنند.

طبق آخرین آمار وزارت بهداشت ایران از روند واکسیناسیون تاکنون تنها کمتر از چهار و نیم میلیون نفر از جمعیت ۸۴ میلیون نفری ایران، دست‌کم یک دوز واکسن کرونا دریافت کرده‌اند.

به این ترتیب، سخنان ابوالفضل ابوترابی، عضو مجلس شورای اسلامی مبنی بر اینکه «واکسن کرونا چندان مؤثر نیست و اولویت امروز جامعه نباید واکسیناسیون باشد»، ادعای کاملا نادرستی است؛ در کشورهایی که بیشتر جمعیت آنها واکسینه شده‌اند، زندگی تا حدود زیادی به حالت عادی خود بازگشته و آمار تلفات و ابتلا به ویروس کرونا نیز به طرز محسوسی نسبت به ماه‌های قبل کاهش یافته است. از این رو، برخلاف ادعای آقای ابوترابی، واکسینانسیون جزو اولویت‌های اصلی مردم ایران به شمار می‌رود.

XS
SM
MD
LG