رسانههای آلمان با استناد به نتایج غیررسمی انتخابات پارلمانی این کشور گزارش دادهاند که با پیروزی ائتلاف محافظهکاران مسیحی، راه برای صدر اعظمی فریدریش مِرتس، رهبر این ائتلاف، هموار شده است.
همچنین بر اساس این نتایج، راستگرایان افراطی آ.اف.دِ به پیروزی فراتر از پیشبینیها دست یافته و در جایگاه دومین حزب پیروز ایستاده است.
اولاف شولتس، صدر اعظم فعلی آلمان، هم به شکست حزب خود در انتخابات اذعان کرده است.
در همین حال رهبران کشورهای اروپایی به آقای مرتس تبریک گفتهاند و دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده، نیز پیروزی محافظهکاران را «روز بزرگی برای آلمان» خواند.
تازهترین نتایج
نتایج رسمی انتخابات قرار است تا ساعاتی دیگر اعلام شود.
با این حال آخرین نتایج نهاد ناظر بر انتخابات آلمان نشان میدهد که ائتلاف محافظهکاران به رهبری آقای مرتس حائز ۲۸.۶ درصد آرا شده است؛ رقمی که کمتر از پیشبینیهای قبل از انتخابات است.
حزب راست افراطی آلترناتیو برای آلمان (آ.اف.دِ) با کسب ۲۰.۸ درصد آرا به رکوردی تازه رسیده و در جایگاه دومین حزب پیروز قرار گرفته است.
اما حزب سوسیال دموکراتها به رهبری اولاف شولتس شبی تلخ داشت و این حزب با کسب تنها ۱۶.۴ درصد آرا سومین حزب انتخابات شد.
حزب سبزها با ۱۱.۶ و حزب چپ با کسب ۸.۷ درصد آرا در ردههای چهارم و پنجم قرار دارند.
مجلس سفلای پارلمان آلمان، معروف به بوندستاگ، ۶۳۰ کرسی دارد.
به گزارش خبرگزاری آلمانی دِ پ آ، میزان مشارکت در انتخابات روز یکشنبه ۸۰.۳ درصد بود که بالاترین رقم از زمان اتحاد دو آلمان در سال ۱۹۹۰ به شمار میرود؛ میزان مشارکت در انتخابات سراسری قبلی که سال ۲۰۲۱ برگزار شد ۷۶.۴ درصد بود.
دیدگاههای مرتس درباره آمریکا و آینده ناتو
رهبران احزاب شرکتکننده در انتخابات، طبق رویه مرسوم انتخاباتی در آلمان، اواخر شامگاه یکشنبه در میزگردی تلویزیونی شرکت کردند و فریدریش مرتس ابراز امیدواری کرد که دولت جدید تا پیش از «عید پاک» (۳۱ فروردین) تشکیل شود.
آقای مرتس همچنین گفت: «اولویت مطلق من تقویت هرچه سریعتر اروپا خواهد بود، تا بتوانیم گام به گام در مسائل امنیتی از ایالات متحده واقعا مستقل شویم.»
او با تاکید بر اینکه «هیچ توهمی در مورد آنچه از آمریکا شنیده میشود» ندارد، گفت: «پس از اظهارات هفته گذشته دونالد ترامپ واضح است که آمریکاییها تا حد زیادی نسبت به سرنوشت اروپا بیتفاوت هستند.»
رئیس جمهور ایالات متحده بارها گفته است سهم آمریکا و اروپا در هزینههای ناتو «غیرعادلانه است» و کشورهای اروپایی امنیت خود را به واشینگتن سپردهاند.
فریدریش مرتس همچنین درباره آینده ناتو گفت که در نشست آتی این سازمان نظامی تصمیم گرفته خواهد شد که آیا ناتو «در شکل فعلیاش» ادامه یابد، «یا اینکه نیاز داریم قابلیتهای دفاعی مستقل اروپا را بسیار سریعتر توسعه دهیم».
واکنشها
دونالد ترامپ، به رغم تنشهای اخیر در روابط آمریکا و اروپا، از نتایج انتخابات آلمان استقبال کرد و در شبکه اجتماعی خود نوشت که پیروزی محافظهکاران «روز بزرگی برای آلمان» بود.
به نوشته آقای ترامپ، مردم آلمان هم مانند مردم آمریکا از سیاستهای غیرمعقول، «به ویژه در مورد انرژی و مهاجرت»، خسته شدهاند.
در همین حال کییر استارمر و امانوئل مکرون، رهبران بریتانیا و فرانسه (متحدان کلیدی ناتو) پیروزی حزب فریدریش مرتس را به او تبریک گفتند و بر ضرورت افزایش تلاشهای امنیتی اروپا تاکید کردند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، نیز ضمن تبریک به فریدریش مرتس در شبکههای اجتماعی نوشت: «اروپا باید بتواند از خود دفاع کند، صنایع خود را توسعه دهد و به نتایج لازم دست یابد.»
آقای مرتس و حزب او برای تشکیل دولت ناچارند با سایر احزاب برای تشکیل دولت ائتلافی مذاکره کنند.
این مذاکرات با توجه به اختلافات عمیق در آلمان بر سر مسئله مهاجرت و همچنین چگونگی رویارویی با راست افراطی دشوار خواهد بود.