وزارت خارجه ایران از اسکان ۳۰۰ نفر از دانشجویان ایرانی مقیم اوکراین در ورشو، پایتخت لهستان، خبر داد. همزمان گزارشها حاکی از انتقال یکصد ایرانی به کشور است.
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی، در توییتر نوشت که قرار است اولین پرواز اختصاصی جهت انتقال ایرانیان ساکن اوکراین که در حال حاضر به لهستان انتقال داده شدهاند، به سوی تهران پرواز کند.
میراکبر رضوی، سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری، نیز روز دوشنبه گفته بود که یکصد نفر از ایرانیان از جمله دانشجویان مقیم اوکراین با صدور مجوز پرواز از طرف سازمان هواپیمایی لهستان بامداد روز سهشنبه، ۱۰ اسفند به ایران بازمیگردند.
بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا، که به لهستان سفر کرده است، با تاکید بر این که ولادیمیر پوتین به مردم و ارتش روسیه درباره حمله به اوکراین دروغ میگوید گفت که در جریان این جنگ، رئيس جمهور روسیه اراده مردم اوکراین برای دفاع از کشورشان را دست کم گرفت.
او گفت اکنون کاملا واضح است که پوتین آماده است از تاکتیکهای «وحشیانه و کور» علیه غیرنظامیان بیگناه استفاده کند و حمله روسیه را فاجعهای نامید که ابعاد آن فراتر از پیشبینیها بوده است.
نخست وزیر بریتانیا همچنین با تمجید از ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، رهبری او در این بحران را الهامبخش خواند.
بوریس جانسون گفت پوتین همچنین اتحاد غرب در مقابله با روسیه را دست کم گرفت و بریتانیا و کشورهای غربی به فشارهای اقتصادی علیه روسیه تا زمانی که نیاز باشد، ادامه خواهند داد.
با گسترش تهاجم همهجانبه روسیه به اوکراین و در حالی که آمریکا و بسیاری از کشورهای غربی رشته تحریمهای مالی و بانکی علیه روسیه برقرار کردهاند، دولت واشینگتن به اسرائیل «هشدار» داد که مراقب نقل و انتقال اموال الیگارشهای روس-اسرائیلی از راه اسرائیل باشد.
اُلیگارش بهویژه در روسیه به افراد صاحب سرمایه و بسیار ثروتمند اطلاق میشود که در حکومت کرملین نیز از نفوذ سیاسی برخوردارند یا به این حکومت بسیار نزدیکند.
یک مقام بلندپایه در دولت اسرائیل شامگاه دوشنبه، نهم اسفند، تایید کرد که آمریکا در اخطار خود به اسرائیل گفته که الیگارشهای روس نباید از کانالهای اسرائیل برای رهانیدن سرمایه و داراییهای خود در روسیه و غرب استفاده کنند.
آژانس آوارگان سازمان ملل روز سهشنبه تخمین زد که تاکنون یک میلیون نفر در اثر تهاجم روسیه در اوکراین آواره شدهاند.
همین سازمان پیشتر اعلام کرده بود که بیش از ۶۰۰ هزار نفر در همین چند روز اخیر به کشورهای همسایه اوکراین از جمله لهستان و رومانی پناه بردهاند.
این رقم «به شکل تصاعدی» در حال افزایش است.
در جریان پخش سخنرانی سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه در نشست شورای حقوق بشر در شهر ژنو، بسیاری از دیپلماتهای غربی در اقدامی اعتراضی، سالن محل نشست را ترک کردند.
یوهنیا فیلیپنکو، سفیر اوکراین در دفتر سازمان ملل در ژنو، پس از این ماجرا، در جمع افرادی که در خارج از محل برگزاری نشست حضور داشتند، گفت «اوکراینیها برای استقلال خود میجنگند» و از حمایت دیپلماتها از اوکراین تشکر کرد.
سرگئی لاوروف قرار بود در نشست امروز در ژنو حضور داشته باشد، ولی با توجه به تحریمهای جدید علیه روسیه که پرواز هواپیماهای روسیه در آسمان اتحادیه اروپا را غیرممکن کرده مجبور شد پیام ضبطشدهای برای این نشست ارسال کند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، روز سهشنبه در جریان سخنرانی در پارلمان اروپا که به صورت مجازی انجام شد، با استقبال از حمایت اتحادیه اروپا از این کشور در جریان تهاجم روسیه گفت پوتین ادعا میکند برای هدف قرار دادن زیرساختهای نظامی حمله کرده، ولی فقط دیروز در اوکراین «۱۶ کودک را کشت».
او در این سخنرانی که با تشویق و کف زدن اعضای پارلمان اروپا همراه بود، گفت در یک شرایط تراژیک در حال سخنرانی است ولی مردم اوکراین انگیزهای قوی دارند و برای دفاع از سرزمین و آزادی خود میجنگند.
رئیس جمهور اوکراین در سخنرانی خود با تاکید بر این که «هیچ کس نمیتواند ما را شکست بدهد»، بار دیگر درخواست عضویت اوکراین در اتحادیه اروپا را تکرار کرد و از مقامهای اتحادیه خواست نشان دهند که در کنار آنها هستند و «اوکراین را تنها نخواهند گذاشت»
او گفت: «بدون شما، ما تنهاییم.»
فرانسه روز سهشنبه علیه روسیه اعلان جنگ «همهجانبه اقتصادی و مالی» کرد و دلیل آن را مجازات تهاجم این کشور به اوکراین برشمرد.
برونو لومر، وزیر دارایی فرانسه، به رادیو «فرانس اینفو» گفت: «ما در حال جنگ اقتصادی و مالی همهجانبه با روسیه هستیم. ما باعث فروپاشی اقتصاد روسیه خواهیم شد».
اظهارات لومر با واکنش خشمگین دیمیتری مدودف، رئیسجمهوری و نخستوزیر سابق روسیه که اکنون معاون شورای امنیت فدراسیون روسیه است، مواجه شد.
مدودف در توئیتی نوشت: «آقایان مراقب زبان خود باشید! و فراموش نکنید که در تاریخ بشر، جنگهای اقتصادی اغلب به جنگهای واقعی تبدیل میشوند».
ایالات متحده و متحدانش تحریمهای گستردهای علیه بانک مرکزی روسیه، الیگارشها و مقامات روسیه از جمله ولادیمیر پوتین وضع کردهاند و برخی بانکهای روسی را از شبکه پرداختهای بینالمللی، سوئیفت، منع کردهاند.
وزیر دارایی فرانسه روز سهشنبه این بستههای تحریمی را «بسیار موثر» توصیف کرد.
ویدئوهای ارسالی از ایستگاه راهآهن کییف، انبوهی از مردم را نشان میدهد که برای فرار سریع از شهر تلاش میکنند.
شان واکر، خبرنگار روزنامه گاردین که در صحنه حضور دارد، صحنههای این بحران انسانی را «غیرقابل تحمل» توصیف میکند. او در توئیتی نوشته است: «قطارها پر است از افراد پیر، کودکان، افراد معلول، حیوانات خانگی و ... مردم میترسند این آخرین فرصت برای فرار باشد.»
شرکت آلمانی ورزشی آدیداس اعلام کرد که همکاری خود با فدراسیون فوتبال روسیه را به حالت تعلیق درآورده است.
به گزارش رویترز، سخنگوی آدیداس در مورد این تصمیم جزئیات بیشتری ارائه نکرد.
این تصمیم پس از آن گرفته میشود که نهادهای ورزشی متعددی به دلیل تهاجم روسیه به اوکراین روابط خود را با نهادها یا شرکتهای وابسته به روسیه قطع کردهاند.
فدراسیون جهانی فوتبال، فیفا، و فدراسیون فوتبال اروپا، یوفا، نیز روز دوشنبه اعلام کردند که تیمهای ملی روسی در پی تهاجم این کشور به اوکراین از حضور در تمام میادین فوتبال محروم شدهاند.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده، روز سهشنبه با اعلام اینکه «جنایات» روسیه در تهاجم به اوکراین «ساعت به ساعت» افزایش مییابد، به سازمان ملل پیشنهاد کرد به بررسی این موضوع بپردازد که آیا باید عضویت شورای حقوق بشر سازمان ملل از روسیه سلب شود یا نه.
وزیر خارجه آمریکا در سخنرانی خود در شورای حقوق بشر سازمان ملل در ژنو با اشاره به «حملات هوایی روسیه به بیمارستانها، مدارس و ساختمانهای مسکونی» در اوکراین خواستار تشکیل یک تیم تحقیقات بینالمللی در مورد «جنایات» جنگی روسیه شد.
آقای بلینکن خطاب به این شورا گفت: «میتوان بهطور منطقی این سؤال را مطرح کرد که آیا یک کشور عضو سازمان ملل که تلاش میکند کشور عضو دیگر سازمان ملل متحد را تحت سلطه خود درآورد و در جریان آن مرتکب نقض وحشتناک حقوق بشر و ایجاد درد و رنج عظیم بشردوستانه میشود، باید اجازه داشته باشد در این شورا باقی بماند یا خیر».
یک ستون زرهی روسیه روز سهشنبه به کییف پایتخت اوکراین نزدیک شد و نیروهای روس در ششمین روز از تهاجم خود، رگبارهایی از موشک را نیز به مرکز دومین شهر بزرگ این کشور، خارکیف، شلیک کردند.
آنتون هراشچنکو، مشاور وزارت کشور اوکراین، به رویترز گفت: «حملات راکتی به خارکیف دستکم ۱۰ کشته و ۳۵ زخمی بر جای گذاشته است. حملات مشابه روز گذشته در این شهر نیز دهها کشته و زخمی برجای گذاشته بود».
او گفت که آوار ساختمانها در حال حاضر در حال پاکسازی است و قربانیان و مجروحان بیشتری خواهیم داشت.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، گفته است که حملات توپخانهای به خارکیف «به منزله تروریسم دولتی است».