گروه هکری جهانی موسوم به «انانیمس» (ناشناس) به روسیه اعلان «جنگ سایبری» کرد.
در پی تهاجم روسیه به اوکراین، این گروه در یک پست توئیتری از یک حساب کاربری با عنوان «انانیمس» هکرهای سراسر جهان را فراخوانده است تا روسیه را هدف قرار دهند.
این گروه در پیامهای بعدی خود مدعی شده که مسئول از کار انداختن وبسایتهای غول نفتی روسیه، گازپروم، خبرگزاری دولتی روسیه، «آر.تی»، سایت رسمی کرملین و بسیاری از نهادهای دولتی روسیه و بلاروس بوده است.
در همین حال کارل بیلت، رئیس مشترک شورای اروپا در روابط خارجی که از فرستادگان ویژه سازمان جهانی بهداشت نیز هست، روز سهشنبه در پیامی توئیتری نوشت که خبر میرسد وبسایت کرملین چند روزی است که از کار افتاده است.
او در این مورد نوشت: «آنها هر بار سعی میکنند وبسایت را فعال کنند، اما بلافاصله دوباره حذف میشود. خبر دارم که وبسایتهای متعدد دیگری هم در مسکو از کار افتاده است».
گروه «انانیمس» خبر داده که در حال آماده شدن برای «اقدام علیه روسیه» است و نوشته که «خبر اقدامات هکرها را منتشر خواهیم کرد».
شهردار شهر لِویو در غرب اوکراین از بوریس جانسون، نخستوزیر بریتانیا، خواست تا ویلاهای الیگارشهای روسی ساکن لندن را مصادره کند تا از آنها برای اسکان پناهندگان اوکراینی که از تهاجم روسیه فرار میکنند استفاده شود.
آندری سادووی در مصاحبه با روزنامه گاردین گفت: «آنچه اکنون به آن نیاز داریم این است که بوریس جانسون شروع به مسدود کردن حسابهای بانکی الیگارشهای روسی در لندن و تصرف ویلاهای لوکس آنها کند. بهتر است از آنها برای اسکان پناهندگان اوکراینی استفاده شود».
او افزود: «زمانی که پوتین کریمه را تصرف کرد جو بایدن معاون رئیسجمهوری آمریکا بود. جانسون باید با پوتین تماس بگیرد و بگوید: ببخشید ولادیمیر اما الان همه چیز تغییر کرده است».
به نوشته گاردین، سایر اوکراینیها نیز روز سهشنبه به همین نکته اشاره کردند. در یک نشست مطبوعاتی در لهستان، یک روزنامهنگار اوکراینی از نخستوزیر بریتانیا پرسید: «چرا در زمانی که کودکان اوکراینی زیر بمباران کرملین در زیرزمینها پناه گرفتهاند، به فرزندان الیگارشهای روسی هنوز اجازه داده میشود در لندن زندگی کنند».
شهر لویو، در حدود ۷۰ کیلومتری مرز لهستان، پس از حمله روسیه به اوکراین در شش روز پیش، با سیل عظیمی از پناهجویان روبهرو شده است.
برج اصلی تلویزیون کییف در قلب پایتخت اوکراین روز سهشنبه با یک حمله هوایی نیروهای روسیه مورد اصابت قرار گرفت و درپی آن برخی از برنامههای تلویزیونی دولتی اوکراین قطع شد.
پس از شنیده شدن صدای انفجار در شهر و مشاهده دود از این برج، وزارت کشور اوکراین گفت که تجهیزات برج آسیب دیده است و «کانالها برای مدتی کار نمیکنند».
به نوشته خبرگزاریها، سازه این برج مخابراتی آسیبی ندیده است.
یک مقام اوکراینی گفته که در جریان این حمله دستکم پنج نفر کشته و پنج نفر دیگر زخمی شدند.
درپی بلند شدن دود از این برج، ویدئوی دیگری به دست رادیو اروپای آزادی رسیده که حکایت از یک انفجار بعدی در نزدیکی این برج دارد و گفته میشود مربوط به یک انبار سوخت است.
ویدئوی انفجار دوم:
دیپلماتهای ۲۲ کشور، از جمله کشورهای عضو اتحادیه اروپا، روز سهشنبه بهطور مشترک از حکومت پاکستان خواستند تا از قطعنامه محکومیت روسیه در مجمع عمومی سازمان ملل بهدلیل تجاوز به اوکراین، حمایت کند.
عمران خان، نخستوزیر پاکستان، هفته گذشته هنگام ورود نیروهای روسیه به خاک اوکراین در مسکو به سر میبرد.
پاکستان از تحولات در اوکراین ابراز نگرانی کرده ولی حاضر به محکومیت تهاجم روسیه نشده است. خان هنگام حضور در مسکو گفته بود که بحران اوکراین ربطی به پاکستان ندارد که به معنای عدم حمایت از طرفین است.
در بیانیه مشترک نمایندگان ۲۲ کشور در پاکستان آمده است: «به عنوان هیاتهای نمایندگی در جمهوری اسلامی پاکستان، از پاکستان میخواهیم تا در زمینه محکوم کردن اقدامات روسیه به ما بپیوندد».
هیاتهای نمایندگی اتریش، بلژیک، بلغارستان، جمهوری چک، دانمارک، فرانسه، آلمان، یونان، مجارستان، ایتالیا، پرتغال، لهستان، رومانی، اسپانیا، سوئد و هلند به علاوه استرالیا، کانادا، ژاپن، نروژ، سوئیس و بریتانیا این بیانیه را امضاء کردهاند.
مجمع عمومی سازمان ملل قرار است هفته جاری درباره یک قطعنامه محکومیت روسیه بهدلیل تجاوز به اوکراین رایگیری کند. این قطعنامه الزامآور نیست ولی دیدگاههای جهانی را در مورد اقدامات روسیه منعکس میکند.
مسکو پیشتر قطعنامه مشابهی که در شورای امنیت مطرح شده بود را وتو کرده بود.
ارزش واحد پول روسیه به رغم تزریق ذخایر ارزی شرکتهای نفتی این کشور در بازار، باز هم به شدت سقوط کرد و هر دلار آمریکا در روز سهشنبه ۱۱۵ روبل معامله شد.
قیمت روبل روز دوشنبه با افتی سهمگین مواجه شده بود و در ساعاتی از روز هر دلار به ۱۱۷ روبل رسید.
در همین زمینه خبرگزاری رویترز گزارش داد که دولت روسیه به شرکتهای بزرگ کشور از جمله گازپروم (بزرگترین صادرکننده گاز جهان) و روسنفت (بزرگترین صادرکننده نفت روسیه) دستور داده است تا ۸۰ درصد از ذخایر ارزی خود را به بازار تزریق کنند.
با تزریق چشمگیر دلار توسط این شرکتها به بازارهای کشور، نرخ روبل برای مدت کوتاهی بهبود یافت اما تا لحظه تنظیم این خبر در شامگاه سهشنبه، هر دلار آمریکا ۱۱۵ روبل معامله شد و افت واحد پول روسیه کماکان ادامه دارد.
حتی قبل از تحریمهای آمریکا و غرب، ۱۳ درصد از مردم روسیه زیر خط فقر زندگی میکردند و افت ارزش روبل بر زندگی مردم روسیه به شدت تاثیر خواهد گذاشت.
قبل از تهاجم روسیه به اوکراین هر دلار آمریکا حدود ۷۸ روبل روسیه بود.
نشریه «هیل» آمریکا در همین زمینه گزارش داده که روسیه هماکنون حدود ۶۰۰ میلیارد دلار ذخایر ارزی دارد که نیمی از آنها به خاطر تحریمها مسدود شده است.
نشریه هیل مینویسد مشکل اینجاست که ذخایر ارزی روسیه در صورتی که صادرکنندههای کالا مایل به معامله با این ذخایر نباشند، به هیچ دردی نمیخورد.
جشنواره فیلم کن روز سهشنبه اعلام کرد که به دلیل تهاجم روسیه به اوکراین از ورود هیئتهای روسی در رویداد امسال در ماه مه جلوگیری خواهد کرد.
تیم جشنواره کن در بیانیهای ضمن اعلام حمایت کامل از مردم اوکراین نوشت که «با این وضعیت غیرقابل قبول مخالفیم و رویکرد روسیه و رهبران آن را محکوم میکنیم.»
در این بیانیه آمده است که «جشنواره کن با وفاداری به تاریخ خود که در سال ۱۹۳۹ با مقاومت در برابر دیکتاتوری فاشیست و نازی آغاز شد، همیشه خود را در خدمت هنرمندان و کارشناسان سینما قرار خواهد داد؛ هنرمندانی که صدای خود را علیه خشونت، سرکوب و بیعدالتی بلند میکنند.»
جشنواره فیلم کن در سال ۱۹۳۹ برای رقابت با جشنواره فیلم ونیز در ایتالیا که تحت کنترل فاشیستها بود، تأسیس شد. رویداد امسال این جشنواره قرار است از ۱۷ تا ۲۸ مه برگزار شود.
گزارشها حاکی است که زیردریاییهای هستهای روسیه برای انجام رزمایش در دریای بارنتز حرکت کردهاند و خودروهای پرتاب موشکهای قارهپیمای این کشور نیز روز سهشنبه در جنگلهای برفی سیبری مستقر شدهاند.
این خبر پس از آن مخابره میشود که ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه به دلیل تنشهای پیشآمده با غرب بر سر حمله به اوکراین، به نیروهای هستهای کشورش دستور آمادهباش داد.
به نوشته آسوشیتدپرس، ناوگان شمالی روسیه در بیانیهای اعلام کرد که چند زیردریایی هستهای این کشور در تمرینهایی شرکت میکنند که برای «آموزش مانور در شرایط طوفانی» طراحی شده است.
به گفته نیروی دریایی روسیه، چند ناو جنگی که وظیفه حفاظت از شبهجزیره کولا در شمال غربی روسیه را دارند به این مانورها خواهند پیوست.
وزارت دفاع روسیه نیز در بیانیهای اعلام کرد در منطقه ایرکوتسک در شرق سیبری، یگانهای موشکی استراتژیک، پرتابگرهای موشک بالستیک قارهپیما «یارس» را در جنگلها به صورت پراکنده و مخفیانه مستقر کردهاند.
حامد اسماعیلیون، سخنگوی انجمن خانوادههای جانباختگان پرواز ۷۵۲، در پیامی توئیتری با اشاره به کشته شدن ۲۹ کودک بر اثر شلیک موشک سپاه پاسداران به هواپیمای مسافربری اوکراینی، واکنش رهبر جمهوری اسلامی مبنی بر «مخالفت» با جنگ را به باد انتقاد گرفت.
علی خامنهای روز سهشنبه در اولین اظهارنظر رسمیاش درباره تهاجم نظامی روسیه به اوکراین، حتی یک بار هم نام این کشور را نبرد و در مقابل، آمریکا را در مورد حمله روسیه به اوکراین مقصر دانست و گفت که حکومت ایران خواستار توقف جنگ است.
حامد اسماعیلیون از اینکه علی خامنهای نامی از روسیه نبرده انتقاد کرده و رهبر جمهوری اسلامی را «آدمکش» خطاب کرده است.
پرواز پیاس ۷۵۲ هواپیمایی اوکراین بامداد ۱۸ دیماه ۱۳۹۸ به فاصله کوتاهی پس از پرواز از فرودگاه بینالمللی تهران با شلیک دو موشک پدافند سپاه پاسداران سرنگون شد و تمامی ۱۷۶ سرنشین آن از جمله ۱۶۴ ایرانی جان باختند.
جمهوری اسلامی پس از سه روز تمام پنهانکاری و اظهارات متناقض و خلاف واقع، سرانجام اذعان کرد که پدافند ضدهوایی سپاه به این هواپیمای مسافربری شلیک کرده، اما دلیل شلیک «خطای انسانی» است.
اوکراین، کانادا و برخی ناظران میگویند این ادعا را قبول ندارند و حکومت ایران در حال لاپوشانی دلایل اصلی این ماجرا است.
خبرگزاری تاس روسیه به نقل از یک منبع دولتی روسی گزارش داد که دور دوم مذاکرات روسیه و اوکراین برای دوم مارس (۱۱ اسفند) برنامهریزی شده است.
پس از دور اول مذاکرات که روز دوشنبه انجام شد و هیچ نتیجه ملموسی به همراه نداشت، طرفین اعلام کرده بودند که در روزهای آینده مجدداً با یکدیگر دیدار خواهند کرد.
به نوشته رویترز، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، روز سهشنبه گفت که روسیه باید پیش از شروع مذاکرات معنادار دربارهٔ آتشبس، بمباران شهرهای اوکراین را متوقف کند.
ابراهیم کالین، سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه روز سهشنبه گفت بعید است که هیئتهای اوکراین و روسیه برای گفتوگوهای برنامهریزی شده در روز چهارشنبه ۱۱ اسفند با یکدیگر ملاقات کنند و افزود که خواستههای مسکو برای پایان دادن به تهاجم این کشور «غیر واقعی» است.
کالین به تلویزیون «سیانان ترک» گفت: «ما با تیمهای مذاکرهکننده در تماس هستیم و آنها به احتمال زیاد (چهارشنبه) ملاقات نخواهند کرد و به احتمال زیاد دو روز به تعویق میافتد.»
وی افزود که امیدوار است ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، با درک آسیب اقتصادی که به روسیه وارد میکند، به این حمله پایان دهد.
درپی پیشروی کُند نیروهای روس در ششمین روز از تهاجم به اوکراین، فرماندهان روسی با تغییر تاکتیک خود به بمباران مناطق شهری اوکراین روی آوردهاند.
ارتش روسیه در این ارتباط روز سهشنبه به ساکنان کییف هشدار داد که خانههای خود را ترک کنند.
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد نیروهای این کشور به اهدافی در کییف که به گفته این وزارتخانه مورد استفاده سازمان امنیت اوکراین و همچنین اماکن مربوط به ارتباطات است، حمله خواهند کرد.
وزارت دفاع روسیه به ساکنان نزدیک به چنین مکانهایی هشدار داد که خانههای خود را ترک کنند، در حالی که هیچ اطلاعاتی در مورد محل قرارگیری چنین اهدافی در شهر سه میلیون نفری کییف ارائه نکرد.
یک مقام ارشد دفاعی ایالات متحده روز سهشنبه گفت که ارتش روسیه در تأمین غذا و بنزین سربازان خود در اوکراین با مشکل مواجه شده است.
او گفت که مشخص نیست این امر به دلیل اشتباهات در برنامهریزی بوده یا دلیل آن اجرای نادرست برنامهها است.
به نوشته رویترز، این مقام پنتاگون که نخواست نامش فاش شود، گفت که برخی از نیروهای روسی «روحیه خود را باختهاند»، حال آنکه مقاومت اوکراینیها «بهشدت» در حال افزایش است.
این مقام در مورد حرکت نیروهای روس به سمت کییف نیز گفت که «به نظر نمیرسد پیشرفت زیادی داشته باشند».