شبکه رادیویی «اکو مسکو»، از قدیمیترین رسانههای رادیویی روسیه، پس از انتقادهای مقامات این کشور از نحوه پوشش اخبار تهاجم ارتش روسیه به اوکراین، فعالیت خود را متوقف کرد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس با تایید توقف فعالیت رادیو «اکو مسکو» در روز سهشنبه گزارش داد که مدیرمسئول این رادیو اعلام کرده که فعالیت این رسانه متوقف شده است.
این گزارش میافزاید دولت روسیه فشار بر رسانههای آزاد را برای ارائه گزارشهای تهاجم نظامی به اوکراین بر اساس روایت رسمی کرملین افزایش داده است.
کرملین همچنین شبکه تلویزیونی مستقل «دوزهد» را نیز تعطیل و دادستانی کل روسیه علیه این دو رسانه اعلام جرم کرده است.
دادستانی روسیه این رسانهها را به انتشار اخباری تحریکآمیز برای فعالیتهای افراطی و اطلاعات غلط از عملکرد نظامیان روسی در اوکراین متهم کرده است.
پیشتر، خدمت فدرال نظارت بر ارتباطات، فناوری اطلاعات و رسانههای جمعی دولت فدرال روسیه (روسکماندزور) که به «اداره سانسور» نیز مشهور است طی اطلاعیهای از رسانههای کشور خواسته بود که در پوشش حوادث شرق اوکراین، تنها اطلاعات رسمی منابع دولت روسیه را منتشر کنند.
این نهاد مسئول سانسور رسانهای در روسیه در ادامه گفته بود ما تاکید میکنیم که تنها منابع رسمی روسیه، منبع اطلاعات «قابل اعتماد» در رابطه با وضعیت اوکراین است.
گزارشگران بدون مرز روسیه را از نظر آزادی رسانهها در رده ۱۵۰ از میان ۱۸۰ کشور جهان و بعد از کشورهایی نظیر ونزوئلا و جمهوری کنگو قرار داده است.
میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در آژانس بینالمللی انرژی اتمی، میگوید شورای حکام آژانس قرار است بامداد چهارشنبه نشستی را دربارهٔ «پیامدهای ایمنی، امنیت و تبعات پادمانی وضعیت در اوکراین» برگزار کند.
خبرگزاری رویترز هم خبر داده که پیشنویس قطعنامهای که برای نشست اضطراری روز چهارشنبه آژانس بینالمللی انرژی اتمی در حال آماده شدن است، تهاجم روسیه به اوکراین را محکوم میکند.
رویترز در ادامه مینویسد: «این اقدام ممکن است در حالی که مسکو با غرب برای دستیابی به توافق هستهای در مورد ایران همکاری میکند، خشم مسکو را برانگیزد».
نشست اضطراری شورای حکام آژانس به درخواست اوکراین برگزار میشود.
خبرگزاری فرانسه نیز در گزارشی تحلیلی از قول کارشناسان مینویسد که بالا گرفتن خصومتها بین روسیه و غرب میتواند بر گفتوگوهای برجام نیز تأثیر بگذارد و میافزاید: جنگ «در حال تضعیف تفاهم» بین کشورهای طرف توافق هستهای با ایران است و در ارتباط با برجام، «وضعیت بسیار شکننده است».
نسرین ستوده، وکیل دادگستری و فعال حقوق بشر، روز دوشنبه با انتشار نامهای از زندان آنچه را که در اوکراین میگذرد، «نبردی بین دمکراسی و دیکتاتوری» دانست و از مردم اوکراین به خاطر ایستادگیشان در برابر تهاجم نظامی روسیه ستایش به عمل آورد.
خانم ستوده در این نامه که خطاب به دبیرکل سازمان ملل متحد نوشته شده است خواستار کمک جهانیان به مردم اوکراین شد که «نمیخواهند بی سر و صدا زیر پوتینهای متجاوزان له شوند».
این فعال حقوق بشر نوشت: «من به عنوان زنی که در کشوری زیستهام که ۸ سال تمام مستقیما درگیر جنگ بوده است، میتوانم وحشت ناشی از جنگ و خشونت عریان علیه انسانهای بیدفاع را تصور کنم و وحشت خود از تجاوزی چنین بیپروا را به شما اعلام کنم.»
خانم ستوده ادامه داد: «این جنگ نبردی بین دمکراسی و دیکتاتوری است، اما خوشبختانه مردم اوکراین در این نبرد تنها نیستند و دنیا با نگرانی زیادی به کمک اوکراین شتافته است.»
بانک جهانی روز سهشنبه اعلام کرد که در حال آماده کردن یک بسته کمکی سه میلیارد دلاری برای کشور اوکراین است و این بسته کمکی شامل دستکم ۳۵۰ میلیون دلار وجه فوری میشود.
بانک جهانی در بیانیه مشترک خود با صندوق بینالمللی پول ضمن اظهار تاسف از تهاجم روسیه به اوکراین گفت که بخش اول این کمک مالی هفته جاری جهت تصویب به هیات مدیره ارائه میشود و پس از آن نیز به سرعت۲۰۰ میلیون دلار برای بهداشت و آموزش به اوکراین اختصاص مییابد.
صندوق بینالمللی پول نیز آخرین درخواستهای اوکراین برای کمک مالی اضطراری را اوایل هفته آینده بررسی میکند.
مقامات وزارت کشور اوکراین اعلام کردند که چهار شهروند غیرنظامی در شهر ژیتومیر روز سهشنبه بر اثر حمله موشکی روسیه در خانههایشان کشته شدند.
آنتوان گراشچنکو، مشاور وزیر کشور اوکراین، گفت که ساختمانهای مسکونی در نزدیکی پایگاه تیپ ۹۵ هوابرد در شهر ژیوتمیر، ۱۲۰ کیلومتری غرب کییف، هدف موشکهای کروز روسیه قرار گرفتند و آتش گرفتند.
وی افزود: «تاکنون چهار نفر بر اثر این حمله کشته شدند، از جمله یک کودک.»
مسکو روز سهشنبه به ساکنان کییف هشدار داد که از خانههای خود بگریزند. نیروهای روسی همچنین در این روز خارکیف، دومین شهر بزرگ اوکراین، را به شدت بمباران کردند.
گزارشها حاکی است که فرماندهان روس با تغییر تاکتیک خود بمباران مناطق شهری اوکراین را تشدید کردهاند.
خبرگزاری رویترز به نقل از مقامات دولتی و صنعتی ایالات متحده گزارش داد که کاخ سفید قصد دارد پرواز هواپیماهای روسی بر آسمان آمریکا را ممنوع کند.
کاخ سفید که حاضر نشده پاسخی به گزارشگر رویترز بدهد طی روزهای اخیر گفتوگوهای فشردهای با شرکتهای هوایی ایالات متحده درباره این موضوع داشته است. انتظار میرود که تصمیم دولت ایالات متحده از روز چهارشنبه اجرایی شود.
شامگاه سهشنبه شرکت یونایتد ایرلاینز اعلام کرد که به طور موقت پروازهای خود از آسمان روسیه را متوقف کرده و به جمع دیگر شرکتهای هواپیمایی بزرگ آمریکا پیوسته که به تهاجم روسیه به اوکراین واکنش نشان دادهاند.
اتحادیه اروپا نیز پیش از این حریم هوایی خود را به روی هواپیماهای روسی بسته بود.
جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، شامگاه سهشنبه در نخستین سخنرانی سالیانه خود برای کنگره آمریکا، به سیاستهای دولت خود در قبال تهاجم روسیه به اوکراین پرداخت و تاکید کرد که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، تاوان این کار را پس خواهد داد.
آقای بایدن در آغاز این سخنرانی از اعضای کنگره خواست به احترام مردم اوکراین از جا برخیزند و گفت: «بله، ما ایالات متحده آمریکا در کنار مردم اوکراین میایستیم.»
وی در این سخنرانی خبر داد که وزارت دادگستری ایالات متحده در حال تشکیل گروه ویژهای برای پیگرد قانونی جنایتهای اولیگارشهای روسیه است.
آقای بایدن اظهار داشت که ایالات متحده به همراه اتحادیه اروپا قایقهای تفریحی، آپارتمانهای لوکس، جتهای شخصی و هر آنچه را که اولیگارشهای روس از طریق نامشروع به دست آوردهاند ضبط خواهد کرد.
او همچنین از تصمیم دولت خود برای بستن حریم هوایی ایالات متحده به روی هواپیماهای روسی خبر داد.
رئیس جمهوری آمریکا سپس با اشاره به ولادیمیر پوتین گفت: «او اگرچه ممکن است در میدان جنگ به موفقیتهایی دست پیدا کند، اما در بلندمدت تاوان سنگینی پرداخت خواهد کرد.»
وی افزود که اکنون در نبرد بین دمکراسی و خودکامگی، دمکراسیها در حال به پا خاستن هستند و این نبردی زمانبر است.
دولت کانادا روز سهشنبه اعلام کرد که قصد دارد وضعیت اوکراین را به دیوان بینالمللی کیفری ارجاع دهد تا درباره اتهامات نیروهای روسیه مبنی بر جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت تحقیق شود.
یک روز قبل از این، دفتر دادستانی دیوان بینالمللی کیفری گفته بود که از دادگاه خواهد خواست تا با گشودن پروندهای برای رسیدگی به اتهام جنایات جنگی در اوکراین موافقت کند.
ملانی جولی، وزیر خارجه کانادا، گفت: «با توجه به اتهامات متعددی که در مورد ارتکاب جرایم بینالمللی جدی توسط نیروهای روسیه در اوکراین وجود دارد، ما قصد داریم که با همکاری دیگر اعضای دیوان بینالمللی دست به این اقدام مهم بزنیم.»
وی افزود: «دیوان عالی بینالمللی از حمایت و اعتماد کامل ما برخوردار است. ما از روسیه میخواهیم که با دادگاه همکاری کند.»
نیروهای هوابرد روسیه ساعتی پیش در صبح چهارشنبه در شهر خارکیف، دومین شهر بزرگ اوکراین، به زمین نشستند.
بیانیه ارتش اوکراین میگوید که این نیروها بلافاصله پس از فرود در خارکیف «به یک بیمارستان محلی حمله کردند».
بر اساس این بیانیه، اکنون جنگ به خیابانهای شهر خارکیف کشیده شده است.
خارکیف روز سهشنبه هدف حمله موشکی مهیبی قرار گرفت که به مقر دولت در این شهر آسیب فراوان زد و دستکم ده نفر را کشت.
یک رسانه اوکراینی از این شهر گزارش میدهد که هماکنون صدای انفجارهای بزرگ شنیده میشود.
اعتراضات مردمی در روسیه به حمله این کشور به خاک اوکراین ادامه دارد.
این اعتراضات روز سهشنبه از جمله در شهر سن پترزبورگ انجام شد که با واکنش خشن پلیس و بازداشت جمعی از معترضان روبهرو شد.
خبرگزاری فرانسه عکسهایی را از برخورد پلیس روسیه با این معترضان منتشر کرده است.