مجمع عمومی سازمان ملل روز چهارشنبه قطعنامه محکومیت روسیه برای تهاجم به اوکراین و درخواست خروج فوری نیروهای روسیه از این کشور را به رای خواهد گذاشت.
در دو روز گذشته نمایندگان بیش از صد کشور در این باره در صحن مجمع سخن گفتهاند.
نزدیک به یک هفته پس از آغاز تهاجم روسیه، قطعنامهای در مجمع عمومی به رای گذاشته خواهد شد که الزامآور نیست، اما در صورت تصویب حکم انتقادی سخت از مسکو در صحنه جهانی را خواهد داشت.
این قطعنامه برای تصویب شدن نیاز به رای دو سوم نزدیک به ۲۰۰ عضو مجمع عمومی سازمان ملل دارد.
در پی فشار تحریمهای غرب، اسبربانک، بزرگترین بانک رهنی روسیه، روز چهارشنبه اعلام کرد که کلا از بازار اروپا خواهد رفت.
در بیانیه این بانک در رسانههای روسیه منتشر شده آمده است که از آغاز تهاجم روسیه به خاک اوکراین شعبههای این بانک در کشورهای اروپایی با خروج «غیرطبیعی» پول نقد و «تهدید برای امنیت» کارمندان خود روبهرو بودهاند.
هنوز هیچ گزارشی از تهدید برای کارمندان بانکهای روسی منتشر نشده، اما در چند روز گذشته بسیاری از مردم برای بیرون کشیدن پول خود از این بانکها صف کشیدهاند.
روسیه، از جمله بانکهای این کشور، در چند روز گذشته هدف بزرگترین رژیم تحریمی از طرف کشورهای غربی حامی دولت اوکراین بوده است.
شهر خِرسون در جنوب اوکراین که تحت محاصره نیروهای روسی قرار گرفته بود اکنون شاهد پیشروی این نیروها به داخل شهر است.
به گفته شهردار خرسون، بندر و راهآهن این شهر اکنون در دست روسیه است.
در همین حال در پی حمله روسیه به شهر ماریوپل، برق این شهر از دیروز همچنان قطع است.
رئیس امنیت ملی اوکراین سهشنبه شب خبر داد که نیروهای ارتش این کشور توطئه برای سوء قصد به جان ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، را کشف و ناکام کردهاند.
اما مهمترین نکته اینجاست که، به گفته این مقام عالیرتبه اوکراینی، خبر وجود این توطئه از داخل دستگاه امنیتی روسیه، افاسبی، به دست اوکراینیها رسیده است. به گفته اُلکسی دانیلوف، افاسبیِ روسیه «حامی جنگ نیست».
یک خبرنگار چکی در توییتی عکسی از کماندویی چچنی منتشر کرده که به گفته او در همین رابطه بازداشت شده است:
مقام دفاعی و امنیتی اوکراین در یک کانال تلگرامی متعلق به دولت این کشور خبر داد که یک گروه از نیروهای چچنی ملقب به «قدیروفیها» برای ترور آقای زلنسکی وارد خاک اوکراین شده بودند، اما ارتش اوکراین آنها را «از بین برده است».
رمضان قدیروف رهبر خودکامه چچن و از حامیان سرسخت ولادیمیر پوتین است.
پنجشنبه گذشته در آغاز تهاجم روسیه، ولودیمیر زلنسکی خبر داده بود که او «هدف شماره یک» روسیه و خانوادهاش «هدف شماره دو» عملیات نظامی در این کشور است.
گزارشها حکایت از آن دارد که پوتین تلاش میکند با تصرف کییف، پایتخت، دولتی دستنشانده را در اوکراین بر سر کار بگذارد.
در ادامه تحریم گسترده روسیه به دلیل تهاجم به خاک اوکراین، روز چهارشنبه کمپانیهای فورد، اپل، بوئینگ و اکسانموبیل نیز به این موج پیوستند.
کمپانی خودروسازی فورد اعلام کرد که تمام فعالیتهای خود را در روسیه به حال تعلیق درمیآورد و اپل گفت که فروش گوشیهای آیفون در روسیه متوقف میشود.
همزمان کمپانی هواپیماسازی بوئینگ اعلام کرد که خدمات تعمیرات و فنی خود برای خطوط هوایی روسیه را متوقف میکند و کمپانی نفتی اکسانموبیل میگوید که از روسیه خارج میشود.
پیش از اکسانموبیل، دو کمپانی عظیم شِل و بیپی، بریتیش پترولیوم، نیز از قصد خود برای عدم فعالیت در روسیه خبر داده بودند.
کشورهای غربی در یک هفته گذشته هر روز خبر از تحریمی تازه علیه روسیه دادهاند و حتی چند بانک روسی را از دسترسی به سیستم انتقال پول سوئیفت محروم کردهاند.
حتی تولیدکننده موتورسیکلتهای لوکس هارلی دیویدسون در آمریکا نیز اعلام کرده است که از این پس کالاهای خود را به روسیه نخواهد فرستاد.
در پی تهاجم روسیه به اوکراین، یک مسئول صنفی در ایران با اعلام اینکه اوکراین یکی از اصلیترین تأمینکنندگان روغن آفتابگردان ایران است، گفت که «میتوانیم به امکانات روسیه در تأمین روغن آفتابگردان بیشتر توجه کنیم».
ابوالحسن خلیلی، رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی روغن نباتی ایران، روز چهارشنبه ۱۱ اسفند به خبرگزاری ایلنا گفت: «در حال حاضر قیمت جهانی دانههای روغنی و سایر غلات افزایش پیدا کرده و این مسئله تنها بازار ما را با را چالش مواجه نخواهد و یک موضوع جهانی است.»
بهگفته مسئولان صنفی، کمتر از ۱۰ درصد از نیاز ایران در زمینه روغن در داخل کشور تولید میشود و مابقی نیاز کشور از دیگر کشورها از جمله اوکراین و روسیه وارد میشود.
روزنامه کیهان که زیر نظر نماینده رهبر جمهوری اسلامی منتشر میشود با انتشار یادداشتی درباره تهاجم روسیه به اوکراین نوشت مردم اوکراین «حتی به اندازه مترسک مقاومت بلد نیستند».
این روزنامه توضیحی درباره دلایل این ادعا ننوشته، اما با مقایسه جنگ ایران و عراق با تهاجم روسیه به اوکراین ادعا کرده است: «مردم ایران حتی اجازه اشغال یک وجب از خاک کشور را ندادند.»
این در حالی است که علاوه بر اشغال شهرها و مناطق گستردهای از ایران در سال نخست حمله ارتش بعث عراق به ایران و مهاجرت اجباری مردم این شهرها و مناطق به دیگر شهرهای ایران، بخشهایی از خاک ایران تا پایان گرفتن جنگ همچنان در اشغال بود.
کمیسیون اروپا روز چهارشنبه در لایحهای پیشنهاد کرد که به اوکراینیهایی که از کشور خود مجبور به فرار شدهاند «حمایت موقت» اعطا شود.
بر اساس این طرح، اوکراینیهای آواره به مدت یک سال از اجازه اقامت و کار و تامین اجتماعی برخوردار خواهند شد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، وزرای کشور اتحادیه اروپا روز پنجشنبه در این باره تصمیم خواهند گرفت.
در نزدیک به یک هفته از آغاز تهاجم روسیه، حدود ۶۵۰ هزار اوکراینی مجبور به ترک کشور خود شده و به کشورهای همسایه از جمله لهستان و اسلوواکی و رومانی پناه بردهاند.
در ادامه واکنشهای اروپا به تهاجم نظامی به اوکراین، یک دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا روز چهارشنبه به خبرگزاری رویترز گفت: «به دلیل پشتیبانی بلاروس از روسیه در تهاجم به اوکراین، دیپلماتهای اتحادیه اروپا تحریمهای جدیدی را علیه بلاروس تصویب کردند.»
پیش از این یک مقام اروپایی گفته بود که هدف از تحریمهای جدید علیه بلاروس «توقف صادرات هرگونه کالای بلاروسی به اتحادیه اروپا علاوه بر کالاهایی است که قبلاً تحریم شدهاند».
وی همچنین اضافه کرده بود که اتصال بانک مرکزی بلاروس و بانکهای این کشور از سیستم بانکی سوئیفت قطع خواهد شد.
اوکرایینسکا پراودا به نقل از منابع خود میگوید که ولادیمیر پوتین در پی آن است که ویکتور یانوکوویچ، دیکتاتور فاسد و فراری اوکراین، را به جای ولودیمیر زلنسکی بر مسند ریاست جمهوری بنشاند.
در چند روزی که از تهاجم روسیه به خاک اوکراین میگذرد، تحلیلگران چنین نظر دادهاند که برنامه پوتین برای اوکراین به قدرت رساندن دولتی دستنشانده در این کشور است.
خبر اوکرایینسکا پراودا در حالی منتشر میشود که ویکتور یانوکوویچ، رئیس جمهور سابق اوکراین، از هیچ محبوبیتی در میان مردم این کشور برخوردار نیست و حتی در دادگاههای این کشور به جرم خیانت محکوم شده است.
دادگاه به این دلیل آقای یانوکوویچ را مجرم شناخت که رسما از همتای روس خود یعنی ولادیمیر پوتین خواستار اعزام نیروی نظامی به اوکراین شده بود.