روابط عمومی وزارت خارجه ایران از ایرانیایی که هنوز در شهرها و روستاهای اوکراین هستند، خواست به سرعت این کشور را ترک کنند.
در اطلاعیه این وزارتخانه آمده که ایرانیان میتوانند اوکراین را از مرزهای رومانی، مولداوی، مجارستان، اسلوواکی و لهستان ترک کنند.
وزارت خارجه جمهوری اسلامی اعلام کرده با وجود درخواستهای پیشین از ایرانیان مقیم اوکراین برای خروج از این کشور، «هنوز شمار کمی از هموطنان ایرانی برای خروج از اوکراین اقدام نکردهاند».
در ادامه واکنشها به تهاجم نظامی روسیه به اوکراین، جمعی از زندانیان سیاسی زندان رجاییشهر با انتشار نامهای در حمایت از مردم اوکراین نوشتند: «مردم اوکراین نیازمند صلح، آرامش و البته آزادی در کشور خودشان هستند.»
این زندانیان سیاسی در نامه خود افزودهاند که «نیازمندی به صلح و آرامش آنقدر جدی و حیاتی است که وقتی پوتین که هیچ درکی از توانمندی مردمی ندارد، هیچ راهی برای آنها باقی نمیگذارد، مردم اوکراین با تمام قوا برای آن صلح و آرامش میجنگند».
سعید ماسوری، مطلب احمدیان، سعید اقبالی، محمدعلی منصوری، حسن صادقی و احد برزگر که این نامه را در زندان رجاییشهر کرج امضا کردهاند، همچنین تأکید کردهاند: «مقاومت، پایداری و رزمآوری تعادل قوا را تعیین میکند، نه سلاحهای اتمی، بالیستیک یا استمالت و مماشات.»
اتحادیه اروپا روز چهارشنبه اعلام کرد که دو رسانه روسی راشا تودی و اسپوتنیک را از فعالیت در این منطقه منع کرده است.
هر دو رسانه بودجه خود را از حکومت روسیه دریافت میکنند.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در بیانیه خود این اقدام را گامی مهم در مبارزه با «عملیات خرابکاری پوتین» در حوزه اطلاعرسانی توصیف کرده است.
همزمان اتحادیه اروپا اعلام کرد که هفت بانک روسی را از فهرست خدمات سوئیفت برای نقل و انتقال بینالمللی پول حذف کرده است.
دو بانک اسبربانک و گازپرومبانک در میان این هفت بانک نیستند، گرچه اسبربانک خود چهارشنبه صبح اعلام کرد که به فعالیتش در بازار اروپا کلا پایان میدهد.
سازمان دولتی حوادث غیرمترقبه اوکراین اعلام کرد که طی یک هفته از آغاز تهاجم نظامی روسیه به این کشور بیش از دو هزار غیرنظامی کشته شدهاند.
خبرگزاری رویترز که این خبر را منتشر کرده است، گفته که امکان تأیید این آمار بهطور مستقل میسر نیست.
اوکراین از پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیکهای جهان، خواست با پوتین در مورد باز کردن راهگذرهای بشردوستانه برای کمک به غیرنظامیان آسیبدیده از تهاجم روسیه صحبت کند.
ایرینا ورشچوک، معاون نخستوزیر اوکراین، این موضوع را در تلویزیون اوکراین مطرح کرد و گفت: «امیدوارم این گفتوگو انجام شود».
ساعاتی پیش از او، اوله لیاشکو، وزیر بهداشت اوکراین گفته بود که کشورش به دلیل تهاجم روسیه در توزیع دارو در داروخانهها و بیمارستانها با مشکلاتی مواجه است و میخواهد یک کریدور بشردوستانه برای آنها ایجاد کند.
وزیر بهداشت اوکراین همچنین موضوع تأمین اکسیژن پزشکی برای بیماران مبتلا به کرونا را مطرح کرد، اما افزود که در حال حاضر هنوز به اندازه کافی موجود است.
خبرگزاری بلتای بلاروس پیش از مذاکراتی که قرار است اواخر روز چهارشنبه از سر گرفته شود، گزارش داد که یک هیئت روسی برای گفتوگو با همتایان اوکراینی راهی محل ملاقات شده است.
خبرگزاری تاس روسیه روز سهشنبه به نقل از یک منبع دولتی روسی گزارش داد که دور دوم مذاکرات روسیه و اوکراین برای چهارشنبه ۱۱ اسفند برنامهریزی شده است.
پس از دور اول مذاکرات که روز دوشنبه انجام شد و هیچ نتیجه ملموسی به همراه نداشت، طرفین اعلام کرده بودند که در روزهای آینده مجدداً با یکدیگر دیدار خواهند کرد.
به نوشته رویترز، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، روز سهشنبه گفت که روسیه باید پیش از شروع مذاکرات معنادار دربارهٔ آتشبس، بمباران شهرهای اوکراین را متوقف کند.
با تشدید وضعیت جنگی در روز هفتم تهاجم روسیه، آمارهای سازمان ملل نشان میدهد که تعداد پناهجویان اوکراین تا روز چهارشنبه به حدود ۸۷۵ هزار نفر رسیده است.
به نوشته وبسایت کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل، در مجموع ۸۷۴ هزار و ۲۶ نفر از مرزهای این کشور فرار کردهاند که این نشاندهنده جهشی بزرگ به اندازه حدوداً ۲۰۰ هزار نفر ظرف یک شبانهروز است.
تقریباً ۲۴ ساعت پیش از این فیلیپو گراندی، رئیس کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل، شمار پناهجویان اوکراینی را ۶۷۷ هزار نفر اعلام کرده بود.
ارقام کمیساریای یادشده نشان میدهد که ۴۵۴ هزار نفر به لهستان گریختهاند. ۱۱۶ هزار نفر به مجارستان؛ ۷۹ هزار نفر به مولداوی؛ ۶۷ هزار نفر به اسلواکی؛ ۴۵ هزار نفر به رومانی، ۴۳ هزار نفر به روسیه و ۳۵۰ هزار به بلاروس. در همین حال ۷۰ هزار نفر به دیگر کشورهای اروپایی رفتهاند.
پتر فیالا، نخستوزیر چک، روز چهارشنبه گفت که کشورش از زمان آغاز درگیریها پذیرای حدود ۲۰ هزار پناهجوی اوکراینی بوده است.
کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل پیشبینی میکند که بیش از چهار میلیون پناهنده اوکراینی ممکن است در نهایت به کمک در کشورهای همسایه نیاز داشته باشند.
با ادامه تهاجم روسیه علیه اوکراین، قیمت نفت در روز چهارشنبه بار دیگر افزایش یافت و به بالای ۱۱۰ دلار در هر بشکه رسید، اما سهام و سایر بازارها نسبت به روز گذشته ترس کمتری از خود نشان دادند.
روسیه از تولیدکنندگان بزرگ نفت است و ورود این کشور به جنگ بازار نفت را با تنش روبهرو کرده است.
در همین حال بهای طلا در روز چهارشنبه کاهش یافت و پس از نوسان شدید بازار در روزهای اخیر، نگرانیهای سرمایهگذاران سهام در والاستریت تخفیف یافته است.
رئیسجمهوری آمریکا روز چهارشنبه گفت که در ارتباط با حمله روسیه به اوکراین، ممنوع کردن واردات نفت از روسیه به ایالات متحده را منتفی نمیداند.
جو بایدن در پاسخ به پرسش خبرنگاران که «آیا نفت میتواند هدف بعدی تحریمهای بیسابقه آمریکا و غرب علیه مسکو باشد؟» گفت: «همه گزینهها روی میز است».
ایالات متحده همراه با اتحادیه اروپا و دیگر همپیمانان، پیشتر تحریمهایی را با هدف تضعیف واحد پولی روسیه و ضربه زدن به بخش بانکداری، تجاری، خطوط هوایی و سایر اهداف اعمال کردهاند.
وزیر خارجه روسیه روز چهارشنبه گفت که مسکو خواستار «غیرنظامی شدن» اوکراین است و باید فهرستی از جنگافزارهای مشخص ارائه شود که هرگز اجازه استقرار در خاک اوکراین نداشته باشند.
سرگئی لاوروف در گفتوگو با شبکه خبری الجزیره که متن آن در وبسایت وزارتخانه او نیز منتشر شده است، گفت: «انواع خاصی از سلاحهای ضربتی باید شناسایی شوند که هرگز در اوکراین مستقر و ساخته نمیشوند».
وزیر خارجه روسیه گفت که کشورش ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، را به عنوان رهبر اوکراین به رسمیت میشناسد و از این واقعیت که زلنسکی میخواهد تضمینهای امنیتی دریافت کند، به عنوان یک «گام مثبت» استقبال میکند.
او گفت: «مذاکرهکنندگان ما برای دور دوم بحث دربارهٔ این تضمینها با نمایندگان اوکراین آمادهاند».
رئیسجمهوری اوکراین روز سهشنبه در مصاحبهای گفت که روسیه باید قبل از انجام مذاکرات بیشتر، بمباران اوکراین را متوقف کند. او در این مصاحبه خواستار تضمینهای امنیتی شد، اما از سوی ناتو و نه روسیه.