خبرگزاری روسی اینترفاکس به نقل از یک فرمانده نظامی بخش جداییطلب دونتسک هشدار داد که اگر نیروهای اوکراینی تسلیم نشوند، نیروهای هوادار روسیه برای تصرف شهر ماریوپل «دست به حملات هدفدار خواهند زد».
شهر ماریوپل در جنوب اوکراین در کنار دریای آزوف با ۴۳۰ هزار نفر جمعیت از شهرهای استراتژیکی است که روسیه در یک هفته گذشته بسیار تلاش کرده است تصرفش کند.
با این حال به گفته اطلاعات وزارت دفاع بریتانیا این شهر همچنان در دست نیروهای اوکراینی است.
با ادامه جهش قیمت نفت در پی حمله روسیه به اوکراین، بازار سهام آسیا و اقیانوسیه درهم ریخت و نفت خام برنت روز پنجشنبه به بالای ۱۱۶ دلار در هر بشکه رسید و در مقطعی حتی تا ۱۱۸٫۲۲ دلار در هر بشکه هم بالا رفت.
نفت برنت دریای شمال اکنون تقریباً ۲۰ درصد در هفته افزایش یافته است، در حالی که با تشدید تحریمهای کشورهای غربی علیه روسیه، همه مواد اساسی از زغال سنگ تا گاز طبیعی و آلومینیوم جهشهای شدید در قیمت نشان میدهند.
سازمان نفتی اوپک و متحدانش روز چهارشنبه تصمیم گرفتند تولید خود را با وجود افزایش چشمگیر اخیر قیمت نفت ثابت نگه دارند.
کارشناسان میگویند اکنون نگران تأثیر منفی این روند بر اهداف زیستمحیطی جهانی برای کاهش تولید سوختهای فسیلی هستند.
پلیس در مسکو دو زن و پنج کودک را که در خارج از سفارت اوکراین پوستری علیه جنگ در دست داشتند، بازداشت کرد.
به نوشته روزنامه گاردین، ظاهراً پلیس این دو زن را تهدید به سلب حضانت از کودکان کرده است.
این دو زن و پنج کودک پیش از بازداشت میخواستند در مقابل سفارت اوکراین گل بگذارند و عکسهای بازداشت آنها نشان میدهد که بچهها پوستری در دست داشتند که روی آن نوشته شده بود «نه به جنگ».
این کودکان ۷ تا ۱۱ ساله به همراه مادرانشان در ون پلیس نگه داشته شدند و سپس به ایستگاه پلیس منتقل شدند.
پلیسهای روسیه یک روز قبل یکی از بازماندگان جنگ جهانی دوم و محاصره لنینگراد را که اکنون به تهاجم کشور علیه اوکراین اعتراض دارد، نیز بازداشت کردند.
تصاویری که در شبکههای اجتماعی و همینطور خبرگزاری رویترز منتشر شده است، یلنا اوسیپووای ۷۶ ساله را نشان میدهد که در تجمع مخالفان تهاجم روسیه اوکراین در سنت پترزبورگ حضور یافته بود، اما پلیسهای روس او را دستگیر کردند.
پس از آن که آلکسی ناوالنی، منتقد زندانی کرملین، از روسها خواست به تهاجم پوتین به اوکراین اعتراض کنند، دهها تظاهرکننده ضد جنگ روز چهارشنبه در مسکو و سن پترزبورگ بازداشت شدند.
گروه رسانهای مستقل حقوق بشری روسی «اٌویدی۰اینفو» (OVD-Info) میگوید در مجموع بیش از هفت هزار نفر مخالف جنگ تاکنون در روسیه بازداشت شدهاند.
پس از آن که وبسایت و پخش برنامههای رادیو «اخو مسکُوی» [پژواک مسکو] در روسیه به دستور مقامات رسمی قطع شد، سردبیر این رادیو اعلام کرد که مسئولان این رسانه تصمیم به تعطیلی آن گرفتهاند.
خبرگزاری فرانسه از این رادیو به عنوان «نماد آزادی رسانه» در روسیه پس از اتحاد جماهیر شوروی یاد کرده است.
برنامههای این رادیو به دلیل پرداختن به تهاجم روسیه به خاک اوکراین قطع شده بود.
در پی حمله روسیه، مقامات حکومتی به رسانهها حکم کردهاند که اخبار مربوط به این جنگ را تنها بر اساس اطلاعات مجاری و منابع رسمی پوشش دهند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، در جدیدترین ویدئوی خود در روز پنجشنبه گفت که از نیمهشب تاکنون گلولهباران اوکراین بیوقفه ادامه داشته اما خطوط دفاعی کشورش در برابر حمله روسیه ایستادگی میکنند.
آقای زلنسکی گفت: «ما چیزی برای از دست دادن نداریم جز آزادیمان» و افزود که اوکراین اکنون به طور روزانه از متحدان بینالمللی خود تسلیحات دریافت میکند.
رئیس جمهور اوکراین همچنین گفت که تغییر تاکتیک روسیه و گلولهباران غیرنظامیان در شهرها ثابت میکند که اوکراین در مقاومت در برابر طرح اولیه مسکو یعنی «ادعای پیروزی سریع از طریق حمله زمینی» موفق بوده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران میگوید هنوز تعدادی از ایرانیان به «خواست» خود به صورت «پراکنده» در اوکراین ماندهاند.
سعید خطیبزاده در گفتوگو با شبکه اول تلویزیون جمهوری اسلامی با اشاره به این که این افراد برای ترک سریع اوکراین «تشویق» شدهاند، بار دیگر از شهروندان ایران خواست که این کشور را ترک کنند.
به گفته وی، «بحران اولیه» درباره خروج ایرانیان از اوکراین «تقریبا تمام شده» و تاکنون در ورشو و شهرهای مرزی لهستان «۶۰۰ نفر» از شهروندان ایران، اسکان داده شدهاند.
آقای خطیبزاده در عین حال از افزایش «تصادعدی» آمار ایرانیانی که از مرز رومانی از اوکراین خارج میشوند خبر داد.
حساب توییتری «کییف ایندیپندنت» که اخبار مربوط به تهاجم روسیه را از داخل اوکراین منتشر میکند، روز پنجشنبه نوشت که شهر جنوبی خِرسون «عملا» در تصرف نیروهای روسی است.
با این حال، بر اساس پیام توییتری این رسانه، شهردار خرسون گفته است که در قبال پذیرفتن شرایط نیروهای روسی همچنان پرچم اوکراین بر فراز این شهر در اهتزاز است.
از جمله این شرایط: منع آمد و شد از ساعت هشت شب تا شش صبح، عبور و مرور خودروها تنها در روشنایی روز، و رفت و آمد شهروندان به تنهایی یا در گروههای حداکثر دو نفری.
با تنگتر شدن حلقه تحریمهای جهانی علیه روسیه، دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، در گفتوگو با خبرنگاران خارجی اذعان کرد که «اقتصاد روسیه در حال دریافت ضربههای جدی است».
در آخرین تحولات، شرکتهای اپل، اکسانموبیل، فورد، بوئینگ و ایرباس روز چهارشنبه به فهرست شرکتهایی پیوستند که در واکنش به تهاجم روسیه به اوکراین و تحریمهای غرب، فعالیت خود را در روسیه تعطیل یا تعلیق کردند.
فرانسه تخمین میزند که یک تریلیون دلار از داراییهای روسیه مسدود شده است که شامل حدود نیمی از صندوق ذخیره جنگی دولت روسیه میشود.
سخنگوی کرملین روز پنجشنبه با اذعان به جدی بودن این ضربهها در ادامه با اشاره به اقتصاد کشور گفت: «اما یک حاشیه امنیتی وجود دارد، پتانسیل وجود دارد، برنامههایی وجود دارد و کار در حال انجام است.»
در پی تهاجم روسیه به اوکراین، موزه گرِوَن در پاریس مجسمه مومی ولادیمیر پوتین را جمع کرد.
مدیر این موزه به خبرگزاری فرانسه گفت که این موزه مجسمه دیکتاتورهایی مثل هیتلر را هرگز نمایش نداده، و «مجسمه پوتین را هم نمیخواهیم نمایش دهیم».