یکی از مهمترین نهادهای تاریخی و فرهنگی اسرائیل از دولت جو بایدن خواست تا رومن آبراموویچ، ثروتمند روس- اسرائیلی، را از تحریمهای احتمالی جدید، در پی تهاجم روسیه به اوکراین «معاف کند».
واشینگتن هنوز به این درخواست پاسخ نداده است. اما در فهرستی که شامگاه ۱۲ اسفند از سوی کاخ سفید برای تحریم الیگارشهای مرتبط با ولادیمیر پوتین منتشر شد، نام رومن آبراموویچ دیده نمیشد.
در مقابل نام علیشیر عثماناف، کلانثروتمند دیگر که او نیز صاحب باشگاه فوتبال «اِوِرتون» انگلیس است، در ردیف یکی از هشت الیگارش تحریمشده آمده است.
ناتو درخواست اوکراین برای منطقه پرواز ممنوع را رد کرده و میگوید اقدام مستقیم سازمان پیمان آتلانتیک شمالی در مقابل روسیه منجر به گستردهتر شدن دامنه جنگ به بخشهای دیگر اروپا خواهد شد.
ینس استولتنبرگ، دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، گفت: «این سازمان میتواند از اوکراین حمایت بیشتری کند اما وارد جنگ مستقیم با روسیه نمیشود».
او گفت ایجاد پرواز منطقه ممنوع یعنی هدف قرار دادن جنگندههای روسی ولی در شرایط کنونی ناتو «بخشی از جنگ نیست».
دبیر کل ناتو در ادامه گفت «ما ناراحتی اوکراین را درک میکنیم» ولی تاکید کرد که پذیرش درخواست آنها منجر «به جنگی تمامعیار در اروپا خواهد شد».
اوکراین عضو اتحادیه اروپا یا ناتو نیست. با این حال ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور این کشور، در روزهای اخیر بارها از ناتو درخواست کرده است که منطقه پرواز ممنوع اعلام کند.
کمیساریای عالی پناهندگان، وابسته به سازمان ملل، میگوید از زمان تهاجم نظامی روسیه به اوکراین تا روز چهارشنبه ۱۱ اسفند، بیش از ۱.۲ میلیون اوکراینی به کشورهای دیگر پناهنده شدهاند.
بر اساس گزارش سازمان ملل، ۶۵۰ هزار نفر شهروندان اوکراینی به لهستان، نزدیک ۱۴۵ هزار نفر به مجارستان و بیش از ۱۰۳ هزار نفر به مولداوی پناه آوردهاند.
همچنین بیش از ۹۰ هزار نفر به اسلواکی، ۵۷ هزار نفر به رومانی، بیش از ۵۳ هزار نفر به روسیه و نزدیک ۱۱۰ هزار شهروند به کشورهای دیگر پناهنده شدهاند.
بر اساس این گزارش، قبل از حمله روسیه به اوکراین، ۹۶ هزار نفر از منطقه دونتسک و لوهانسک که روسیه استقلال این مناطق از اوکراین را به رسمیت شناخته، به روسیه فرار کردهاند.
بر اساس پیشبینی سازمان ملل در صورت پایان نیافتن حمله نظامی روسیه به اوکراین، شمار پناهندگان اوکراینی در ماههای پیش رو به ۴ میلیون نفر خواهد رسید.
رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی روز جمعه در بیانیهای مسدود شدن دسترسی کاربران داخل روسیه به سرویسهای خبری روسیزبان این رسانه و همچنین سایر پلتفرمهای آن در شبکههای اجتماعی از جمله فیسبوک و توییتر را محکوم کرد.
جیمی فلای، رئیس رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی، در واکنش به این اقدام مقامهای روس گفت که ولادیمیر پوتین در مورد دامنه و هزینههای جنگ در اوکراین، سلسله دروغهای ثابت و مداومی را به خورد روسها میدهد.
او تاکید کرد که بهرغم محدودیتهای اعمال شده، رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی از سانسور محتوای خود در این لحظه سرنوشتساز خودداری میکند، چرا که مخاطبان روسی شایسته حقیقت هستند.
رادیو فردا که به گزارش و انعکاس اخبار مربوط به ایران میپردازد نیز از جمله سرویسهای تحت مجموعه رادیو اروپای آزاد است.
هزاران تن شامگاه جمعه به وقت اروپای مرکزی در یکی از میادین اصلی پراگ، پایتخت جمهوری چک، برای اعلام همبستگی با مردم اوکراین و اعتراض به تهاجم روسیه به خاک این کشور تجمع کردند.
دولت جمهوری چک در روزهای گذشته اقداماتی را در پیشتیبانی از دولت ولودیمیر زلنسکی از جمله ارسال تسلیحات نظامی اوکراین در پیش گرفته است.
جمهوری چک همچنین از جمله نخستین کشورهای اروپایی بود که در واکنش به تهاجم روسیه به اوکراین، حریم هوایی خود را به روی شرکتهای هواپیمایی روسیه بست.
الکسی ناوالنی منتقد سرشناس پوتین و فعال ضد فساد دولتی که حدود یک سال پیش زندانی شد، با انتشار بیانیهای شهروندان روسی را به برگزاری اعتراضات خیابانی در شهرهای این کشور و دیگر نقاط جهان فراخواند.
او تهاجم روسیه به اوکراین را «ننگی بر پرچم» روسیه خواند و از شهروندان این کشور خواست که روز یکشنبه، ۶ مارس، علیه جنگ وارد اعتراضات خیابانی شوید.
آقای ناوالنی گفت باید مردم روسیه به جهان نشان دهند که «خواهان جنگ نیستند».
او در پیام خود که در وبلاگش منتشر شده، خطاب به مردم روسیه نوشت: «شاید ترسیده باشید، اما تسلیم در برابر ترس به معنی جانبداری از فاشیسم و قاتلان است».
سفارت جمهوری اسلامی ایران در اوکراین خبر داده است که یک شهروند ایرانی که قصد خروج از شهر خارکیف داشته است، فوت کرده است.
بر اساس اطلاعیه این سفارت، محمدمحسن شوشتریان، ۵۱ ساله بوده و به همراه یک شهروند ایرانی دیگر از خارکیف خارج شده بود و در حوالی این شهر « دچار نارسایی قلبی شده و به رغم امداد پزشکی اولیه» جان خود را از دست داده است.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، از تصمیم ناتو برای عدم برقراری منطقه پرواز ممنوع در اوکراین به شدت انتقاد کرد و این تصمیم را به منزله چراغ سبز به روسیه برای ادامه بمبارانها دانست.
آقای زلنسکی از ناتو درخواست کرده بود که در واکنش به ادامه تهاجم روسیه به کشورش، بر فراز اوکراین منطقه پرواز ممنوع اعلام کند، اما ناتو میگوید که چنین اقدامی به گسترش دامنه جنگ به دیگر بخشهای اروپا میانجامد و این سازمان نمیخواهد بهطور مستقیم وارد جنگ با روسیه بشود.
زلنسکی در یک نطق تلویزیونی گفت: «ناتو امروز یک نشست داشت، یک نشست ضعیف، یک نشست آشفته، نشستی که مشخص بود همه اعضا نبرد برای آزادی اروپا را هدف شماره یک خود نمیدانند.»
وی افزود: «امروز رهبری ناتو چراغ سبز را برای بمباران بیشتر شهرها و روستاهای اوکراین نشان داد و از برقراری منطقه پرواز ممنوع خودداری کرد.»
پیش از این کاخ سفید نیز اعلام کرده بود که برقراری منطقه پرواز ممنوع به معنای نبرد مستقیم با روسیه خواهد بود که واشینگتن از آن احتراز میکند.
دستیاران سنای ایالات متحده اعلام کردند که اعضای این مجلس صبح شنبه با ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین گفتوگویی تصویری از طریق اپلیکیشن زوم خواهند داشت.
به گزارش خبرگزاری رویترز، این دیدار و گفتوگوی ویدیویی با هماهنگی متحده سفارت اوکراین در واشینگتن ساعت ۹:۳۰ صبح شنبه انجام میگیرد.
یک روزنامهنگار بریتانیایی در جریان کمین خشونتآمیزی در نزدیکی کییف، پایتخت اوکراین، هدف گلوله قرار گرفت و زخمی شد.
به گزارش خبرگزاری آلمان، استوارت رمزی، خبرنگار ارشد اسکای نیوز از ناحیه پایین کمرگاه هدف گلوله قرار گرفته است.
این گزارش میگوید، اتومبیل حامل آقای رمزی و دیگر اعضای گروه خبری او در راه کییف بود که گلولهباران شد. ریچی موکلر، فیلمبردار گروه نیز هدف دو گلوله گرفت اما جلیقه ضدگلوله نجاتبخش او شد. پلیس اوکراین در نهایت توانست این گروه خبری را نجات دهد.
خبرگزاری آلمان مینویسد که گمان میرود این حمله کار یک جوخه خرابکار روسی باشد.