لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۴:۵۲

هشدار هواشناسی: تابستان در ایران، امسال گرمتر از حد معمول خواهد بود


گرمای هوا در تهران؛ عکس آرشیوی
گرمای هوا در تهران؛ عکس آرشیوی

سازمان هواشناسی ایران هشدار داد که تابستان امسال در مناطق مختلف کشور از حد معمول گرمتر می‌شود و در نتیجه، دسترسی به آب در ایران کمتر خواهد بود.

مقام‌های این سازمان، دو عامل گرمایش زمین و پدیده ال‌نینو را از عوامل پدید آمدن این وضعیت اعلام کردند.

ال نینو که هر چهار تا هفت سال پدیدار می‌شود یکی از بزرگ‌ترین چرخه‌های اقلیمی است که از‌‌ رها شدن انرژی انباشته در جنوب اقیانوس آرام شروع می‌شود و مناطق وسیعی از کره زمین را در بر می‌گیرد.

نشانه‌های اولیه اول نینو، تغییر جهت جریان آب‌های گرم و سرد، باد‌ها و توفان‌های شدید منطقه‌ای است.

احد وظیفه، رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران سازمان هواشناسی، روز دوشنبه ۱۵ خرداد به خبرگزاری ایلنا گفت: «در این که تابستان سال جاری متوسط دمای هوای کشور حتما از شرایط نرمال گرمتر خواهد بود، هیچ شکی وجود ندارد.»

او درباره جزئیات گرمتر بودن تابستان امسال افزود: «به صورت تقریبی می‌توان انتظار داشت که متوسط دمای هوای ایران در تابستان سال جاری حدود یک تا ۱.۵ درجه و حتی در مناطق شمال شرق کشور تا ۲ درجه سانتی‌گراد نسبت به متوسط درازمدت یا همان شرایط نرمال بالاتر باشد.»

این مقام سازمان هواشناسی ایران درباره پیامدهای این گرمایش هوا تخمین زد که ممکن است «تبخیر آب‌های سطحی و تعرق در گیاهان نزدیک به ۱۰ درصد» افزایش یابد «که خود این می‌تواند، میزان دسترسی به آب را کمتر کند.»

آقای وظیفه همچنین گفت: «انتظار داریم که در تابستان امسال نیز میزان بارندگی‌ها از شرایط نرمال کمتر باشد.»

پیشتر پتری تالاس، دبیرکل سازمان جهانی هواشناسی، در بیانیه‌ای اعلام کرده که «پدیده جوی ال‌نینو در کنار تغییرات اقلیمی که محصول فعالیت‌های بشر است، دمای زمین را به حد بی‌‌سابقه‌ای افزایش خواهد داد».

همزمان با هشدار هواشناسی ایران درباره احتمال کمبود بیشتر آب در امسال، مقام‌های مختلف نسبت به کمبود شدید آب‌های زیرزمینی هشدار داده‌اند.

نماینده کرمان در مجلس شورای اسلامی روز یکشنبه گفت: «کرمان تقریبا سفره‌های آب زیرزمینی خود را به خاطر عمق و شوری بالا و یا به خاطر تلخی و اسیدی شدن آب از دست داده است، بنابراین امیدی به سفره‌های آب زیرزمینی در استان نیست.»

حسین جلالی در گفت‌وگو با ایلنا افزود: «ممکن است به صورت ناپایدار و مقطعی بتوانیم از آب زیرزمینی استفاده کنیم اما برای بلندمدت آبی موجود نیست.»

این نماینده مجلس فقط میزان کمبود آب در شهر کرمان را «تقریبا ۲ هزار لیتر بر ثانیه» اعلام کرد.

به گفته او، «بدتر از کرمان شهرهایی هستند که با تنش آبی شدید روبه‌رو هستند، اکنون رفسنجان، انار، زرند، سیرجان و شهربابک با تنش آبی شدید مواجه‌اند.»

همزمان با کاهش بارش‌ها و کمتر شدن آب‌های زیرزمینی در ایران، تعداد موارد فرونشست زمین در مناطق مختلف افزایش یافته است.

در اصفهان، استانی که بحرانی‌ترین وضعیت را از نظر فرونشست زمین دارد، مقام‌های محلی از شکستگی خط انتقال فاضلاب و فرونشست زمین در محور یک اتوبان اصفهان خبر دادند.

منصور شیشه‌فروش، مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان روز یکشنبه اعلام کرد: «در محور اتوبان شهید آقابابایی لاین جنوب به شمال در اثر شکستگی خط انتقال فاضلاب، زمین دچار فرونشست شد و حفره‌ای ایجاد شد.»

رسانه‌ها گزارش دادند که اجرای طرح‌های احیای زاینده‌رود و تسریع در اجرای طرح‌های تأمین آب استان و جبران کسری منابع آب زیرزمینی از اولویت‌های مورد نیاز این استان در کاهش اثرات فرونشست زمین است، اما تاکنون در این زمینه پیشرفت‌هایی صورت نگرفته است.

همزمان نماینده یزد در مجلس شورای اسلامی نیز، ضمن هشدار درباره پیامدهای فرونشست زمین در این استان، اعلام کرد که عمق چاه‌های آب در این استان از ۱۲۰ متر بیشتر شده است.

محمدصالح جوکار به خبرگزاری ایلنا گفت افت سطح آب در استان یزد «به ۴۰ تا ۵۰ سانتی‌متر در سال رسیده است و در شرایط فعلی در یکی از شهرها ۳۰۰ لیتر بر ثانیه کمبود آب داریم».

بر اساس گزارش‌های خبرگزاری ایلنا و رادیو فردا؛ م.ت / پ.پ
XS
SM
MD
LG