لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۸:۳۶

فعالان دانشگاه تهران: در برابر پذیرش نیروهای حشدالشعبی به عنوان «دانشجو» مقاومت می‌کنیم


جمعی از نیروهای حشدالشعبی در بغداد در سالگرد کشته شدن قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس
جمعی از نیروهای حشدالشعبی در بغداد در سالگرد کشته شدن قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس

جمعی از فعالان دانشجویی دانشگاه تهران در واکنش به پذیرش نیروهای شبه‌نظامی حشدالشعبی عراق به عنوان «دانشجو» در این دانشگاه اعلام کردند که این اقدام جمهوری اسلامی را نمی‌پذیرند و در برابر آن «مقاومت» می‌کنند.

این فعالان دانشجویی در بیانیه خود که روز پنج‌شنبه، ۲۲ تیر، منتشر شد، نوشتند: «ما حضور نیروهای نظامی را در دانشگاه چه در لباس رزم و چه در لباس درس نمی‌پذیریم و در برابر آن مقاومت می‌کنیم.»

آنان تاکید کردند: «اجازه نمی‌دهیم بیش از این نام دانشگاه تهران را حماقت‌ها و بلاهت‌های خودفروختگان طماع و مزدوران دربار لکه‌دار کند.»

هفته گذشته، یک مقام حشدالشعبی (بسیج مردمی)، گروه شبه‌نظامی تحت حمایت جمهوری اسلامی در عراق، از توافق با دانشگاه تهران برای اعزام نیروهای این گروه به این دانشگاه تحت عنوان «دانشجو» و «برای تحصیل» خبر داد.

حسین موسوی بخاتی، معاون تعلیم و تربیت حشدالشعبی، در سفری که به تهران داشت، گفت که «کشورهای دوست عراق به منظور عرضه خدمات آموزشی خود به حشدالشعبی» پیشنهادهایی کرده‌اند و این گروه «در پی برقراری همکاری با دانشگاه‌های ایرانی در رأس آن‌ها، دانشگاه تهران است».

فعالان دانشجویی دانشگاه تهران در بیانیه خود به سابقه چنین توافقی اشاره کرده و نوشته‌اند: «پیش‌ از این نیز به‌اصطلاح استادان وابسته و شبه‌نظامیان بسیج را دیده‌ بودیم که بر صندلی‌های غصبی تکیه زده‌اند و دست در جیب برادر بزرگ دارند.»

فعالان دانشگاه تهران افزودند: «اما انگار برای تک‌قطبی شدن فضای دانشگاه کفایت نمی‌کردند و حالا باید شاهد لشکرکشی به دانشگاه باشیم. ما باید برویم تا آن‌ها بیایند، دانشگاه را با حذف و تعلیق و سرکوب از دانشجو خالی کرده‌اند و حالا نیروهای عاریتی گروه‌های ‌نظامی عراقی را جایگزین ما می‌کنند.»

در بیانیه این دانشجویان همچنین تاکید شده که «آموزش‌ کالایی، کنکور تجاری و سهمیه‌های سیاسی»، موجب شده که «تهی‌دستان و زحمت‌کشان» حتی از ورود به دانشگاه ناامید و ناتوان شوند و «حالا نیروهای نظامی را جایگزین دانشجویان می‌کنند».

آنان همچنین به تاریخ دانشگاه تهران به عنوان اولین دانشگاه تاسیس‌شده در ایران اشاره کردند و نوشتند: «از سرایندگانِ آوازِ استقلالِ آکادمی رسیده‌ایم به سرسپردگانی که با مدیریت آتش به‌اختیار مسیر استبداد نظامی را ریل‌گذاری می‌کنند.»

فعالان دانشجویی دانشگاه تهران با اشاره به اعتراضات سراسری ده ماه گذشته در ایران، بر «بازپس‌گیری حقوق مدنی» خود تاکید کردند و افزودند: «امروز چاره‌ای جز ایستادگی و پیشروی نداریم چراکه در دوراهی حذف و بقا، انفعال به معنای تلف شدن است. در این گرگ‌ومیش ما با مقاومت خود با ایستادگی و پایداری نوید فردای روشنی را می‌دهیم که در انتظار ماست. پس نمی‌نشینیم دست روی دست نمی‌گذاریم و به شما اجازه حذف و انکار برابری‌‌طلبان و آزادی‌خواهان را نمی‌دهیم.»

پیشتر انجمن آزادی‌خواه پلی‌تکنیک تهران نیز در بیانیه‌ای، اقدام مقام‌های جمهوری اسلامی برای ورود شبه‌نظامیان شیعه عراق به دانشگاه‌های ایران را «جنگ جدید» برای «خفه کردن اعتراض دانشجویان» خوانده و تاکید کرده بود این اقدامات «آخرین تلاش‌های یک نظام در حال فروپاشی برای قدرت‌نمایی» است.

محمد میره‌ای، مدیرکل خدمات آموزشی دانشگاه تهران و علی افضلی مشاور رئیس این دانشگاه طی سخنانی در شبکه اینترنتی دانشگاه تهران گفتند که در توافق انجام شده، علاوه بر اعضای حشدالشعبی، خانواده‌های آنها و همچنین خانواده‌های شبه‌نظامیان کشته شده عراقی که عضو گروه‌های نزدیک به جمهوری اسلامی بوده‌اند نیز برای «تحصیل» و تحت عنوان «دانشجو» وارد دانشگاه تهران خواهند شد.

در اعتراضات سراسری پس از جان باختن مهسا امینی که شهریور سال گذشته آغاز شد و هم‌چنان به اشکال گوناگون ادامه دارد، دانشگاه‌های ایران یکی از کانون‌های اصلی اعتراضات بود.

اکنون اعلام ورود نیروهای حشدالشعبی به دانشگاه‌های ایران به ویژه دانشگاه‌های تهران در حالی است که سرکوب دانشجویان ایرانی در ماه‌های اخیر شدت گرفته و بسیاری از دانشجویان به دلیل شرکت در اعتراضات سراسری با جریمه‌های انضباطی سنگین مواجه شده‌اند.

همچنین در حالی که پیشتر گزارش‌های مختلفی از افزایش نیروهای امنیتی و حراست در دانشگاه‌های تهران منتشر شده، برخی از کاربران شبکه‌های اجتماعی در واکنش به توافق دانشگاه تهران و حشدالشعبی، این توافق را در جهت سرکوب‌های بیشتر دانسته‌اند.

فرصت‌های تحصیلی در شرایطی به نیروهای حشدالشعبی عراق واگذار می‌شود که داوطلبان ایرانی برای ورود به دانشگاه‌های ایران با سختی‌های بسیاری مواجه‌اند.

همچنین عدم توجه دولت ایران به اعتبار دانشگاه‌های کشور موجب شده که حتی وزارت آموزش عالی و تحقیقات علمی عراق تعدادی از دانشگاه‌های ایران را از فهرست دانشگاه‌هایی که برای بورسیه تحصیلی به رسمیت می‌شناسد خارج کند.

در اردیبهشت‌ماه، معاون پژوهشی دانشگاه تهران از بدهی ۶۰ میلیارد تومانی این دانشگاه به پایگاه‌های علمی و بانک‌های اطلاعاتی بین‌المللی و قطع دسترسی دانشجویان ارشد و دکتری به برخی از این سایت‌ها خبر داد.

بر اساس گزارش شبکه‌های اجتماعی و رادیوفردا/ م. ت./ ف. دو.
XS
SM
MD
LG