لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۳ بهمن ۱۴۰۳ تهران ۰۴:۴۰
حرکت خودروهای زرهی اسرائیلی در جنوب اسرائیل در امتداد مرز نوار غزه
حرکت خودروهای زرهی اسرائیلی در جنوب اسرائیل در امتداد مرز نوار غزه

مصر: اولویت باید تضمین آتش‌بس در غزه باشد؛ «تدابیر امنیتی جدید» برای تردد مقام‌های حماس

۰۲:۴۲ ۲۸.۹.۱۴۰۲

خبرگزاری رویترز در گزارشی نوشت که با انصراف برخی خطوط کشتیرانی از حمل و نقل به اسرائیل به علت تشدید حملات به کشتی‌های آنها در دریای سرخ و افزایش قیمت حمل و نقل به این کشور از سوی خطوط دیگر، هزینه حمل و نقل دریایی به اسرائیل در روزهای اخیر افزایش چشمگیری داشته است.

از آنجا که اقتصاد اسرائیل وابسته به تجارت دریایی است، این کشور در ماه اکتبر اعلام کرد که به کشتی‌هایی که در اثر جنگ با گروه‌ اسلام‌گرای حماس صدمه می‌بینند، غرامت پرداخت خواهد کرد. با این حال، اسرائیل درباره پرداخت هزینه‌های اضافه شده برای حمل و نقل دریایی به این کشور، هنوز اظهار نظری نکرده است.

گزارش زیر را بخوانید:

۰۲:۲۰ ۲۸.۹.۱۴۰۲

جلسه شورای امنیت درباره جنگ غزه «یک روز به تعویق افتاد»

منابع دیپلماتیک به خبرگزاری فرانسه خبر داده‌اند جلسه شورای امنیت سازمان ملل برای به رأی گذاشتن قطعنامه پیشنهادی امارات متحده عربی درباره جنگ غزه که قرار بود شامگاه دوشنبه به وقت گرینویچ برگزار شود، تا روز سه‌شنبه به تعویق افتاده است.

بر اساس این گزارش، تعویق صورت گرفته به دلیل ادامه مذاکرات درباره پیش‌نویس این قطعنامه است که در آن درخواست «توقف فوری و پایدار درگیری» مطرح شده است، اما از آنجا که به صراحت نام حماس در آن ذکر نشده، با انتقاد اسرائیل و ایالات متحده روبه‌رو شده است.

آمریکا روز ۱۶ آذر قطعنامه پیشین پیشنهادی به شورای امنیت درباره آتش‌بس در جنگ میان اسرائیل و گروه افراطی حماس را وتو کرده بود و رایزنی فعلی برای جلوگیری از مخالفت احتمالی این کشور است.

۲۳:۵۹ ۲۷.۹.۱۴۰۲

گالانت: اسرائیل به مرور وارد «فاز بعدی» عملیات در غزه خواهد شد

یوآو گالانت (راست) وزیر دفاع اسرائیل در دیدار با لوید آستین، همتای آمریکایی‌اش
یوآو گالانت (راست) وزیر دفاع اسرائیل در دیدار با لوید آستین، همتای آمریکایی‌اش

وزیر دفاع اسرائیل روز دوشنبه پس از دیدار با همتای آمریکایی خود در تل‌آویو گفت به مرور فاز دوم عملیات در نوار غزه آغاز خواهد شد که در آن به احتمال فراوان مردم خواهند توانست ابتدا به شمال این باریکه بازگرداند.

یوآو گالانت در بخشی از نشست خبری مشترک با لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا، گفت: «می‌توانم به شما بگویم که به زودی ما قادر خواهیم بود بین بخش‌های مختلف نوار غزه تمایز ایجاد کنیم.»

او افزود: «در هر منطقه‌ای که به اهداف خود برسیم قادر خواهیم بود که به مرور وارد فاز بعدی عملیات شویم و کار بازگشت ساکنان آن منطقه را شروع کنیم.»

وزیر دفاع آمریکا نیز گفت او برای تحمیل شروط و يا مهلت زمانی برای ادامه عملیات نظامی به اسرائیل نیامده است ولی در گفتگو با مقامات این کشور در مورد روند انتقالی به ادامه عملیات با شدت کمتر گفتگو کرده است.

آقای آستین افزود: «این به معنای پایان عملیات نیست. گاهی اوقات به معنای هدفمند کردن عملیات و تمرکز بیشتر روی اهداف مشخص است.»

وزیر دفاع آمریکا گفت که در مذاکراتش با مقامات اسرائیلی از آن‌ها خواسته است در عملیات نظامی از جان غیرنظامیان حفاظت کنند و در مورد روند انتقال حملات شدید به عملیات نظامی با شدت کمتر گفتگو کرده است.

لوید آستین در بخش دیگری از این نشست خبری افزود: «هر عملیاتی فازهای گوناگونی دارد که مستلزم طراحی دقیق برای پیشبرد عملیات است.»

او خاطر نشان کرد: «ما به تاکید بر حفاظت از جان و امنیت غیرنظامیان در ادامه این عملیات و ضرورت انتقال کمک‌های بشردوستانه به نوار غزه ادامه خواهیم داد.»

۲۲:۲۰ ۲۷.۹.۱۴۰۲

شاخه نظامی حماس ویدئویی جدید از سه گروگان اسرائیلی را منتشر کرد

گردان‌های عزالدین قسام، شاخه نظامی گروه افراطی حماس، روز دوشنبه ویدئویی یک دقیقه‌ای در کانال تلگرامی خود منتشر کرد که در آن سه گروگان اسرائیلی مسن خواهان آزادی خود شدند.

در این ویدئو مردی که خود را حییم بِری، ۷۹ ساله، معرفی می‌کند و در میان دو گروگان دیگر نشسته است به زبان عبری و رو به دوربین می‌گوید که با دیگر گروگان‌های مسن مبتلا به بیماری‌های مزمن نگهداری می‌شود و همه آن‌ها در شرایط سختی به سر می‌برند.

این گروگان اسرائیلی در ادامه تاکید می‌کند: «ما نسلی هستیم که پایه‌های کشور اسرائیل را بنا نهادیم. ما از نخستین کسانی هستیم که در ارتش اسرائیل خدمت کردیم. نمی‌فهمیم چرا این‌جا رها شده‌ایم.»

او با بیان این‌که گروگان‌ها باید «بدون هیچ پیش شرطی» آزاد شوند، می‌گوید: «شما باید ما را از این‌جا آزاد کنید. هزینه آن مهم نیست. ما نمی‌خواهیم در نتیجه حملات مستقیم هوایی ارتش اسرائیل قربانی شویم.»

این ویدئو با جمله مشترک هر سه گروگان تمام می‌شود که می‌گویند: «نگذارید این‌جا پیر شویم.»

مشخص نیست که گروگان‌ها در چه وضعیتی این اظهارات را بیان کرده‌اند، اما سخنگوی ارتش اسرائیل پس از انتشار این ویدئو گفت:‌ «فیلم گروگان‌گیری منتشر شده از سوی حماس یک فیلم تروریستی جنایتکارانه است.»

انتشار این ویدئو در حالی صورت می‌گیرد که درخواست‌های بین‌المللی برای یک «آتش‌بس پایدار» در غزه افزایش یافته است.

در همین زمینه شورای امنیت سازمان ملل قرار است روز دوشنبه در نشستی، پیش‌نویس یک قطعنامه جدید برای «توقف فوری و پایدار خصومت‌ها» در غزه را به رأی‌ بگذارد.

۱۹:۳۲ ۲۷.۹.۱۴۰۲

مذاکره وزیر دفاع آمریکا با همتای اسرائیلی خود در مورد «شکست حماس» و «حفاظت از غیرنظامیان»

وزیر دفاع آمریکا و همتای اسرائیلی‌اش روز دوشنبه با یکدیگر دیدار کردند.

لوید آستین با انتشار عکسی از دیدار با یوآو گالانت در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) نوشت که او با همتای اسرائیلی خود در مورد «شکست حماس»، «اهداف» و «حفاظت از غیرنظامیان» گفت‌وگو کرده است.

او در ادامه نوشت: «ما همچنین بر تهدید جمهوری اسلامی در سراسر منطقه و تعهد مشترک‌مان برای مقابله با این تجاوز تمرکز کردیم.»

پس از پیوستن فرانسه، بریتانیا و آلمان به درخواست‌های جهانی برای آتش‌بس در جنگ اسرائیل و حماس، وزیر دفاع آمریکا روز دوشنبه به تل‌آویو رفت و به نوشته خبرگزاری‌ها، انتظار می‌رفت که او نیز اسرائیل را برای پایان دادن به حملات خود در غزه تحت فشار قرار دهد.

در همین زمینه شورای امنیت سازمان ملل قرار است روز دوشنبه در مورد قطعنامه جدیدی برای «توقف فوری و پایدار خصومت‌ها» در غزه رأی‌گیری کند.

پیش نویس قطعنامه جدید که توسط امارات متحده عربی تهیه شده است، بر حمایت از راه حل دوکشوری در منطقه تأکید می‌کند و خواستار «آزادی فوری و بدون قید و شرط همه گروگان‌ها» شده، اما از آنجا که به صراحت نام حماس در آن ذکر نشده، با انتقاد اسرائیل و ایالات متحده روبه‌رو شده است.

این رأی‌گیری چند روز پس از آن صورت می‌گیرد که ایالات متحده قطعنامه شورای امنیت که خواستار «آتش‌بس بشردوستانه» در مناطق فلسطینی‌نشین بود، را وتو کرد.

۱۸:۲۴ ۲۷.۹.۱۴۰۲

نخست‌وزیر بریتانیا خواستار «آتش‌بس پایدار» در غزه شد

نخست‌وزیر بریتانیا روز دوشنبه با اشاره به کشته‌شدن شمار زیادی از غیرنظامیان در جنگ بین اسرائیل و گروه افراطی حماس، خواستار «آتش‌بس پایدار» برای آزادی گروگان‌ها شد.

ریشی سوناک در گفتگو با خبرنگاران در اسکاتلند گفت که امیدوار است یک «‌آتش‌بس عمومی و فوری» در غزه بتواند به یک آتش‌بس «دائمی» تبدیل شود.

او افزود بریتانیا معتقد است که اسرائیل حق دارد پس از حمله حماس به جنوب اسرائیل در ۱۵ مهر گذشته از خود دفاع کند، «اما باید این کار را مطابق با قوانین بشردوستانه انجام دهد».

علاوه بر بریتانیا،‌ فرانسه و آلمان نیز به درخواست‌های جهانی برای آتش‌بس در جنگ اسرائیل و حماس پیوسته‌اند.

در همین زمینه، شورای امنیت سازمان ملل متحد قرار است روز دوشنبه در مورد قطعنامه جدیدی رأی‌گیری کند که خواستار «توقف فوری و پایدار خصومت‌ها» در غزه است.

پیش‌نویس این قطعنامه جدید که توسط امارات متحده عربی تهیه شده است، خواستار «توقف فوری و پایدار خصومت‌ها برای دسترسی ایمن و بدون مانع به کمک‌های بشردوستانه در نوار غزه» است.

جنگ ده‌ هفته‌ای در غزه جان بیش از ۱۹ هزار فلسطینی را گرفته و بخش اعظم شمال غزه را به ویرانه تبدیل کرده است. نزدیک به ۸۵ درصد از جمعیت غزه نیز خانه‌های خود را ترک کرده‌اند.

اسرائیل می‌گوید که ۱۱۶ تن از سربازانش در حمله زمینی آن کشور به غزه کشته شده‌اند. گروه افراطی حماس در پانزدهم مهر با حمله به جنوب اسرائیل حدود ۱۲۰۰ غیرنظامی را کشت و حدود ۲۴۰ نفر را نیز به گروگان گرفت.

۱۶:۲۳ ۲۷.۹.۱۴۰۲

متحدان اسرائیل خواستار توقف حمله به غزه هستند

پس از پیوستن فرانسه، بریتانیا و آلمان به درخواست‌های جهانی برای آتش‌بس در جنگ اسرائیل و حماس، لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا روز دوشنبه در تل‌آویو حضور یافت و به نوشته خبرگزاری‌ها، انتظار می‌رود که او نیز اسرائیل را برای پایان دادن به حملات خود در غزه تحت فشار قرار دهد.

جنگ ده‌هفته‌ای در غزه جان بیش از ۱۸ هزار و ۷۰۰ فلسطینی را گرفته و بخش اعظم شمال غزه را به نابودی کامل کشانده است. نزدیک به ۸۵ درصد از جمعیت غزه نیز خانه‌های خود را ترک کرده‌اند.

اسرائیل می‌گوید که ۱۱۶ تن از سربازانش در حمله زمینی آن کشور به غزه کشته شده‌اند. گروه افراطی حماس در پانزدهم مهر با حمله به جنوب اسرائیل حدود ۱۲۰۰ نفر غیرنظامی را کشت و حدود ۲۴۰ را نیز گروگان گرفت.

۱۴:۴۲ ۲۷.۹.۱۴۰۲

وضعیت مالی حماس

رئیس گروه کانادایی گروه «بررسی اطلاعاتی تهدیدات» (Insight Threat Intelligence) که در زمینه مسائل امنیت پژوهش می‌کند به خبرگزاری فرانسه گفت که حماس از نظر مالی همچنان در وضعیت بدی قرار ندارد.

به گفته جسیکا دیویس، گروه افراطی حماس در حدود یک دهه گذشته یک شبکه مالی «انعطاف‌پذیر» ایجاد کرده که شامل «تجارت‌های کوچک» هم‌چنین «املاک و مستغلات» در کشورهایی مانند ترکیه، سودان و الجزایر است. به گفته خانم دیویس این گروه هم‌چنین به یک شبکه غیررسمی کمک‌های مالی نیز متکی است.

در رابطه با تأمین مالی حماس، اسحاق گال، کارشناس اسرائیلی در اقتصاد فلسطین نیز گفت که این گروه در راه‌اندازی و گسترش یک شبکه بسیار پیچیده از صرافی‌ها «بسیار خوب عمل کرده است.» به گفته این کارشناس، مبادلات حماس در این زمینه از طریق کشورهای ترکیه، امارات متحده عربی، اروپا و ایالات متحده انجام می‌شود.

به نوشته خبرگزاری فرانسه، برآوردها نشان می‌دهد که جمهوری اسلامی ایران نیز سالانه بین ۷۰ تا ۱۰۰ میلیون دلار از طریق طیف متنوعی از منابع مانند پرداخت‌های ارز دیجیتال، چمدان‌های پول نقد، هم‌چنین تراکنش از طریق بانک‌های خارجی و روش غیررسمی «حواله» به حماس پول رسانده است.

به گفته اسحاق گال، کمک‌های ایران در سال‌های گذشته در قالب تجهیزات نظامی از مصر و از طریق تونل‌های حفرشده بین غزه و صحرای سینا که اکنون مسدود شده‌اند، قاچاق می‌شده است.

او در ادامه افزود که هر آنچه به غزه وارد شود «به دست حماس می‌رسد و آن‌ها تصمیم می‌گیرند که چه کسی زنده بماند و چه کسی بمیرد.»

به گفته این کارشناس، از بودجه ۲.۵ میلیارد دلاری نوار غزه، ۱.۱ میلیارد دلار آن از سوی تشکیلات خودگردان فلسطین و با موافقت اسرائیل تأمین می‌شده است.

جامعه بین‌المللی ازجمله آژانس امداد و کار سازمان ملل متحد نیز به پناهندگان فلسطینی کمک مالی می‌کند.

بنا بر اعلام دولت قطر، این کشور حقوق کارمندان دولتی نوار غزه مانند پزشکان و آموزگاران را پرداخت می‌کند و ماهیانه ۱۰۰ دلار نیز به صدهزار خانواده فقیر این منطقه می‌پردازد.

این کشور در فاصله سال‌های ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۱ در مجموع ۱.۴۹ میلیارد دلار به مردم غزه کمک کرده است.

۱۳:۵۴ ۲۷.۹.۱۴۰۲


یک گروه جهانی حقوق بشر روز دوشنبه اسرائیل را به «ارتکاب جنایت جنگی از طریق گرسنگی دادن مردم نوار غزه متهم کرد.»

به گزارش خبرگزاری رویترز، سازمان دیده‌بان حقوق بشر، مستقر در ایالات متحده، اعلام کرد که «نیروهای اسرائیلی عمداً از تحویل آب، غذا و سوخت جلوگیری می‌کنند، مناطق کشاورزی را ویران می‌کنند و ۲.۳ میلیون نفر از مردم غزه را از آنچه که برای بقای آنها ضروری است محروم می‌کنند.»

هنوز واکنشی به گزارش دیده‌بان حقوق بشر از سوی اسرائیل منتشر نشده است. اسرائیل هدف قرار دادن غیرنظامیان را تکذیب کرده و می‌گوید تلاش می‌کند همزمان با حمله به گروه افراطی حماس، کمک‌رسانی به غیرنظامیان را نیز تسهیل کند.

۱۳:۴۱ ۲۷.۹.۱۴۰۲

ارتش اسرائیل می‌گوید طی روز گذشته به بیش از ۱۵۰ هدف مرتبط با گروه افراطی حماس در نوار غزه حمله کرده است.

به گفته ارتش اسرائیل، انبارهای تسلیحات و مهمات، تونل‌ها و گودال‌های پرتاب راکت ازجمله این اهداف بوده و یک هواپیمای ارتش اسرائیل نیز یک «گروه تروریستی مشکوک» را در منطقه خان یونس در جنوب غزه شناسایی کرده و یک تک‌تیرانداز را در یک حمله هوایی کشته است.

بیشتر

XS
SM
MD
LG