لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۵:۲۹

مصر: در صورت حمله زمینی اسرائیل به رفح، پیمان صلح کمپ دیوید را تعلیق خواهیم کرد


ورود آوارگان از دیگر نقاط نوار غزه به شهر رفح که در مرز مصر قرار دارد
ورود آوارگان از دیگر نقاط نوار غزه به شهر رفح که در مرز مصر قرار دارد

مصر تهدید کرده است که در صورت اعزام نیروهای اسرائیلی به شهر رفح، پیمان صلح خود با اسرائیل را تعلیق خواهد کرد.

رَفَح شهر مرزی پرجمعیت غزه در مرز با مصر است و مقام‌های مصری روز یک‌شنبه ۲۲ بهمن گفتند که جنگ در آنجا می‌تواند باعث بسته شدن مسیر اصلی کمک‌رسانی به نوار غزه شود.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، مقامات مصری روز یکشنبه تهدید به تعلیق توافقنامه کمپ دیوید کردند که سنگ بنای ثبات منطقه برای نزدیک به نیم قرن بوده است.

اشاره مقام‌های مصری به پیمانی است که در ۲۶ شهریور ۱۳۵۷ مناخم بگین، نخست‌وزیر وقت اسرائیل، و محمد انور سادات، رئیس جمهوری سابق مصر، با میانجی گری جیمی کارتر، رئیس جمهوری وقت آمریکا امضا کردند.

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، روز چهارشنبه ۱۸ بهمن ، گفت به ارتش دستور داده خود را برای ورود به شهر رفح آماده کند.

نخست‌وزیر و وزیر دفاع اسرائیل فشارهای جامعه جهانی برای جلوگیری از عملیات زمینی ارتش اسرائیل در منطقه رفح را رد کرده و آن را برای «موفقیت جنگی» لازم دانستند.

بنیامین نتانیاهو بامداد یکشنبه ۲۲ بهمن در گفت‌وگو با شبکه آمریکایی ای‌بی‌سی گفت: «کسانی که می‌خواهند ما را از ورود به رفح منع کنند، در واقع می‌گویند شما در جنگ شکست خواهید خورد و از حماس دست بکشید.»

وی تصریح کرد که ارتش اسرائیل «به آخرین گردان‌های حماس که در رفح هستند، نزدیک شده است».

نخست‌وزیر اسرائیل گفت با مقامات آمریکا موافق است که باید برای مردم غیرنظامیِ پناه‌گرفته در رفح گذرگاه امنی تضمین کرد.

بیش از نیمی از جمعیت ۲.۳ میلیون نفری غزه برای فرار از جنگ در مناطق دیگر به رفح گریخته‌اند و در چادرهای گسترده و پناهگاه‌های سازمان ملل در نزدیکی مرز جمع شده‌اند.

در پی این روند، مصر از هجوم گسترده صدها هزار پناهنده فلسطینی به خاک خود که ممکن است هرگز اجازه بازگشت نداشته باشند، بیم دارد.

بن‌بست سیاسی بین اسرائیل و مصر، دو متحد نزدیک ایالات متحده، در حالی رخ می‌دهد که گروه‌های امدادی هشدار می‌دهند که حمله به رفح وضعیت فاجعه‌بار انسانی در غزه را بدتر می‌کند.

واکنش‌ها به تصمیم نتانیاهو

به دنبال این اظهارات بنیامین نتانیاهو، گروه افراطی حماس که از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا تروریستی شناخته می‌شود، روز یکشنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد آغاز عملیات زمینی اسرائیل در رفح مذاکرات جاری برای یک معامله گروگان‌ها را با فروپاشی روبه‌رو خواهد کرد.

همزمان قطر، امارات متحده عربی و آلمان نیز روز شنبه ۲۱ بهمن نسبت به عملیات نظامی در این شهر در جنوب غزه هشدار داده‌اند.

هشدارها نسبت به تصمیم اسرائیل برای عملیات زمینی در شهر رفح، در جنوب نوار غزه، ادامه دارد و جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، گفته است چنین عملیاتی به «یک فاجعه انسانی غیرقابل توصیف» منجر خواهد شد.

جوزپ بورل در شبکه اجتماعی ایکس نوشته است: «من هشدار چندین کشور عضو اتحادیه اروپا را تکرار می‌کنم که حمله اسرائیل به رفح منجر به یک فاجعه انسانی غیرقابل توصیف و تنش‌های شدید با مصر خواهد شد.»

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اضافه کرده است: «از سرگیری مذاکرات برای آزادی گروگان‌ها و توقف درگیری تنها راه جلوگیری از خونریزی است.»

در همین زمینه، وزیر امور خارجه آلمان نیز گفته است که حمله اسرائیل به رفح یک «فاجعه انسانی» خواهد بود.

آنالنا بائربوک در شبکه اجتماعی ایکس نوشت گفت: «میزان رنج و پریشانی مردم در رفح در حال حاضر باور نکردنی است. ۱.۳ میلیون نفر در یک فضای بسیار کوچک به دنبال محافظت از خود در برابر جنگ هستند».

وزیر خارجه آلمان در ادمه نوشت «مردم غزه نمی‌توانند در هوا غیب شوند.»

وزارت خارجه امارات متحده عربی هم در بیانیه‌ای اعلام کرد که این کشور عمیقاً نگران طرح ارتش اسرائیل برای آغاز عملیات در رفح است.

امارات متحده عربی همچنین نسبت به «پیامدهای انسانی جدی که ممکن است از این عملیات ناشی شود» هشدار داد.

در همین زمینه، قطر نیز تصمیم اسرائیل برای حمله به رفح را محکوم کرد و نسبت به «فاجعه انسانی» در جنوب غزه هشدار داد.

وزارت خارجه عراق نیز خواستار دخالت جامعه بین المللی برای جلوگیری از حمله اسرائیل به رفح شد و مخالفت خود را با کوچاندن اجباری فلسطینی‌ها اعلام کرد.

پیشتر نیز دبیرکل سازمان ملل ازعواقب عملیات نظامی ارتش اسرائیل در منطقه الرفح ابراز نگرانی کرد.

آنتونیو گوترش گفته بود، بیش از نیمی از جمعیت ۲.۳ میلیون نفری غزه به رفح گریخته‌اند و دیگر جایی برای فرار ندارند.

در جنگی که این هفته وارد پنجمین ماه خود شد، وزارت بهداشت غزه که تحت کنترل حماس می‌گوید که تعداد قربانیان فلسطینی اکنون به ۲۸ هزار نفر نزدیک شده است که حدود دو سوم آن‌ها زن و کودک هستند.

این گروه آمار تلفات غیرنظامیان و شبه‌نظامیان خود را به تفکیک اعلام نمی‌کند. اما اسرائیل می‌گوید که دست‌کم ۱۰ هزار نفر از کشته‌های غزه افراد شبه‌نظامی حماس بوده‌اند.

وضعیت مذاکره بر سر گروگان‌ها

مذاکرات قاهره در مورد گروگان‌ها با حضور یک هیئت اعزامی از حماس با رئیس سازمان اطلاعات و امنیت مصر و مقاماتی از قطر که کشور آن‌ها نیز نقش میانجی را دارد، از چند روز پیش دوباره در جریان است اما در حالی که اسرائیل هیئتی به قاهره اعزام نکرده، ویلیام برنز، رئیس سی‌آی‌ای، روز ۲۵ بهمن برای مشارکت در این گفت‌وگوها به مصر می‌رسد.

رئیس سی‌آی‌ای مستقیماً با هیئت حماس که از نظر آمریکا یک گروه تروریستی است، گفت‌وگو نمی‌کند. شبکه کان اسرائیل ارزیابی کرده با رسیدن ویلیام برنز به قاهره، بنیامین نتانیاهو نیز ناچار خواهد شد هیئتی را به ریاست رئیس موساد راهی مصر کند.

معامله دو ماه پیش که در آن حماس ۱۱۰ اسرائیلی ربوده شده و شماری کارگر خارجی را آزاد کرد، از طریق مذاکرات مشابه و با مشارکت رؤسای سی‌آی‌ای و موساد به‌دست آمده بود.

XS
SM
MD
LG