لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱ بهمن ۱۴۰۳ تهران ۰۲:۵۴

ابهام درسرنوشت آتش‌بس غزه؛ دولت اسرائیل: عملیات در رفح را پیش می‌بریم


رفح
رفح

گروه افراطی حماس اعلام کرد طرح آتش‌بس پیشنهادی از سوی مصر و قطر برای آتش‌بس در جنگ غزه را پذیرفته است. در مقابل دولت اسرائیل اعلام کرد همزمان با بررسی این طرح، عملیات نظامی در رفح را پیش خواهد برد.

به گزارش رویترز، حماس در بیانیه‌ای که روز دوشنبه ۱۶ اردیبهشت منتشر کرد، گفت که اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی این گروه، در گفت‌وگوی تلفنی با نخست‌وزیر قطر و رئیس دستگاه امنیتی مصر پذیرش این طرح را اعلام کرده است.

دولت اسرائیل شامگاه دوشنبه اعلام کرد که هیأتی را اعزام خواهد کرد تا در مورد پیشنهاد آتش بس مورد قبول حماس در غزه که آن را «به دور از خواسته‌های اسرائیل» خواند، با هیات میانجی گفت‌وگو کنند.

دفتر بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر این کشور، پس از جلسه کابینه جنگ در بیانیه‌ای اعلام کرد: «اگرچه پیشنهاد حماس با خواسته‌های اساسی اسرائیل فاصله زیادی دارد، اسرائیل هیاتی اعزام خواهد کرد».

با آنکه حماس اعلام کرده که پیشنهاد آتش بس را پذیرفته اما اجرای توافق، منوط به موافقت اسرائیل است.

در بیانیه دفتر بنیامین نتانیاهو همچنین آمده است: «کابینه جنگ به اتفاق آرا تصمیم گرفته است که اسرائیل به عملیات رفح ادامه دهد تا با اعمال فشار نظامی بر حماس به پیشبرد آزادی گروگان‌ها و دیگر اهداف جنگ کمک کند.»

این موضع‌گیری ابهامات بسیاری را درباره سرنوست آتش‌بس غزه پدید آورده است، به ویژه آن که سخنگوی وزارت خارجه قطر بامداد سه‌شنبه اعلام کرد که هیاتی دیپلماتیک از این کشور روز سه‌شنبه جهت از سرگیری مذاکرات غیرمستقیم بین اسرائیل و حماس راهی قاهره خواهد شد.

پیش‌تر، یک مقام اسرائیلی گفته بود حماس با «نسخه تعدیل‌شده» پیشنهادی از سوی مصر موافقت کرده که برای اسرائیل «قابل قبول» نیست.

رویترز به نقل از این مقام نوشت که این پیشنهاد شامل «نتایج دور از دسترس» است که اسرائیل با آن موافق نیست.

این مقام که خواست نامش فاش نشود، تصریح کرد که اعلام پذیرش حماس می‌تواند «حیله» این گروه باشد تا «به نظر برسد اسرائیل طرفی است که توافق را رد می‌کند.»

حماس از سوی آمریکا و شمار دیگری از کشورهای غربی به عنوان سازمان تروریستی شناخته می‌شود.

تایمز اسرائیل نیز بعد از انتشار بیانیه حماس نوشت که مقام‌های اسرائیلی به شبکه‌های کان، ۱۲ و ۱۳ این کشور گفته‌اند شروطی که حماس پذیرفته است، مواردی نیستند که اسرائیل با آن موافق باشد.

آنها گفتند پیشنهادی که حماس می‌گوید آن را قبول کرده است، به شکل «یکجانبه» توسط مصر ارائه شده است و دولت اسرائیل تا قبل از واضح شدن جزئیات، آن را جدی نمی‌گیرد.

از سوی دیگر، کاخ سفید روز دوشنبه اعلام کرد که در حال بررسی پاسخ گروه حماس به پیشنهاد آتش بس و آزادی گروگان‌ها است و همزمان به اسرائیل فشار می‌آورد تا طرح‌های حمله زمینی به رفح را متوقف کند.

جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، به خبرنگاران گفت، ویلیامز برنز، رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، سی‌آی‌ای، در منطقه در حال گفت‌وگو در مورد این پیشنهاد است.

آقای کربی از ارائه جزئیات در این مورد خودداری کرد و گفت که نمی‌خواهد پیشرفت به سوی توافق را به خطر بیندازد.

کربی گفت: «ما می‌خواهیم گروگان‌ها را بیرون بیاوریم، می‌خواهیم آتش‌بس را برای شش هفته برقرار کنیم و می‌خواهیم کمک‌های بشردوستانه را افزایش دهیم.»

این مقام دولت جو بایدن تصریح کرد که دستیابی به یک توافق «بهترین نتیجه» خواهد بود.

سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا نیز در گفت‌وگو با خبرنگاران با تأیید این که حماس به طرح پیشنهادی آتش‌بس پاسخ داده است، اعلام کرد ایالات متحده در ساعت‌های پیش رو درباره این پاسخ حماس با متحدان خود رایزنی خواهد کرد.

متیو میلر حاضر نشد جزئیات پاسخ حماس را فاش کند، اما گفت آمریکا از توافقی که به نبرد پایان دهد و باعث آزادی گروگان‌های اسرائیلی شود، حمایت می‌کند.

قبل از اعلام پذیرش این پیشنهاد از سوی گروه حماس، رئیس‌جمهور آمریکا به دنبال انتشار دستور اسرائیل به ساکنان شرق رفح برای تخلیه این منطقه در مکالمه تلفنی با بنیامین نتانیاهو خواسته بود اسرائیل از حمله به این شهر خودداری کند.

به گفته کاخ سفید، جو بایدن در این گفت‌وگوی تلفنی در روز دوشنبه، نخست‌وزیر اسرائیل را از آخرین تلاش ها برای تضمین معامله گروگان‌ها، از جمله از طریق گفت‌وگوهای جاری در دوحه، قطر، با خبر کرده است.

همچنین وزیر امور خارجه ایران در واکنش به اعلام حماس، در شبکه ایکس نوشت که اسماعیل هنیه درباره این تصمیم با او تماس گرفته و گفته است که حالا «توپ در زمین اسرائیل» است.

جمهوری اسلامی یکی از حامیان کلیدی گروه حماس در منطقه است و طی حدود هفت ماه گذشته از حمله روز ۱۵ مهر حماس به اسرائیل که آغازگر جنگ غزه شد، حمایت کرده است.

رئیس‌جمهور ترکیه با استقبال از اعلام موافقت حماس با آتش‌بس در غزه، خواستار آن شد که اسرائیل نیز «گام مشابه» بردارد و آتش‌بس را بپذیرد.

رجب طیب اردوغان همچنین از کشورهای غربی خواست بر اسرائیل فشار بیاورند تا با آتش‌بس موافقت کند.

هنوز جزئیات کامل این طرح که حماس می‌گوید آن را پذیرفته، اعلام نشده است، اما یک عضو ارشد حماس به شبکه الجزیره گفت این گروه توافقی «سه مرحله‌ای» را پذیرفته است که هریک ۴۲ روز طول می‌کشد.

خلیل الحیه، معاون رئیس حماس، ادعا کرد مرحله دوم این طرح شامل خروج اسرائیل از نوار غزه است.

این گروه همچنین اعلام کرد که اسماعیل هنیه در گفت‌وگو با شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر «اقدامات لازم» را برای تضمین اجرای پیشنهاد آتش بس بررسی کرده است.

یک هیئت نمایندگی حماس طی روزهای شنبه و یکشنبه در قاهره حضور داشت تا با میانجی‌های مصری و قطری درباره آخرین پیشنهاد آتش‌بس مذاکره کند.

نمایندگان اسرائیل در این دور از مذاکرات حضور نداشتند.

ویلیام برنز، رئیس سی‌آی‌ای، به نمایندگی از آمریکا در این مذاکرات حضور داشت و شامگاه یکشنبه به دوحه سفر کرد تا طرفین را متقاعد به ادامه مذاکرات کند.

خبرگزاری رویترز روز یکشنبه اعلام کرد بعد از پایان روز دوم این مذاکرات، آقای برنز در یک «دیدار اضطراری» با نخست‌وزیر قطر شرکت می‌کند.

یک مقام آمریکایی درباره این سفر گفت که هدف سفر آقای برنز به دوحه «فشار حداکثری به اسرائیل و حماس برای ادامه دادن به مذاکرات» است.

پذیرش طرح آتش‌بس از سوی حماس چند ساعت پس از آن اعلام شد که ارتش اسرائیل اعلام کرد که حدود ۱۰۰ هزار نفر باید شرق رفح را ترک کرده و به نقطه امن‌تر بروند و این نشانه‌ای برای آغاز عملیات نظامی قریب‌الوقوع ارتش این کشور در رفح تلقی شد.

نخست‌وزیر اسرائیل پیش از این وعده داده بود که «با توافق یا بدون توافق» اراده اسرائیل برای عملیات نظامی در شهر رفح برقرار است.

جنگ غزه پس از حمله روز ۷ اکتبر گروه افراطی حماس به جنوب اسرائیل آغاز شد، حمله‌ای که طبق آمار اسرائیل، ۱۲۰۰ کشته بر جای گذاشت و نیروهای حماس همچنین ۲۵۲ نفر را نیز به گروگان گرفتند.

طبق آمار وزارت بهداشت غزه هم بیش از ۳۴ هزار و ۶۰۰ فلسطینی در حملات اسرائیل کشته و بیش از ۷۷ هزار نفر نیز زخمی شده‌اند.

با استفاده از گزارش‌های رویترز، تایمز اسرائیل و رادیو فردا؛ ع.م
XS
SM
MD
LG