دو مقام آمریکایی و یک مقام اسرائیلی روز پنجشنبه ۱۷ خرداد به وبسایت آمریکایی آکسیوس گفتند که دولت جو بایدن در هفتههای اخیر به دولت اسرائیل درباره « جنگ محدود»در لبنان هشدار داده و گفتهاست که این درگیریها میتواند جمهوری اسلامی ایران را به «مداخله» وادار کند.
حزبالله لبنان که در اوایل دهه ۱۹۸۰ و در دوره اشغال لبنان از سوی اسرائیل با کمک مالی و نظامی تهران تاسیس شد، از آغاز جنگ اسرائیل در غزه، حملات متعددی را به سوی خاک اسرائیل صورت دادهاست.
گمانهزنیها درباره احتمال درگیر شدن جمهوری اسلامی در جنگ میان اسرائیل و حزبالله لبنان در حالی شدت گرفتهاست که سرپرست وزارت امور خارجه ایران روز دوشنبه ۱۴ خرداد پیش از اولین سفر دیپلماتیک رسمی خود پس از کشتهشدن حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه پیشین جمهوری اسلامی، در سانحه بالگرد اعلام کرد که برای گفتگو با «مقامات لبنانی و سران جبهه مقاومت درباره راههای مقابله با اسرائیل» به لبنان سفر میکند.
متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجۀ آمریکا، پنجشنبه در این زمینه گفت: « ما به تلاش برای دستیابی به راهحل دیپلماتیک ادامه میدهیم. ما خواهان تشدید تنش نیستیم، زیرا از سویی تنها به کشته شدن شمار بیشتری از اسرائیلیها و لبنانیها منجر میشود، و از سوی دیگر به امنیت اسرائیل و به ثبات منطقه، آسیبی بزرگ خواهد زد.»
دو روز پیش از آن، آقای میلر گفته بود: «شنیدیم که رهبران اسرائیل میگویند راهحل دیپلماتیک را ترجیح میدهند. به روشنی ما این راه حل را ترجیح میدهیم.»
حزبالله لبنان که از سوی آمریکا گروهی تروریستی شناخته میشود، میگوید از توافقی که به سود لبنان باشد، استقبال میکند ولی تا وقتی اسرائیل حملاتش به غزه را متوقف نکند، نمیتوان در این باره وارد گفتوگو شد.
درگیری بین حزبالله و اسرائیل که به موازات جنگ غزه در جریان است، در روزهای اخیر تشدید شده و نگرانیها پیرامون رویارویی گستردهتر بین طرفین افزایش یافته است.
بنیامین نتانیاهو روز چهارشنبه در بازدید از اردوگاه نظامی «قهرمان» در مرزهای این کشور با لبنان گفت اسرائیل برای اقدام «بسیار قوی» در شمال آماده است.
نخست وزیر اسرائیل در ادامه گفت هر کس که فکر میکند میتواند به ما آسیب بزند و ما دست روی دست خواهیم گذاشت، اشتباه بزرگی کرده است.
بهمنماه گذشته، فرانسه پیشنهادی به دولت لبنان ارائه کرد که خواستار عقبنشینی نیروهای حزبالله تا فاصله ۱۰ کیلومتری مرز با اسرائیل و آغاز مذاکراتی با هدف حلوفصل اختلافها بر سر مرز زمینی بین لبنان و اسرائیل است.
لبنان مزارع شبعا را که در اشغال اسرائیل است، خاک خود میداند. اختلافات دو طرف در مرز دریایی، در توافقی نامنتظره که آموس هوکشتاین، دیپلمات آمریکایی، میانجی آن بود در سال ۲۰۲۲ حلوفصل شد.