لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۱:۴۰

آن‌چه از ارتباط چند شرکت‌ مجارستانی، بلغاری و نروژی با پیجرهای حزب‌الله می‌دانیم


یک شرکت بلغاری که سال ۲۰۲۲ در صوفیه ثبت شده، به‌عنوان یکی از بازیگران احتمالی در زنجیرهٔ تأمین پیجرهای مرگبار مطرح شده است. رینسون خوزه نروژی به‌عنوان مالک این شرکت معرفی شده است
یک شرکت بلغاری که سال ۲۰۲۲ در صوفیه ثبت شده، به‌عنوان یکی از بازیگران احتمالی در زنجیرهٔ تأمین پیجرهای مرگبار مطرح شده است. رینسون خوزه نروژی به‌عنوان مالک این شرکت معرفی شده است

تازه‌ترین یافته‌ها نشان می‌دهد که یک شرکت بلغارستانی با ارتباطات نروژی هم در زنجیرهٔ تأمین پیجرهایی که هفتهٔ گذشته در لبنان منفجر و باعث کشته شدن ۳۷ نفر و زخمی شدن چند هزار نفر دیگر شد، نقش داشته است.

این پیجرها که اعضای گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان از آنان استفاده می‌کردند، در روز ۲۷ شهریور به‌طور همزمان در سراسر لبنان منفجر شدند.

این پیجرها شبیه دستگاه‌های ساخته‌شده توسط شرکت تایوانی گلد آپولو بودند، اما این شرکت همان روز اعلام کرد که تولید آن‌ها را برون‌سپاری کرده و در واقع یک شرکت مجارستانی به نام BAC Consulting (بی‌ای‌سی) آن‌ها را تولید کرده‌اند.

حالا اما یافته‌های جدید رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی نشان می‌دهد که ماجرا به همین‌جا ختم نمی‌شود و ردپای شرکت‌ها و افرادی در بلغارستان و نروژ هم در ساخت این پیجرها دیده می‌شود.

بقایای یک پیجر منفجرشده در حومهٔ جنوبی بیروت
بقایای یک پیجر منفجرشده در حومهٔ جنوبی بیروت
نقش شرکت بلغاری چه بوده است؟

بر اساس یافته‌های رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی، یک شرکت بلغارستانی به نام «نورتا گلوبال» که در آوریل ۲۰۲۲ در صوفیه ثبت شده، یکی دیگر از بازیگران احتمالی در زنجیرهٔ تأمین پیچرهای مرگبار بوده است.

به‌نقل از منابع Telex.hu، شرکت مجارستانی تنها روی کاغذ در ساخت این پیجرها نقش داشته و لجستیک واقعی توسط مجموعه بلغاری به نام «نورتا گلوبال» انجام شده است.

بررسی اسناد این شرکت در بلغارستان نشان می‌دهد که این مجموعه هیچ کارمندی ندارد و سود آن‌ هم ناچیز بوده است و آدرس مستقلی هم ندارد.

هنگامی که روز ۱۸ سپتامبر خبرنگاران رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی از این آدرس بازدید کردند، آتاناس آتاناسوف، از مالکان شرکت «امپرسی» که نمایندگی شرکت نورتا گلوبال را برعهده داشته، از پاسخ دادن به هر سؤالی خودداری کرد.

آتاناس آتاناسوف، وکیل دفتر نورتا گلوبال که شرکت را به ثبت رسانده است
آتاناس آتاناسوف، وکیل دفتر نورتا گلوبال که شرکت را به ثبت رسانده است

به طور مشابه، الی آتاناسووا، مالک مشترک شرکت امپرسی هنگام پرسیدن درباره نورتا گلوبال، تماس را به طور ناگهانی قطع کرد. وکیل آن‌ها بعدا نورتا گلوبال را به عنوان یکی از مشتریان خود تأیید کرد اما هیچ جزئیاتی در خصوص تنها مالک آن یعنی رینسون خوزه ارائه نکرد.

رینسون خوزه، شهروند نروژی متولد ۱۹۸۵، حضور آنلاین قابل توجهی ندارد. پروفایل لینکدین او نشان‌دهنده سابقه‌ای در مدیریت بازرگانی، با تحصیل در هند و اسلو پایتخت نروژ است. تجربه حرفه‌ای او شامل موقعیت‌های مختلف تجاری در اسلو می‌شود و او در یک پلتفرم کارآفرینی «به دنبال شرکا و تامین مالی» ثبت شده است.

خوزه همچنین با شرکتی به نام «نورتالینک» مرتبط است؛ در حالی که وب‌سایت نورتا گلوبال در حال حاضر وجود ندارد، نسخه آرشیو شده آن دارای لینکی به صفحه فیس‌بوک نورتالینک است. رادیو اروپای آزاد سعی کرد از طریق لینکدین و یک شماره تلفن مرتبط با نورتا گلوبال با خوزه تماس بگیرد، اما هیچ پاسخی دریافت نکرد.

در حالی که «آژانس دولتی بلغارستان برای امنیت ملی» در ۱۹ سپتامبر اعلام کرده بود که برخلاف گزارش‌های مربوط به نورتا گلوبال، سوابق گمرکی هیچ ردی از خروج پیجرها از خاک بلغارستان نشان نمی‌دهد، اما در اوایل ۲۰ سپتامبر با بیانیه دیگری نقش این شرکت را در انفجارهای لبنان رد کرد.

این نهاد دولتی بلغارستان در بیانیه خود گفت: «با همکاری آژانس، وزارت کشور و گمرک به طور قطع مشخص شد که هیچ دستگاه ارتباطی در بلغارستان تولید، وارد و یا صادر نشده است.»

علاوه بر این، این آژانس ادعا کرد که «نورتا گلوبال» نیز «هیچ عملیات مالی‌ای را انجام نداده که در چارچوب قانون اقدامات علیه تأمین مالی تروریسم قرار گیرد و هیچ ارتباط تجاری با افراد یا نهادهای تحت تحریم شورای امنیت سازمان ملل متحد یا اتحادیه اروپا ندارد.»

تحقیقات رادیو اروپای آزاد در مورد پایگاه‌های داده تجارت بین‌المللی هیچ سابقه‌ای از واردات یا صادرات برای نورتا گلوبال یا از بلغارستان به تایوان پیدا نکرد.

شرکت مجارستانی چه نقشی داشت؟

اطلاعات مربوط به رینسون خوزه اندک است، اما پیشینه عمومی زن مجارستانی پشت «بی‌ای‌سی»، شرکتی که توسط شرکت تایوانی گلد آپولو به‌عنوان تولیدکنندهٔ پیجرها معرفی شده، بسیار قابل توجه‌تر است.

کریستیانا بارسونی - آرسیدیاکونو
کریستیانا بارسونی - آرسیدیاکونو

کریستیانا بارسونی-آرسیدیاکونو، که بنیانگذار شرکت مجاری «بی‌ای‌سی» است، در گفت‌وگو با شبکه «ان‌بی‌سی» ارتباط خود با پیجرها را تأیید کرد اما مدعی شد که او تنها یک واسطه بوده است.

در پی انتشار این خبر، روز ۱۸ سپتامبر وب‌سایت شرکت «بی‌ای‌سی» از دسترس خارج شد اما نسخه‌های آرشیوشدهٔ این وب‌سایت نشان می‌دهد که صاحبان آن مدعی بوده‌اند که در زمینه محیط زیست، توسعه و امور بین‌المللی مشاره می‌دهند.

در این سایت، بارسونی-آرسیدیاکونو به‌عنوان مدیرعامل و بنیانگذار معرفی شده و او را یک مشاور استراتژیک در نوآوری و امور داخلی دانسته بود. زمینه‌های متنوع فعالیت‌های او شامل فیزیک، پایداری، توسعه کسب‌وکار، دیجیتالی‌سازی و حتی هنر و صنایع دستی است.

او همچنین سازمان‌هایی مانند یونسکو، کمیسیون اروپا و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را از جمله مشتریان قبلی خود ذکر کرده است.

ازجمله دستاوردهای علمی آرسیدیاکونو داشتن مدرک دکترا و چندین مدرک کارشناسی ارشد از مؤسسات معتبر بریتانیایی ذکر شده است. رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی توانسته صحت مدرک دکترای او از دانشگاه کالج لندن را تأیید کند، اما دیگر دانشگاه‌ها و مراکز علمی هنوز پاسخی به پرسش‌ها در این باره نداده‌اند.

همچنین کارآموزی او در سال ۲۰۰۸ در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تأیید شده است.

علاوه بر آن یک نشریه مجارستانی به نام «اچ وی جی» از آکوش کوور، همکار پیشین و علمی او، نقل‌قول کرده‌اند که «کریستینا پس از دکترای در تلاش برای پیدا کردن شغل بود» و تا سال‌ها با مادربزرگش زندگی می‌کرد.

در ادامهٔ همین گزارش به‌نقل از این همکار پیشین خانم آرسیدیاکونو آمده است که کریستینا پس از تکمیل دکترا دیگر هیچ کار علمی انجام نداده و تلاش‌های اخیر او برای تماس با همکار قدیمش هم از طریق ای‌میل ناموفق بوده است.

صفحهٔ اینستاگرام کریستیانا بارسونی - آرسیدیاکونو
صفحهٔ اینستاگرام کریستیانا بارسونی - آرسیدیاکونو

اگرچه حضور بارسونی - آرسیدیاکونو در شبکه‌های اجتماعی همچنان قابل مشاهده است، از جمله یک صفحه اینستاگرام که نقاشی‌هایش را در آن به نمایش می‌گذارد، اما ردپای دیجیتالی او در حال محو شدن است.

تا همین اواخر، او به‌عنوان مدیر ارشد پایداری گروه تأثیر جهانی Eden معرفی شده بود، اما اکنون کل بخش «ما چه کسانی هستیم»، ازجمله مشخصات او، از صفحه حذف شده است.

علاوه بر این، پروفایل لینکدین او ادعا می‌کند که آرسیدیاکونو در هیئت مدیره مؤسسه Earth Child فعالیت دارد، اما این گروه به بی‌بی‌سی گفته است که او هرگز بخشی از هیئت مدیره آن‌ها نبوده است.

رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی تلاش کرده است از طریق تلفن، ای‌میل و یا حضوری با خود آرسیدیاکونو تماس بگیرد اما هنوز موفق نشده است.

XS
SM
MD
LG