نامه ۹ نماینده کنگرهٔ آمریکا در حمایت از فشار حداکثری ترامپ علیه ایران
«کلودیا تِنی»، نماینده جمهوریخواه نیویورک همراه با هشت نماینده دیگر کنگره آمریکا، روز ۲۲ فروردین نامهای به دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده ارسال کردند و از تلاشهای او برای مقابله با برنامه تسلیحات هستهای ایران تقدیر کردند.
این نامه، ضمن حمایت از یادداشت امنیت ملی شماره ۲ و کارزار فشار حداکثری، موضع دولت ترامپ مبنی بر جلوگیری کامل از دستیابی ایران به سلاح هستهای را تأیید میکند.
این اقدام در آستانه گفتوگوهای هستهای ۲۳ فروردین دولت ترامپ با ایران انجام شد و به گفته خانم تنی، راهبرد فشار حداکثری در دوره اول ریاستجمهوری ترامپ توانست رژیم ایران را تضعیف کرده و مانع از گسترش تروریسم شود.
از جمله امضاکنندگان این نامه میتوان به درک اشمیت، بری لاودرمیلک، رودی یاکیم، آبراهام حماده، بورگس اونز، مایکل بامگارتنر، مایک باست و برایان فیتزپاتریک اشاره کرد.
در بخشی از این نامه آمده است: «تحریمهای اخیر شما علیه چندین هدف ایرانی، بهویژه آنهایی که با برنامهٔ توسعهٔ موشکی ایران، صادرات انرژی و شبکههای مالی این کشور مرتبط هستند، برای اطمینان از تداوم انزوای تهران و جلوگیری از تأمین مالی فعالیتهای بیثباتکنندهاش ضروری هستند. این اقدامات صرفاً جنبه تنبیهی ندارند، بلکه هدف راهبردی مهمی را دنبال میکنند؛ یعنی محروم ساختن رژیم از منابعی که برای غنیسازی بیشتر اورانیوم و گسترش جنگهای نیابتی علیه متحدان ایالات متحده مانند اسرائیل به آنها نیاز دارد. ادامهٔ سرپیچیهای این رژیم، لزوم اعمال فشار اقتصادی و دیپلماتیک پایدار را بیشازپیش تقویت میکند».
این نامه میافزاید: «ما همچنین میخواهیم از اقدامات قاطع نظامی دولت شما علیه حوثیهای تحت حمایت ایران در روزهای اخیر، در پاسخ به حملات مداوم آنها به کشتیرانی بینالمللی در دریای سرخ، قدردانی کنیم. بازگرداندن بازدارندگی نظامی ایالات متحده در برابر ایران حیاتی است».
یک «مقام ایرانی»: خامنهای اختیارات تام به عراقچی داده است
خبرگزاری رویترز به نقل از یک «مقام ایرانی» که نام او فاش نشده است، نوشته که علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، به عباس عراقچی برای مذاکره با طرف آمریکایی «اختیارات تام» داده است.
او افزود: «مدت زمان مذاکرات که صرفاً درباره موضوع هستهای است، بستگی به جدیت و حسن نیت طرف آمریکایی دارد».
ایران هرگونه مذاکره در مورد برنامه موشکی و قابلیتهای دفاعی خود را رد کرده است.
پیشتر نیز علی شمخانی، مشاور سیاسی علی خامنهای، در شبکه ایکس، توئیتر سابق، نوشته بود که وزیر خارجه ایران با «اختیارات کامل» راهی عمان است.
به ادعای او، «تهران به دور از نمایش و لفاظی مقابل دوربینها بهدنبال توافق واقعی و عادلانه است، پیشنهادات مهم و قابل اجرا آماده است».
تقویت ارزش ریال ایران در روز مذاکرات تهران و واشینگتن
ارزش ریال ایران در روزی که قرار است گفتوگوهای ایران و آمریکا بر سر پرونده هستهای تهران در عمان آغاز شود، تقویت شد و قیمت هر دلار آمریکا در روز شنبه به ۹۸ هزار و ۵۰۰ تومان افت کرد.
دلار آمریکا تا روز جمعه بالای ۱۰۰ هزار تومان قیمت خورده بود و حتی هفته گذشته تا ۱۰۶ هزار تومان نیز افزایش یافت.
قیمت طلا در ایران هم برخلاف بازارهای جهانی شاهد کاهش بود، به طوری که هر سکه امامی که تا پیش از این ۱۰۰ میلیون تومان معامله میشد، در روز شنبه به حدود ۹۰ میلیون تومان افت کرد.
شاخص کل بورس تهران نیز با رشد ۱۵ هزار واحدی در پایان معاملات روز شنبه به دو میلیون و ۸۴۵ هزار واحد رسید.
عراقچی: اگر اراده کافی وجود داشته باشد، دربارهٔ جدول زمانی تصمیم میگیریم
وزیر خارجه ایران در دیدار با همتای عمانی خود، در مورد گفتوگوی هستهای ایران و آمریکا گفت که «نیت ما رسیدن به توافق شرافتمندانه از موضع برابر است».
او با انداختن توپ به زمین آمریکا، افزوده که «اگر طرف مقابل از موضع برابر وارد شده باشد، شانسی برای یک تفاهم اولیه که منجر به یک مسیر مذاکراتی شود، وجود خواهد داشت».
وزیر خارجه ایران در دیدار با همتای عمانی خود مواضع جمهوری اسلامی ایران را برای انتقال به طرف آمریکایی، در اختیار او قرار داد.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، عباس عراقچی پیش از آغاز گفتوگو بین ایران و آمریکا، با بدر بن حمد البوسعیدی، وزیر خارجه عمان، دیدار و رایزنی کرد و طرف عمانی عباس عراقچی را «در جریان ترتیبات و تمهیدات پیشبینیشده» برای انجام گفتوگوهای امروز قرار داد.
گفتوگوهای ایران و آمریکا بعد از ظهر شنبه به وقت عمان آغاز میشود.
بدبینی یک افسر اطلاعاتی پیشین آمریکا دربارهٔ انگیزهٔ ایران برای شرکت در نشست عمان
جاناتان پانیکوف، افسر سابق اطلاعاتی آمریکا که اکنون تحلیلگر امنیت خاورمیانه در شورای آتلانتیک است، به نشریه پولیتیکو گفت: از دیدگاه ایران «این به معنای اتلاف عمدی زمان است که برای پیشبرد برنامه هستهایاش استفاده میکند و جایگاه بهتری در جامعه بینالمللی پیدا میکند».
دان شاپیرو، یکی از مقامات ارشد سابق پنتاگون و سفیر پیشین آمریکا در اسرائیل، نیز گفت اگر آمریکا یا اسرائیل اقدام نظامی انجام دهند، ایران میتواند انتقام بگیرد.
شاپیرو به پولیتیکو گفت: «آنها کارتهایی دارند و با آنها تلاش میکنند تا مذاکرات را به سمت نتیجهای هدایت کنند که بتوانند با آن ادامه حیات دهند».
نماینده علی خامنهای در کیهان: مذاکرات شنبه بینتیجه میماند
نماینده علی خامنهای در روزنامه «کیهان» تأکید کرده که مذاکرات روز شنبه مانند «مذاکرات غیرمستقیم قبلی، بینتیجه میماند».
حسین شریعتمداری روز شنبه ۲۳ فروردین در یادداشتی با عنوان «نتیجه مذاکرات شنبه؛ یک هیچ به نفع ما» که پیش از آغاز گفتوگوهای عمان منتشر شده است، نوشته: «اگر موضوع مذاکرات غیرمستقیم روز شنبه با آمریکا، برنامه هستهای ایران است-که هست- و پیششرط ما لغو تحریمهاست-که چنین است- از هم اکنون میتوان پیشبینی کرد که مذاکرات شنبه مانند مذاکرت غیر مستقیم قبلی، بینتیجه میماند».
آقای شریعتمداری هدف از مذاکرات شنبه را «اعلام غیرقابل اعتماد بودن آمریکا به افکار عمومی جهانیان» دانسته و مدعی شده که از هماکنون میتوان نتیجه مذاکرات غیرمستقیم شنبه با آمریکا را «یک، هیچ به نفع ایران اسلامی رقم زد».
نقش کلیدی عمان در گفتوگوهای تازه بین ایران و آمریکا
در نشست تازهای که قرار است در مسقط، پایتخت عمان، برگزار شود، مقامهای ایران و آمریکا برای نخستینبار از زمان آغاز دور دوم ریاستجمهوری ترامپ، گفتوگوهایی دربارهٔ برنامه هستهای ایران آغاز میکنند. در مرکز این تحولات، کشور عمان قرار دارد که همواره نقشی کلیدی در میانجیگری بین ایران و غرب ایفا کرده است.
عمان، یکی از آخرین سلطاننشینهای جهان در لبهٔ شرقی شبهجزیره عربستان، بهدلیل موقعیت جغرافیایی، پیشینه تاریخی و نزدیکیاش به ایران، بهویژه در میانجیگریهای پشتپرده، برای غرب نقش کلیدی دارد. اکنون اعلام ناگهانی دور جدید مذاکرات از سوی ترامپ، عمان را در کانون توجه قرار داده است.
این کشور ۵٫۲ میلیون نفری که از نظر منابع نفت و گاز در مقایسه با دیگر کشورهای عربی خلیج فارس ثروت کمتری دارد، بهخاطر جمعیت بومی فعال، پیروی از مذهب اباضی (شاخهای میانهروتر از اسلام که قبل از انشعاب سنی و شیعه وجود داشته) و موقعیت راهبردی در دهانهٔ تنگه هرمز، جایگاه ویژهای دارد.
مارک اوریلی، استاد تاریخ در دانشگاه هایدلبرگ در اوهایو، در گفتوگو با خبرگزاری آسوشیتدپرس از نقش این کشور با عنوان «تعادل عمانی» یاد میکند که از زمان سلطنت سلطان قابوس تا امروز ادامه یافته و عمان را به نماد دیپلماسی آرام بدل کرده است.
روابط عمان با ایران، که در دههٔ ۱۹۷۰ و با اعزام نیرو از سوی محمدرضا شاه پهلوی برای کمک به سرکوب شورش ظفار در این کشور مستحکم شد، از زمان انقلاب بهمن ۱۳۵۷ تاکنون حفظ شده است.
آمریکا سالهاست که از عمان برای گفتوگو با ایران استفاده کرده، از جمله در مذاکرات محرمانهای که به توافق هستهای ۲۰۱۵ انجامید. به گفته کارشناسان، عمان در وضعیت پیچیدهٔ خاورمیانه، یک شریک قابل اعتماد در دیپلماسی محسوب میشود.
ویتکاف: هدف آمریکا برچیدن برنامه هستهای ایران است اما راه برای مصالحه هست
نمایندهٔ ویژهٔ رئیسجمهور آمریکا، در آستانه گفتوگوهای خود با ایران تاکید کرد که موضع اولیهٔ واشینگتن برچیده شدن برنامه هستهای تهران است اما یافتن راههای دیگر برای مصالحه بین دو کشور هم وجود دارد.
گفتوگوهای ایران و آمریکا درباره برنامه هستهای تهران امروز شنبه ۲۳ فروردین در مسقط پایتخت عمان برگزار میشود و دو طرف روایتهای متضادی درباره «مستقیم» یا «غیرمستقیم» بودن آن ارائه کردهاند.
استیو ویتکاف در مصاحبه با روزنامه والاستریت جورنال که روز جمعه منتشر شد تاکید کرد که «خط قرمز» دولت آمریکا دستیابی ایران به سلاح اتمی است.
آقای ویتکاف خطاب به مقامهای ایرانی گفت: «من فکر میکنم موضع ما با برچیدن برنامه [هستهای] شما آغاز میشود. امروز این موضع ما است».
مشاور وزیر خارجه ایران: بعید است مذاکرات عمان در این مقطع به نتیجه برسد
مشاور وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران میگوید: بعید است که مذاکرات عمان در این مقطع به نتیجه برسد، ولی به گفته او حتی در این صورت، « پیروز آن مردم و نظام جمهوری اسلامی خواهد بود».
محمد حسین رنجبران در شبکه اجتماعی ایکس، توئیتر سابق، نوشت: «شنبه در مسقط چه مذاکرات شکست بخورد و چه ادامه یابد یا حتی به نتیجه برسد (که در این مقطع بعید است) پیروز آن مردم و نظام جمهوری اسلامی خواهد بود».
هیئتهای ایرانی و آمریکایی وارد عمان شدند
عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، برای مذاکرات هستهای با آمریکا وارد پایتخت عمان شد.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت خارجه، مجید تخت روانچی معاون سیاسی، کاظم غریبآبادی معاون بینالملل و حقوقی و مذاکرهکنندگان ارشد حوزه رفع تحریمها، هستهای و کارشناسان ذیربط همراه او هستند.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک هواپیمای حامل استیو ویتکاف، فرستاده ویژه رئیسجمهور آمریکا در امور خاورمیانه، نیز در مسقط به زمین نشسته است. آقای ویتکاف که پیش از مذاکره با ایران به روسیه سفر کرده بود هماکنون وارد پایتخت عمان شده است.
گفتوگوهای ایران و آمریکا دربارهٔ برنامه هستهای امروز شنبه ۲۳ فروردین در مسقط آغاز میشود. عباس عراقچی ریاست هیئت ایرانی را بر عهده دارد و استیو ویتکاف در رأس هیئت آمریکایی حضور دارد.