جایزۀ «عکس سال ۲۰۲۵ ورلد پرس فوتو» به عکسی از یک پسربچۀ ۹سالۀ فلسطینی رسید که در حملۀ اسرائیل به غزه هر دو دست خود را از دست داده است.
نهاد این جایزه روز پنجشنبه ۲۸ فروردین اعلام کرد این عکس که سمر أبو العوف آن را برای روزنامۀ نیویورکتایمز گرفته، پرترهای است از محمود عجور، پسربچهای که پس از انفجاری در نوار غزه که یکی از دستهایش را قطع و دیگری را بهشدت مجروح کرد، به دوحه منتقل شده است.
ابو العوف گفته است: «یکی از دشوارترین چیزهایی که مادر محمود برایم تعریف کرد این بود که وقتی برای اولین بار متوجه شد دستهایش قطع شده، اولین جملهاش این بود: چطوری بغلت کنم؟»
بهگزارش خبرگزاری فرانسه، ابو العوف که خود نیز اهل غزه است، در دسامبر ۲۰۲۳ از این باریکه خارج شد و اکنون در دوحه زندگی میکند و از فلسطینیهای بهشدت زخمی عکس میگیرد.
جنگ در غزه پس از حملۀ حماس در ۱۵ مهر ۱۴۰۲ آغاز شد که طی آن ۱۲۰۰ نفر عمدتاً غیرنظامی کشته و ۲۵۱ نفر گروگان گرفته شدند. گروه حماس را آمریکا و اتحادیۀ اروپا یک سازمان تروریستی میدانند.
بر اساس گزارش وزارت بهداشت غزه که زیر نظر حماس فعالیت میکند، بیش از ۵۰ هزار فلسطینی تاکنون در حملات اسرائیل کشته شدهاند که بیش از نیمی از آنان زنان و کودکان بودهاند. علاوه بر این، بر اساس گزارش سازمان ملل متحد، حدود ۹۰ درصد از جمعیت نوار غزه (حدود ۱.۹ میلیون نفر) در نتیجۀ این جنگ آواره شدهاند.
مدیر اجرایی ورلد پرس فوتو دربارۀ عکس برندۀ ۲۰۲۵ گفته است: «این عکسی آرام است که با صدای بلند سخن میگوید. داستان یک کودک را روایت میکند، اما همچنین داستان جنگی بزرگتر را که نسلها اثر خواهد گذاشت.»
هیئت داوران این عکس را بهخاطر «ترکیببندی قوی، توجه به نور و مضمون تأملبرانگیز آن» تحسین کرده است.
بهگفتۀ داوران، این پسربچه اکنون یاد گرفته که با پاهایش بازی کند، بنویسد و در را باز کند.
دو عکس دیگر نیز بهعنوان برندههای دوم مشترک انتخاب شدند:
عکس «خشکسالی در آمازون» اثر موسوک نولته برای پانوس پیکچرز و بنیاد برتا، که مردی را در بستر خشکشدۀ رودخانهای در آمازون نشان میدهد درحالیکه آذوقه به روستایی میبرد که پیشتر با قایق قابلدسترسی بوده است.
دیگری عکس «عبور شبانه» اثر جان مور برای گتی ایمیجز است که مهاجران چینی را هنگام باران سرد شبانه پس از عبور از مرز مکزیک و آمریکا به تصویر کشیده درحالیکه دور آتشی جمع شدهاند.
هیئت داوران از میان ۵۹ هزار و ۳۲۰ عکس ارسالشده از سوی سه هزار ۷۷۸ عکاس خبری، ۴۲ عکس را از سراسر جهان بهعنوان برندگان نهایی انتخاب کرد.