لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲ بهمن ۱۴۰۳ تهران ۰۱:۵۸

شماری از سینماگران ایران: جای محمد رسول‌اف زندان نیست


محمد رسول‌اف در جشنواره سینمایی کن، ۲۰۱۳
محمد رسول‌اف در جشنواره سینمایی کن، ۲۰۱۳

در حالی که واکنش جشنواره‌های سینمایی و سینماگران جهان به حکم حبس صادرشده برای محمد رسول‌اف، فیلمساز، ادامه دارد شماری از سینماگران ایرانی نیز از صدور این حکم ابراز تأسف کرده و تأکید کرده‌اند جای او زندان نیست.

تاکنون شماری از جشنواره‌ها، نهادها، فیلمسازان و روزنامه‌نگاران سینمایی در جهان صدور حکم زندان برای محمد رسول‌اف را محکوم کرده و خواستار لغو آن شده‌اند.

جعفر پناهی، رضا دُرمیشیان، عبدالرضا کاهانی، بهنام بهزادی و مهدی کرم‌پور نیز از جمله سینماگران ایرانی هستند که از این حکم ابراز تأسف کرده‌اند.

بنابر حکمی که شنبه گذشته، ۲۹ تیر، به محمد رسول‌اف ابلاغ شد، دادگاه انقلاب او را به اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام» به یک سال حبس، دو سال ممنوعیت خروج از کشور و محرومیت از فعالیت‌های سیاسی و اجتماعی محکوم کرد.

آقای رسول‌اف به رادیو فردا گفت که در حکم دادگاه انقلاب نام همه فیلم‌های او قید شده بود اما در جریان دادگاه بیش از همه بر فیلم‌های «به امید دیدار»، «دست‌نوشته‌ها نمی‌سوزند» و «لِرد» تأکید شده و این آثار با عباراتی چون «سیاه‌نمایی» توصیف شده‌اند.

جعفر پناهی، کارگردان سینمای ایران، با تأکید بر اینکه «پایه‌های سست‌بنیاد حکومت توان کوچک‌ترین لرزشی را ندارد»، از همکارانش خواست که سکوت نکنند.

آقای پناهی با انتشار یادداشتی در اینستاگرام خود نوشت که قاضی این پرونده صراحتاً گفته است که فیلم‌های محمد رسول‌اف را ندیده و تحلیل دستگاه‌های امنیتی برای او کافی است.

رسول صدرعاملی، دیگر کارگردان سرشناس سینمای ایران، نیز در پیامی توئیتری نوشت: محمد رسول‌اف یک «فیلمساز صادق و باشرف» است که «از نقاط کور و مبهم معضلات اجتماعی می‌گوید و بزرگنمایی می‌کند، چون وظیفه سینما همین است».

رضا دُرمیشیان، سینماگر، نیز با ابراز تأسف از حکم صادرشده برای محمد رسول‌اف نوشت: «با هر تفکر و اعتقادی، مجازات زندان برای فیلمساز، به خاطر طرح موضوعات اجتماعی در فیلم، غیرقابل پذیرش است.»

عبدالرضا کاهانی، کارگردان، هم با توصیف محمد رسول‌اف به عنوان «فیلمسازی جسور و باشخصیت»، ابراز تأسف کرده است از اینکه «آدم‌های خوب و متعهد» در جمهوری اسلامی حبس می‌شوند.

بهنام بهزادی، سینماگر، نیز با بیان این‌که می‌توان فیلم‌های محمد رسول‌اف را دوست نداشت و حتی ممنوع‌شان کرد نوشته است: «اما سر بچرخانید و ببینید در کجای جهان کسی را به‌خاطر ساخت فیلم به زندان می‌اندازند».

مهدی کرم‌پور، کارگردان سینما، نیز پرسیده است: «بر اساس كدام جرم و جنحه فيلمساز را به كيفرخواستِ فيلم ساختن زندان مى‌كنند؟»

از سوی دیگر واکنش‌های جهانی نیز به صدور حکم زندان برای محمد رسول‌اف، به ویژه پس از فراخوان جشنواره کن، همچنان ادامه دارد.

جشنواره سینمایی کن با انتشار بیانیه‌ای تمامی اهالی سینما در جهان را فراخوانده بود که خواستار آزادی فوری و بی‌قید و شرط این کارگردان ایرانی شوند.

آکادمی فیلم اروپا، جشنواره سینمایی هامبورگ، جشنواره فیلم نیویورک و مرکز سینمایی لینکلن از دیگر نهادهای سینمایی هستند که تاکنون به فراخوان جشنواره کن پاسخ داده‌اند.

موضوع فیلم «لِرد»، اثر محمد رسول‌اف، فساد اداری و روابط قدرت در ایران است.

موضوع فیلم دیگر او، «دست‌نوشته‌ها نمی‌سوزند»، نیز قتل‌های زنجیره‌ای نویسندگان و روشنفکران ایرانی است.

این دو فیلم برنده جایزه بهترین فیلم بخش «نوعی نگاه» در دو دوره جشنواره کن شدند.

منابع: خبرگزاری فرانسه، شبکه‌های اجتماعی و رادیو فردا / ر.ش /ج
XS
SM
MD
LG