لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۴:۲۱

فارس «وزن بالای بالگرد» را علت سانحهٔ سقوط رئیسی دانست؛ ستادکل نیروهای مسلح تکذیب کرد


بقایای هلی‌کوپتر حامل ابراهیم رئیسی پس از سقوط در منطقه ورزقان
بقایای هلی‌کوپتر حامل ابراهیم رئیسی پس از سقوط در منطقه ورزقان

خبرگزاری فارس می‌گوید نهادهای امنیتی و اطلاعاتی بررسی‌های دقیق خود را در مورد سقوط بالگرد حامل ابراهیم رئیسی تکمیل کرده‌اند و این اطمینان وجود دارد که یک «حادثه» رخ داده است. ستاد کل نیروهای مصلح ساعتی بعد این گزارش را رد کرد.

این خبرگزاری نزدیک به سپاه پاسداران چهارشنبه ۳۱ مرداد به نقل از یک منبع آگاه امنیتی گزارش داد نهادهای نظارتی و امنیتی در برآورد نهایی خود از سقوط هلیکوپتر ابراهیم رئیسی «عامل مشکوکی را شناسایی نکرده‌اند».

بر اساس این گزارش که سه ماه پس از مرگ آقای رئیسی و هیئت همراه او منتشر شده است، «وزن بالای بالگرد» در حالی که «وضعیت هوایی نامطلوب» بوده است، عامل مهم در عدم توانایی خلبان برای کنترل بالگرد بوده است.

فارس همچنین نوشته بالگرد حامل رئیسی حامل «دو نفر بیش از پروتکل‌های امنیتی» بوده و به همین دلیل وزنش بالا رفته است و بالگرد پس از مشاهدهٔ تودهٔ مه توسط خلبان، «قدرت کشش کافی» برای قرار گرفتن در ارتفاع مناسب را نداشته است.

ساعاتی پس از انتشار این گزارش و در شامگاه چهارشنبه، ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی با تکذیب آن در بیانیه‌ای اعلام کرد این گزارش «مخدوش و از اعتبار ساقط است».
این ستاد همچنین اعلام کرد ادعای حضور دو نفر در بالگرد بر خلاف پروتکل‌ها که از عوامل سقوط اعلام شده، «از اساس کذب است».

رسانه‌های ایران روز دوشنبه ۳۱ اردیبهشت به طور رسمی اعلام کردند ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور ایران، و هیئت هشت نفره همراه او شامل حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه، در پی حادثه سقوط بالگرد در جنگل‌های منطقه ورزقان در استان آذربایجان شرقی کشته شدند.

خبرگزاری‌های ایران ۱۸ ساعت پس از سانحه برای این بالگرد که هنگام بازگشت از نقطه مرزی ایران با جمهوری آذربایجان سقوط کرد، با یافتن لاشه آن پایان عملیات جست‌وجو و نجات و خبر کشته شدن رئیس دولت و وزیر خارجه ایران را تایید کردند.

در گزارش روز چهارشنبه خبرگزاری فارس آمده «بر اساس تدابیر امنیتی» بالگردها دارای جی‌پی‌اس نبودند و سامانه‌های این بالگردها از نوع مکانیکی بوده و «اساساً امکان خرابکاری از نوع جَمر و هک سامانه‌های الکترونیکی نیز منتفی است».

جَمر به دستگاه تولید پارازیت گفته می‌شود و «جَمینگ» به معنای ایجاد پارازیت عمدی برای اختلال در سیستم ارتباطی یا ناوبری اطلاق می‌شود.

این گزارش تأکید می‌کند نهادهای امنیتی «عامل انسانی»، «عوامل شیمیایی و مواد آسیب‌زا» و «هیچ عامل مشکوکی» را در این حادثه شناسایی نکرده‌اند.

هیئت مأمور شده توسط رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران برای بررسی دلایل سقوط هلی‌کوپتر ابراهیم رئیسی، چهارشنبه ۹ خرداد در دومین گزارش خود اعلام کرد وقوع «انفجار ناشی از خرابکاری» و اختلال در ارتباط با آن و آثار «جنگ الکترونیک» پیش از این سانحه «منتفی» است.

در اولین گزارش این هیئت نیز اعلام شد: «آثار اصابت گلوله و یا موارد مشابه آن در اجزای باقی مانده بالگرد سانحه دیده مشاهده نشده است.»

XS
SM
MD
LG