لینک‌های قابلیت دسترسی

 
واکنش‌ها به حملۀ موشکی روسیه به شهر «سومی» اوکراین که بیش از ۳۰ کشته بر جا گذاشت
خبر فوری
پنجشنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۴ تهران ۱۶:۴۹

واکنش‌ها به حملۀ موشکی روسیه به شهر «سومی» اوکراین که بیش از ۳۰ کشته بر جا گذاشت


شهر «سومی» در شمال اوکراین پس از حمله موشکی یک‌شنبه ۲۴ فروردین
شهر «سومی» در شمال اوکراین پس از حمله موشکی یک‌شنبه ۲۴ فروردین

نیروهای روسیه حمله‌ای مرگبار با موشک به شهر «سومی» در شمال اوکراین انجام دادند که بیش از ۳۰ کشته بر جای گذاشته است.

مقامات اوکراینی روز یکشنبه ۲۴ فروردین اعلام کردند هم‌زمان با گردهمایی مردم برای گرامی‌داشت «یکشنبۀ نخل»، دو موشک بالستیک روسیه به مرکز شهر سومی اصابت کرد و دست‌کم ۳۴ نفر کشته شدند.

این دومین حملۀ گسترده در یک هفته اخیر است که غیرنظامیان قربانی آن شده‌اند.

به‌گفتۀ سازمان خدمات اضطراری اوکراین، در این حمله دو کودک نیز جان باختند و ۱۱۷ نفر از جمله ۱۵ کودک زخمی شدند.

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، این حمله را محکوم کرد و گفت: «فقط پست‌فطرت‌ها می‌توانند چنین کاری کنند؛ گرفتن جان انسان‌های عادی.»

آندری یرماک، رئیس‌دفتر زلنسکی، هم گفت روسیه در این حمله از مهمات خوشه‌ای استفاده کرده تا حداکثر تلفات را وارد کند. این ادعا هنوز تأیید نشده است.

حملۀ موشکی به شهر سومی ۹ روز پس از حملۀ موشکی به کریفیی‌ریه (زادگاه زلنسکی) رخ داد که حدود ۲۰ کشته، از جمله ۹ کودک، بر جا گذاشت.

آقای زلنسکی در واکنش خواستار واکنش جهانی شد و گفت: «هیچ‌وقت با حرف‌زدن نمی‌توان جلوی موشک‌های بالستیک و بمب‌های هوایی را گرفت. باید با روسیه همان‌گونه رفتار کرد که با یک تروریست رفتار می‌شود.»

محکومیت‌های جهانی

رئیس‌جمهور فرانسه، امانوئل مکرون، گفت این حمله تلاش‌های صلح به رهبری ایالات متحده را تضعیف کرد. او افزود: «همه می‌دانند این جنگ فقط توسط روسیه آغاز شده و حالا نیز فقط روسیه است که آن را ادامه می‌دهد؛ بی‌توجه به جان انسان‌ها، قوانین بین‌المللی و تلاش‌های دیپلماتیک رئیس‌جمهور ترامپ.»

ژنرال بازنشسته کیت کلاگ، فرستاده ویژه ترامپ در امور اوکراین و روسیه، نیز گفت که حمله به سومی «از هر خط قرمز اخلاقی عبور کرده» و تأکید کرد که کاخ سفید متعهد به پایان دادن به جنگ است.

او گفت: «ده‌ها غیرنظامی کشته و زخمی شده‌اند. من به‌عنوان یک نظامی سابق، مفهوم هدف‌گیری را می‌فهمم و این کار اشتباه است. به همین دلیل است که رئیس‌جمهور ترامپ تلاش زیادی برای پایان دادن به این جنگ انجام می‌دهد.»

کی‌یر استارمر، نخست‌وزیر بریتانیا، هم اعلام کرد از این حمله «وحشت‌زده» شده است. جورجا ملونی، نخست‌وزیر ایتالیا، نیز آن را «اقدامی بزدلانه» خواند.

هم‌زمانی این حمله با «یکشنبۀ نخل» که یکی از روزهای مقدس برای مسیحیان است، بسیاری از رهبران جهان را نیز خشمگین کرد.

اورسولا فون‌ در لاین، رئیس کمیسیون اروپا، گفت: «حمله‌ای وحشیانه و حتی بسیار شرم‌آور چون مردم در حال گردهمایی مسالمت‌آمیز برای گرامی‌داشت یکشنبۀ نخل بودند.»

دونالد توسک، نخست‌وزیر لهستان، هم این‌گونه پیام داد: «این نسخۀ روسی آتش‌بس است: یکشنبۀ نخل خونین.»

نخست‌وزیر دانمارک، وزیر خارجه آلمان و نخست‌وزیر هلند نیز در واکنش به این حمله با اشاره به همزمانی آن با یکشنبۀ نخل تأکید کردند که روسیه به‌دنبال صلح نیست.

نگرانی از تهاجم بهاره

این حملات تنها یک روز پس از آن صورت گرفت که دیپلمات‌های ارشد روسیه و اوکراین یکدیگر را به نقض توافق موقت ایالات متحده برای توقف حمله به زیرساخت‌های انرژی متهم کردند.

سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، در نشست جداگانه‌ای در فروم دیپلماسی آنتالیا گفت: «اوکراینی‌ها از ابتدا هر روز به ما حمله کرده‌اند، شاید به جز دو سه روز.»

او افزود مسکو فهرستی از حملات کی‌یف در سه هفته گذشته را به ایالات متحده، ترکیه و نهادهای بین‌المللی ارائه خواهد کرد.

در مقابل، آندری سیبیها، معاون وزیر خارجه اوکراین، گفت: «از زمان توافق موقت، روسیه حدود ۷۰ موشک، بیش از دو هزار و ۲۰۰ پهپاد انفجاری و بیش از شش هزار بمب هدایت‌شوندۀ هوایی به اوکراین پرتاب کرده که بیشتر آن‌ها غیرنظامیان را هدف گرفته‌اند.»

مقام‌های اوکراینی هشدار داده‌اند که روسیه در حال برنامه‌ریزی یک تهاجم بهارۀ جدید است تا فشارها را افزایش دهد و موضع خود را در مذاکرات تقویت کند.

اوکراین از طرح آتش‌بس گستردۀ آمریکا حمایت کرده، اما روسیه با تعیین شروط گسترده، عملاً آن را مسدود کرده است. کشورهای اروپایی نیز پوتین را متهم به وقت‌کشی کرده‌اند.

مسکو بارها هرگونه هدف قرار دادن عمدی غیرنظامیان را رد کرده، با وجود اینکه به گزارش رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی، مستندسازی‌های متعدد از حملات به بیمارستان‌ها، مدارس، زیرساخت‌های انرژی و ساختمان‌های مسکونی در جریان جنگ وجود دارد.

در همین حال گزارش‌های رادیو اروپای آزاد حاکی است در مناطق مختلف روسیه، به‌ویژه در سیبری، روند جذب داوطلب برای جنگ در اوکراین شدت گرفته است.

مقام‌های محلی با ارائه پاداش‌هایی تا ۱.۴ میلیون روبل ( ۱۶ هزار و ۷۰۰ دلار) و حقوق ماهانه حدود ۲۱۰ هزار روبل (دو هزار و ۵۰۰ دلار)، حتی افراد سالخورده یا دارای مشکلات پزشکی را نیز برای اعزام تشویق می‌کنند.

تحلیل‌گران این روند را نشانه‌ای از دشواری‌های روسیه در تأمین نیروی انسانی جنگ می‌دانند.

XS
SM
MD
LG