دو رهبر مخالف دولت در جریان اعتراضات تازه در تفلیس، پایتخت گرجستان، بازداشت شدند.
معترضان که روز یکشنبه ۱۴ بهمن بار دیگر به خیابانها آمدند، خواستار برگزاری انتخابات جدید و آزادی زندانیان سیاسی بودند.
این اعتراضات که ماهها ادامه داشته، در واکنش به تصمیم دولت برای متوقف کردن مذاکرات الحاق به اتحادیه اروپا تا سال ۲۰۲۸ شکل گرفته است.
حزب حاکم «رؤیای گرجی» که توسط بیدزینا ایوانیشویلی، میلیاردر ثروتمند شده در روسیه، تأسیس شده، در انتخابات پارلمانی اکتبر پیروز اعلام شد. منتقدان میگویند این تصمیم تحت نفوذ روسیه اتخاذ شده تا گرجستان از همگرایی با غرب بازبماند.
در جریان اعتراضات، خشونتهای گستردهای رخ داده، صدها نفر بازداشت شدهاند و پلیس به اعمال خشونت و شکنجه متهم شده است.
اتحادیۀ اروپا روز یکشنبه ۱۴ بهمنماه، بار دیگر آنچه را که «سرکوب ظالمانۀ معترضان» بهدست مقامهای گرجی خواند، محکوم کرد. در همین روز چندین چهرۀ سرشناس مخالفان دولت در جریان تظاهرات اعتراضی در تفلیس بازداشت شدند.
کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیۀ اروپا، با انتشار مطلبی روی شبکۀ اجتماعی ایکس، برخورد با سیاستمداران، روزنامهنگاران و معترضان حاضر در تظاهرات مسالمتآمیز را محکوم کرد و غیرقابل قبول خواند.
خانم کالاس در ادامه هشدار داد که رفتار گرجستان به هیچوجه در شأن یک نامزد عضویت در اتحادیۀ اروپا نیست و «این بلوک سیاسی در کنار مردم گرجستان که برای آزادی و دموکراسی میجنگند، میایستد».
نیکا مِلیا، از رهبران «ائتلاف تغییر» که در این تظاهرات بازداشت شده بود، ساعاتی بعد آزاد شد؛ اما میگوید در طول بازداشت، متحمل خشونت فیزیکی مأموران شده است.
در فیلمهایی که از تظاهرات یکشنبه موجود است، نیکا ملیا هم دیده میشود؛ در حالیکه بهدست نیروهای امنیتی سیاهپوش، به زور کشیده میشود.
او پس از آزادی به تلویزیون «پیروِلی» نزدیک به معترضان گفت که دستکم ۲۵ تن دیگر هم در همین تظاهرات بازداشت شده و برخی از آنها، هدف بدرفتاری پلیس قرار گرفته بودند.
تامار تِوزادزه، از فعالان دانشجویی دانشگاه دولتی ایلیای تفلیس هم در همین روز بازداشت شد. فیلمی منتشر شده که نشان میدهد چندین نیروی امنیتی او را روی زمین خواباندهاند و او در حال جیغزدن است.
گیورگی «جیجی» اوگولاوا، شهردار پیشین تفلیس هم از جمله بازداشتیهای روز یکشنبه بود.
ادعای معترضان دربارۀ خشونت نیروهای امنیتی به راستیآزمایی نیاز دارد اما بسیاری از معترضانی که در ماههای اخیر بازداشت شده اند، دربارۀ برخورد قهرآمیز نیروهای پلیس در طول بازداشت و همینطور در جریان تظاهراتها از سوی مردانی که ماسک زده و باتوم بیسبال بهدست دارند، شهادت دادهاند.
دولت گرجستان هرگونه سوء رفتار را تکذیب کرده است. وزارت کشور گرجستان هم حاضر نشد به پرسش رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی دربارۀ بازداشتهای روز یکشنبه پاسخ دهد.
گرجستان اندکی بیش از یک سال پیش نامزدی عضویت در اتحادیۀ اروپا را بهدست آورد، اما پس از تصویب قانونی جنجالی در اردیبهشتماه ۱۴۰۳ دربارۀ «عوامل خارجی»، روابط تفلیس و بروکسل رو به سردی گذاشت. این قانون که شباهت زیادی به یکی از قوانین جدید روسیه دارد را، حزب حاکم «رویای گرجی»، که از ۱۵ سال پیش بر مسند قدرت بوده، ارائه و تصویب کرد.
سرکوب خشونتبار معترضانی که از فاصلهگرفتن دولت از اتحادیۀ اروپا و نزدیکی بیشتر به مسکو خشمگین بودند و همینطور انتخابات مناقشهبرانگیز این کشور به سردی روابط بروکسل و تفلیس دامن زده است.
حزب رویای گرجی در انتخابات جنجالی پنجم آبانماه مدعی پیروزی شد؛ این در حالیاست که سازمان امنیت و همکاری اروپا تأکید کرد که شاهد تخلفاتی همچون خرید رأی، رأی دادن چندباره، ارعاب و برخورد فیزیکی بوده است.
مقامهای گرجی تظاهرات ضد دولتی را با خشونت سرکوب کردند. صدها تن بازداشت شده و بسیاری از معترضان با استفاده از دوربینهای چینی تشخیص چهره، شناسایی شده و تحت تعقیب قرار گرفتند.
سالومه زورابیشویلی، رئیس جمهور پیشین گرجستان که طرف معترضان را گرفته، در آستانۀ مراسم تحلیف دونالد ترامپ بهعنوان رئیس جمهور ایالات متحده، در گفتوگو با شبکۀ خبری فاکس تأکید کرد که دفاع از دموکراسی گرجستان در مقابل دولت «نامشروع» تفلیس و نفوذ بالقوۀ روسیه، هم به نفع آمریکا است و هم به سود اروپا.
حزب رویای گرجی در روز نهم دیماه میخائیل قاوِلاشویلی، بازیکن پیشین فوتبال و یک چهرۀ عوامگرای دست راستی را بهعنوان رئیس جمهور جدید کشور معرفی کرد.
با وجود این خانم زورابیشویلی همچنان خود را به عنوان «تنها رئیس جمهور مشروع» گرجستان معرفی میکند؛ موضوعی که مخالفان دولت هم، که نتایج رسمی انتخابات جنجالی پارلمانی را رد میکنند، با آن موافق هستند.