لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۰:۳۱

افزایش انتشار گاز دی‌اکسیدکربن در سطح جهان


نیروگاه زغال سنگی در چین؛ عکس از کوین فرایر برنده جایزه ورلد پرس فوتو
نیروگاه زغال سنگی در چین؛ عکس از کوین فرایر برنده جایزه ورلد پرس فوتو

آژانس بین‌المللی انرژی در تازه‌ترین گزارش خود اعلام کرد میزان انتشار گاز دی‌اکسیدکربن توسط سوخت‌های فسیلی در سال گذشته میلادی با رشدی ۱.۴ درصدی و با ثبت رکوردی تازه به ۳۲.۵ گیگاتن رسیده است.

این در حالی است که انتشار گاز کربن طی سال‌های ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۶ تقریبا ثابت باقی مانده بود.

جزییات آمارهای این نهاد بین‌المللی که پنجشنبه ۲ فروردین ماه در سایت رسمی آن منتشر شده است، نشان می‌دهد که میزان انتشار گاز دی‌اکسیدکربن در سال گذشته نسبت به ابتدای سال ۲۰۰۰ رشدی بالای ۴۱ درصد نشان می‌دهد. در همین بازه زمانی، رشد مصرف سوخت‌های فسیلی نیز ۴۰ درصد بوده است.

با این حال تولید ناخالص جهانی طی ۱۷ سال گذشته ۱۸۰ درصد رشد داشته (۴.۵ برابر نرخ رشد مصرف سوخت‌های فسیلی) که نشان می‌دهد بهره‌وری انرژی طی دو دهه گذشته بهبود چشمگیری داشته است.

آمارهای این نهاد بین‌المللی در عین حال نشان می‌دهد که رشد بهره‌وری انرژی در سال گذشته کمتر از سال ۲۰۱۶ بوده است.

در مجموع طی سال گذشته، بیش از ۱۴ میلیارد تن معادل نفت خام، انواع سوخت‌های فسیلی در جهان مصرف شده است که افزایشی ۲.۱ درصدی نسبت به سال ۲۰۱۶ دارد.

این میزان رشد بیش از دو برابر میزان رشدی است که در سال ۲۰۱۶ نسبت به سال قبل آن اتفاق افتاد.

گاز دی‌اکسیدکربن با سهمی ۶۵ درصدی از کل گازهای گلخانه‌ای، سهمی چشمگیر در گرمایش زمین دارد؛ موضوعی که نگرانی‌های جهانی نسبت به تبعات زیست‌محیطی و اقلیمی آن طی سال‌های گذشته افزایش یافته است.

کشورهای جهان سال ۲۰۱۶ در پاریس توافق کردند که با کاهش رشد مصرف سوخت‌های فسیلی نگذارند میانگین دمای جهانی تا پایان قرن حاضر بیشتر از ۲ درجه سانتیگراد افزایش یابد.

در این میان مواضع دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا، برای خروج از توافق اقلیمی پاریس، آینده مبارزه با گرمایش زمین را در هاله‌ای از ابهام قرار داده است.

با این حال جزییات آمارهای آژانس بین‌المللی انرژی نشان می‌دهد که آمریکا در سال گذشته کارنامه خوبی در کاهش گازهای گلخانه‌ای و رشد انرژی‌های پاک داشته است؛ بطوری که در سال گذشته انتشار دی‌اکسیدکربن را نیم درصد کاهش داده است.

چین به‌عنوان بزرگترین منبع انتشار گازهای گلخانه‌ای جهان نیز طی سال گذشته میزان انتشار دی‌اکسیدکربن را ۱.۷ درصد کاهش داده است. اما در مجموع، انتشار جهانی دی‌اکسیدکربن توسط دیگر کشورها، به‌ویژه آسیا و اروپا افزایش چشمگیری داشته است.

در همین زمینه فاتح بیرول، مدیر عامل آژانس بین‌المللی انرژی می‌گوید که رشد چشمگیر انتشار دی‌اکسیدکربن در سال گذشته نشان می‌دهد که تلاش‌ها برای بهبود شرایط اقلیمی کافی نبوده است.

به رغم افزایش چشمگیر رشد مصرف گاز و منابع تجدیدپذیر، میزان مصرف نفت و به‌ویژه زغال سنگ به‌عنوان آلاینده‌ترین سوخت‌های فسیلی در سال گذشته بسیار بالا بوده است.

در سال ۲۰۱۷ میزان مصرف روزانه جهانی نفت ۱.۵ میلیون بشکه افزایش یافته است. مصرف زغال سنگ که در سال ۲۰۱۶ حدود ۸۲ میلیون تن معادل نفت خام کاهش یافته بود، در سال گذشته دوباره ۳۵ میلیون تن افزایش نشان می‌دهد.

طی سال گذشته یک‌چهارم رشد مصرف جهانی انرژی، از طریق انرژی‌های تجدیدپذیر و پاک انجام شده است. نیمی از این رشد در مجموع توسط چین و آمریکا انجام شده است. هم‌اکنون ۲۵ درصد از برق جهان توسط منابع تجدیدپذیر تولید می‌شود.

طی سال ۲۰۱۷ میزان تولید برق از منابع تجدیدپذیر با رشدی ۶.۳ درصدی نسبت به سال قبل آن به ۳۸۰ هزار گیگاوات ساعت رسید.

XS
SM
MD
LG