به دنبال تکرار درخواستهای دونالد ترامپ در خصوص اهمیت گرینلند برای امنیت اقتصادی و ملی آمریکا، دولت دانمارک با ارسال پیامهای خصوصی برای تیم رئیسجمهور منتخب آمریکا برای گفتوگو در این زمینه اظهار آمادگی کرده است.
به نوشته وبسایت اکسیوس، دولت دانمارک در این پیامها ابراز تمایل کرده در مورد تقویت امنیت در گرینلند ضمن افزایش حضور نظامی آمریکا در این جزیره با دولت آقای ترامپ گفتوگو کند.
گرینلند که جمعیت آن حدود ۵۶ هزار نفر ارزیابی شده، تا حد زیادی خودمختار است، اما حکومت پادشاهی دانمارک مسئولیت دفاع از آن را برعهده دارد. گرینلند این حق را از دانمارک گرفته که در صورت لزوم اعلام استقلال کند.
دونالد ترامپ در روزهای گذشته در بسیاری از فرصتهای عمومی موضع خود در خصوص لزوم مالکیت گرینلند برای امنیت ملی آمریکا در مقابل روسیه و چین را تکرار کرد که این اظهارات انتقاد رهبران اروپایی را در پی داشت.
اکسیوس روز شنبه ۲۲ دی با استناد به دو منبع گزارش داد که دانمارک در روزهای اخیر با تیم ترامپ در تماس و گفتوگو بوده و برای مذاکره بر سر تقویت امنیت گرینلند یا افزایش حضور نظامی آمریکا ابراز آمادگی کرده است.
بر اساس این گزارش، دولت دانمارک مایل است آقای ترامپ را متقاعد کند که میتوان نگرانیهای امنیتی مورد نظر او را بدون چشم داشتن آمریکا به مالکیت گرینلند برطرف کرد.
یک دیپلمات اروپایی به اکسیوس گفت دانمارک یکی از همپیمانان قوی آمریکا در اتحادیه اروپا بوده و هیچکس نمیتوانست تصور کند که دانمارک نخستین کشوری باشد که آقای ترامپ با آن درگیر شود.
به نوشته اکسیوس، دولت دانمارک میخواهد از درگیر شدن علنی با دولت جدید آمریکا خودداری کند. دونالد ترامپ اول بهمن کار خود را آغاز میکند.
آمریکا در حال حاضر یک پایگاه نظامی در گرینلند و یک توافق با دانمارک مربوط به سال ۱۹۵۱ میلادی دارد که بر اساس آن از حق دفاع از این جزیره قطبی برخوردار است. به نوشته اکسیوس، این توافق ۷۴ ساله امکان گفتوگو برای افزایش شمار نیروهای آمریکایی در گرینلند را به راحتی فراهم کرده است.
موته اگده، نخستوزیر گرینلند که روز جمعه برای گفتوگو با مته فردریکسن، نخستوزیر دانمارک، به کپنهاگ رفته بود، در یک نشست خبری اظهار داشت که «ما نمیخواهیم دانمارکی یا آمریکایی باشیم، گرینلند برای مردم گرینلند است.» او در همین حال گفت «آماده» گفتوگو با رئیسجمهور منتخب آمریکا است.
مته فردریکسن، نخستوزیر دانمارک، نیز گفت خواهان دیدار با دونالد ترامپ است. نخستوزیر دانمارک چند روز قبل از آن در واکنش به «دیدار خصوصی» اریک ترامپ، پسر ارشد دونالد ترامپ از گرینلند گفته بود این جزیره «فروشی نیست».
دونالد ترامپ استفاده از قوای نظامی برای کنترل گرینلند را رد نکرده است. او در نشست خبری سهشنبه گذشته در اقامتگاهش در پاسخ به این پرسش که «خرید» این جزیره چه میزان هزینه مالی برای آمریکا دارد، گفت شاید بدون هزینه باشد زیرا خود مردم گرینلند علاقهمند هستند زیر حاکمیت آمریکا باشند.
اریک ترامپ که در کارزار انتخاباتی و تیم انتقالی پدرش نقش دارد، هفته گذشته برای «یک سفر خصوصی» و حضور در فیلمبرداری جهت تولید محتوای یک پادکست به این جزیره بزرگ در نزدیکی شمالگان رفت.
مایک والتز نیز که از سوی آقای ترامپ برای سمت مشاور امنیت ملی پیشنهاد شده، در آغاز این هفته گفت کنترل آمریکا برای امنیت ملی آمریکا یک ضرورت است.
گرینلند در دفاع از ناتو و آمریکا در دوران «جنگ سرد» به عنوان بخشی از شبکهٔ هشدار اولیه برای شناسایی زیردریاییها یا موشکهای شوروی نقش مهمی داشت.
دولت کنونی آمریکا که یک هفته به کار خود باقی دارد، اظهارات آقای ترامپ در مورد لزوم مالکیت بر گرینلند را «اتلاف وقت» نامیده و گفته است که این اتفاق نخواهد افتاد.
اما به نوشته اکسیوس، تکرار اظهارات دونالد ترامپ در مورد این موضوع و سفر اریک ترامپ به گرینلند، به این مفهوم است که مقامات دانمارک و گرینلند نمیتوانند این احتمال را رد کنند که آقای ترامپ در سخنان خود جدی است.
والاستریت جورنال روز شنبه گزارش داد که سخنان آقای ترامپ در مورد خرید گرینلند به جنبش استقلالطلب در این جزیره «انرژی بخشیده است» و «بسیاری از مردم جزیره پذیرای اندیشه روابط نزدیکتر با آمریکا هستند».
در صورت مالکیت آمریکا بر گرینلند، آقای ترامپ ممکن است نخستین رئیسجمهوری باشد که در ۸۰ سال گذشته سرزمین جدیدی را زیر قلمروی آمریکا درآورده باشد.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا، با اظهارات بحثبرانگیز خود درباره کانادا، گرینلند و کانال پاناما توجهات زیادی را جلب کرده است.
دان همیلتون، یک کارشناس سیاست خارجی در اندیشکده بروکینگز روز شنبه ۲۲ دی به شبکه رادیویی انپیآر گفت ترامپ از این اظهارات برای ایجاد مزیت در مذاکرات استفاده میکند و هدف واقعی او دور نگه داشتن چین از گرینلند و پاناما است.
او پیشنهاد کرده که کانادا به ایالت پنجاهویکم آمریکا تبدیل شود و نخستوزیر کانادا بهعنوان فرماندار آن ایالت شناخته شود. همچنین خواستار بازپسگیری کانال پاناما و تغییر نام «خلیج مکزیک» به «خلیج آمریکا» شده است.
اظهارات ترامپ درباره تعرفه ۲۵ درصدی بر واردات کانادا بحرانهایی در سیاست داخلی کانادا ایجاد کرده و منجر به برکناری جاستین ترودو از رهبری حزبش شده است.
همزمان، تیم ترامپ در حال نهایی کردن بیش از ۱۰۰ فرمان اجرایی است که شامل موضوعات امنیت مرزی، اخراج مهاجران غیرقانونی، و مسائل جنسیتی و واکسیناسیون میشود. در این میان، اولویت به اخراج فوری حدود یک میلیون مهاجر غیرقانونی که جرایمی مرتکب شدهاند، اختصاص یافته است.
دولت جو بایدن روز جمعه ۲۰ دی بر اساس حکمی برای ۶۰۰ هزار مهاجر غیرقانونی اهل ونزوئلا و بیش از ۲۳۰ هزار تن مهاجر غیرقانونی السالوادور فرصت ۱۸ ماهه دیگری برای زندگی در آمریکا قائل شد تا دونالد ترامپ نتواند آنها را به سرعت اخراج کند. دولت بایدن همچنین روز جمعه اجازه زندگی در آمریکا برای ۱۰۳ هزار اوکراینی گریخته از جنگ و یک هزار و ۹۰۰ سودانی را تمدید کرد.