یک مطالعهٔ علمی که به بررسی اثربخشی داروی هیدروکسی کلروکین در درمان کووید-۱۹ پرداخته بود، پس از سالها بحث و جنجال در محافل علمی، به طور رسمی از سوی مجلهٔ بینالمللی «عوامل ضد میکروبی» پس گرفته شد.
این مطالعه که در زمان انتشار خود به عنوان یکی از امیدهای درمانی برای مقابله با ویروس کرونا مطرح شده بود، حالا با نقدهای جدی در زمینهٔ روششناسی و نتایج حاصله روبرو شده است.
دیدیه رائولت، پزشک فرانسوی و یکی از نویسندگان اصلی این مقاله، نیز اکنون با مشکلات حقوقی و حرفهای مواجه شده است.
او که در مجامع پزشکی به خاطر رویکرد جنجالیاش در زمینهٔ درمان کووید-۱۹ شناخته شده است، از سوی سازمان پزشکان فرانسه ممنوعالفعالیت شده و همچنین دعاوی حقوقی متعددی علیه او طرح شده است.
الزفیِر، ناشر مقالات علمی پزشکی که مجلهٔ بینالمللی «عوامل ضد میکروبی» را نیز منتشر میکند، اعلام کرد که نگرانیهایی در مورد پایبندی این مقاله به «سیاستهای اخلاقی و رفتار مناسب تحقیقاتی با شرکتکنندگان انسانی» مطرح است.
این انتشارات همچنین در بیانیهٔ رسمی خود اظهار داشت که تحقیقات بیشتری که توسط مشاوران مستقل انجام شده، نواقص جدی را در این مطالعه نشان داده است.
این نواقص در زمینهٔ روششناسی و تجزیه و تحلیل دادههای حاصل از تحقیق دیده شده است؛ از جمله اینکه آیا تمام بیماران به طور آگاهانه و با رضایت خود داروهای آزمایشی را دریافت کردهاند یا خیر.
در بخشی از یادداشت بازپسگیری این مقاله که توسط مجله منتشر شده، آمده است که نمیتوان بازتاب صحیح و کامل دادههای جمعآوری شده را در مقاله تأیید کرد.
مجله همچنین اعلام کرد که پیشتر سه نفر از نویسندگان این مقاله، که در مجموع ۱۸ نویسنده داشته، در اعتراض به نحوهٔ ارائه و تفسیر نتایج، خواستار حذف نام خود از این مقاله شده بودند.
از سوی دیگر، دفتر دادستان عمومی در مارسی نیز تحقیقاتی را در مورد کیفیت تحقیقات و فعالیتهای مراقبتی انجام شده در مؤسسهای که دیدیه رائولت رهبری میکرده، آغاز کرده است.
هیدروکسی کلروکین دارویی است که عمدتاً برای درمان و پیشگیری از نوع مشخصی از مالاریا استفاده میشود.
دکتر رائولت، میکروبشناس و استاد دانشگاه اکسمارسی در فرانسه، در طی دوران همهگیری کووید-۱۹ با ادعای اینکه میتوان از هیدروکسی کلروکین به عنوان درمانی برای ویروس کرونا استفاده کرد، توجهات بینالمللی را به خود جلب کرد.
سازمان غذا و داروی آمریکا، در مارس ۲۰۲۰ مجوزی اضطراری برای استفاده از هیدروکسی کلروکین صادر کرد، اما این مجوز را در ژوئن ۲۰۲۰ به دلیل عدم وجود شواهدی در مؤثر بودن دارو، لغو کرد.
مطالعات همچنین نشان دادهاند که استفاده از این دارو با مشکلات متعدد سیستم ایمنی و قلبی نیز همراه بوده است.