ترامپ: قرار نبود ایران پولی برای حمایت از حماس و حزبالله داشته باشد
دونالد ترامپ در روز تحلیف خود، به شماری از خانوادههای گروگانهای آمریکایی- اسرائیلی، گفت که «فاجعۀ» اتفاق افتاده برای اسرائیل در حملۀ گروه افراطی حماس به این کشور و به گروگان بردن شهروندان آن، نتیجۀ «حمایت مالی» جمهوری اسلامی ایران از گروههای نیابتی تهران مانند حماس و حزبالله و کسب دوبارۀ درآمد نفتی از سوی ایران در معامله با کشورها است.
او به این خانوادهها گفت: «اسرائیل نباید روز هفتم اکتبر مورد حمله قرار میگرفت. هیچیک از شما قرار نبود اینجا باشید (تا برای آزادی عزیزان خود درخواست کنید). برخی از شما تنها خواهان آن هستید که جسد فرزندتان را (از دست حماس) آزاد کنید.»
آقای ترامپ افزود: (در دورۀ پیشین ریاستجمهوری او) ایران «ورشکسته بود. (قرار بود) اگر کسی (کشوری) از ایران نفت میخرد، نتواند با ما (آمریکا) معامله کند. (اما) همه عبور کردند (تعهد یادشده را نقض کردند). چین از آن عبور کرد. قرار نبود آنها (رهبران تهران) پولی برای حماس، حزبالله داشته باشند».
دونالد ترامپ به خانوادههای گروگانها گفت که (اگر ایران پول نداشت) «پسران شما الان زنده بودند و مطمئناً گروگان گرفته نمیشدند. این شرمآور است. اما ما در زمانی کوتاه شمار زیادی از آنها را بیرون میآوریم.»
دونالد ترامپ روز دوشنبه در بخشی از برنامههای روز تحلیف خود از خانوادههای آمریکایی- اسرائیلی که فرزندان آنها گروگان حماس در غزه هستند یا پیشاپیش آزاد شدهاند، دعوت کرد به روی صحنه بیایند.
او به آزادی سه دختر اسرائیلی در روز یکشنبه در نتیجهٔ توافق جدید اشاره کرد و گفت «آنها صدمه دیدهاند. یکی از دخترها (امیلی داماری) انگشتانش را از دست داده است. او سعی کرده بود از خود در برابر شلیک گلوله محافظت کند. باورکردنی نیست. ما دست از دعا برای شما برنداشتیم و بسیار خوشحال شدیم که افراد آزادشده دوباره نزد خانواده و دوستانشان بازگشتند. این اتفاق هرگز نباید میافتاد».
آن بخش از سخنرانی ترامپ پس از تحلیف در مورد توافقی که منجر به آغاز رهایی گروگانهای اسرائیلی از دست حماس شد، تنها بخشی بود که به جز جمهوریخواهان، جو بایدن، کامالا هریس و سایر مقامات و چهرههای دموکرات نیز به پا خاسته و در واکنش به آن کف زدند.
لغو تحریم شهرکنشینها و سازمانهای «مخل صلح» در کرانۀ باختری
رسانههای اسرائیل به نقل از کاخ سفید خبر دادند که دونالد ترامپ تحریمهایی را که دولت بایدن علیه چند سازمان و شهروند اسرائیلی ساکن شهرکهای یهودینشین کرانه باختری به اتهام «ایجاد تزلزل در صلح، امنیت و ثبات کرانۀ باختری» برقرار کرده بود، در نخستین ساعات کارش در کاخ سفید لغو کرد.
به نوشته یدیعوت آحرونوت، بتسالئل اسموتریچ و ایتامار بنگویر، رهبران احزاب راست «صهیونیسم مذهبی» و «اقتدار ملی» روز سهشنبه از تصمیم آقای ترامپ تقدیر کرده و آن را جبران یک «ظلم» دانستند.
آن دو در بیانیهای نوشتند تحریم یادشده با «اصول دموکراتیک» و مجموعه مناسبات دوستانه میان دو کشور مغایرت داشت.
واکنش دوباره بازارهای جهانی به اظهارات جدید ترامپ درباره تعرفه
دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، پس از استقرار در کاخ سفید گفت که در فکر وضع تعرفههای ۲۵ درصدی بر کالاهای وارداتی از کانادا و مکزیک است.
او با تکرار اظهارات قبلی خود درباره انبوه مهاجران غیرقانونی و همچنین ماده مخدر فنتانیل از طریق این دو کشور گفت ممکن است تعرفههای ۲۵ درصدی را از اول فوریه (حدود ده روز دیگر) اِعمال کند.
آقای ترامپ همچنین گفت که با جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا، صحبت کرده است؛ آقای ترودو هنوز واکنشی در این باره نشان نداده است.
به نوشته خبرگزاری رویترز، اظهارات جدید دونالد ترامپ بلافاصله باعث تلاطم دوباره قیمت دلار و سهام در بازارهای آسیایی شد.
این خبرگزاری یادآور شده که ساعاتی پیش از این اظهارات، بازارهای مالی به دلیل امضا نشدن فرمانی مبنی بر وضع تعرفه بر کالاهای چین، کانادا و مکزیک واکنش مثبت نشان داده بودند.
آقای ترامپ در فرمانها و اسنادی که روز دوشنبه امضا کرد تنها خواستار بررسی تجارت با این سه کشور شد.
ترامپ در مرزهای جنوبی آمریکا وضعیت فوقالعاده اعلام کرد؛ فرمانهای اجرایی درباره مهاجران
بر اساس یکی از فرمانهای اجرایی که روز دوشنبه به امضای دونالد ترامپ رسید، رئیس جمهور ایالات متحده برای مرزهای جنوبی این کشور «وضعیت اضطراری ملی» اعلام کرد.
در متن این فرمان اجرایی آمده است: «به دلیل شدت و اضطراری بودن خطر فعلی و تهدید قریب الوقوع، لازم است نیروهای مسلح تمامی اقدامات مقتضی را برای کمک به وزارت امنیت میهن در کنترل کامل عملیاتی مرز جنوبی به عمل آورند.»
در طول دهههای گذشته شماری از نیروهای ارتش آمریکا در امتداد مرز این کشور با مکزیک حضور داشتهاند اما فرمان جدید دونالد ترامپ راه را برای حضور گستردهتر ارتش در این مرزها هموار میکند.
آقای ترامپ همچنین فرمانهای اجرایی دیگری مبنی بر تروریستی اعلام شدن کارتلهای مواد مخدر و نیز لغو اعطای شهروندی به متولدان خاک آمریکا امضا کرد.
پیش از این شماری از چهرهها و نهادهای حقوقی گفتهاند لغو اعطای شهروندی به متولدان آمریکا مغایر با متمم چهاردهم قانون اساسی این کشور است و علیه آن اقامه دعوی خواهند کرد.
با این حال دونالد ترامپ پس از امضای فرمان اجرایی خود با اشاره به احتمال چالشهای قانونی بر سر اجرای این فرمان گفت که تیم او بر این باور است که آنها در موقعیت خوبی برای پایان دادن به شهروندی خودکار هستند.
با فرمان دونالد ترامپ، روند خروج آمریکا از سازمان بهداشت جهانی آغاز میشود
دونالد ترامپ روز دوشنبه فرمانی اجرایی را امضا کرد که بر اساس آن، روند خروج آمریکا از سازمان بهداشت جهانی آغاز میشود.
او بدون ارائه شواهد این سازمان را به «مدیریت نادرست هنگام شیوع کووید۱۹ و سایر بحرانهای بهداشتی بینالمللی» متهم کرد و همچنین گفت که سهم آمریکا برای تامین بودجه این سازمان نسبت به دیگر کشورها غیرعادلانه است.
آقای ترامپ در دولت قبلی خود و پس از شیوع کرونا روند خروج از سازمان بهداشت جهانی را آغاز کرد اما این روند نهایی نشد و حدود شش ماه بعد جانشین او، جو بایدن، رابطه آمریکا با این سازمان را در اولین روز کار خود از سر گرفت.
ترامپ امضای فرمانهای اجرایی را آغاز کرد؛ خروج آمریکا از توافق اقلیمی پاریس
دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده، در میان هواداران خود امضای فرمانهای اجرایی را آغاز کرد و نامه به سازمان ملل متحد برای اعلام خروج از توافق اقلیمی پاریس یکی از مهمترین این فرمانها بود.
آقای ترامپ که برای سخنرانی و شرکت در به همایش هوادارانش با عنوان «جشن تحلیف» به ورزشگاه کپیتالوان واشینگتن رفته بود، امضای نخستین فرمانهای اجرایی را همان جا آغاز کرد.
به گزارش آسوشیتدپرس، در بین فرمانهای اجرایی که به امضای دونالد ترامپ رسید ۷۸ مورد مربوط به لغو فرمانهای صادر شده در دولت جو بایدن بودند.
شماری از دستورات دولت بایدن که با فرمانهای جدید لغو شدند درباره سیاستهای مهاجرتی و مرزی بودند و بقیه به مواردی از قبیل خودروهای برقی، هوش مصنوعی و رایگیری پستی مربوط میشد.
رئیس جمهور آمریکا در اسنادی که امضا کرد تنها خواستار بررسی تجارت با کشورهای چین، کانادا و مکزیک شد و فرمانی مبنی بر وضع تعرفه بر کالاهای آنها صادر نکرد.
به گزارش رویترز، این موضوع که ساعاتی پیشتر نیز از سوی یک مقام دولت جدید آمریکا اعلام شده بود اثر مثبتی بر بازار گذاشت.
توقف هر گونه استخدام کارمند برای نهادهای غیرنظامی، دستور بازگشت به کار کارمندانی که از زمان شیوع کرونا دورکاری میکردند، پایان دادن به سوء استفاده دولت علیه مخالفان سیاسی خود، و لغو تحریمهای آمریکا علیه شهرکنشینان یهودی که مرتکب خشونت علیه فلسطینیان کرانه باختری شده بودند برخی دیگر از نخستین فرمانهای اجرایی آقای ترامپ بودند.
سنای آمریکا به مارکو روبیو به عنوان وزیر خارجه جدید رای اعتماد داد
سنای آمریکا به اتفاق آرا انتصاب مارکو روبیو به عنوان وزیر خارجه جدید ایالات متحده را تایید کرد.
ساعتی پیش از آن نیز تمامی ۲۲ عضو کمیته روابط خارجی سنا به این انتصاب رای اعتماد داده بود.
احمد الشرع، حاکم جدید سوریه، به دونالد ترامپ تبریک گفت
احمد الشرع، رهبر شورشیانی که با سرنگونی بشار اسد حکومت سوریه را در دست گرفتهاند، با انتشار پیامی ریاست جمهوری دونالد ترامپ را به او تبریک گفت.
احمد شرع در این پیام تصریح کرده است که انتخاب دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهور ایالات متحده «گواهی است بر اعتماد مردم آمریکا به رهبری او».
او در این پیام همچنین ابراز اطمینان کرده است که دونالد ترامپ «صلح را به خاورمیانه بازمیگرداند» و «ما مشتاقانه منتظر بهبود روابط بین دو کشور بر اساس گفتوگو و تفاهم هستیم».
احمد شرع در سالهای گذشته با نام ابومحمد جولانی رهبری شورشیان موسوم به هیئت تحریر الشام را که از سوی آمریکا تروریستی شناخته میشود برعهده داشت.
ایالات متحده همچنین قبلا برای اطلاعات منجر به دستگیری او پاداشی ده میلیون دلاری تعیین کرده بود اما ماه گذشته یک هیئت دیپلماتیک آمریکا در سفر به دمشق اعلام کرد که این پاداش لغو میشود.
واکنش رئیس جمهور پاناما به اظهارات ترامپ و آغاز حسابرسی از شرکت کنترلکننده
رئیس جمهور پاناما با رد اظهارات دونالد ترامپ، بار دیگر تاکید کرد که کانال پاناما در اختیار این کشور باقی خواهد ماند و «هیچ کشوری حق دخالت در این موضوع را ندارد».
خوزه رائول مولینو اندکی پس از سخنرانی دونالد ترامپ در مراسم تحلیف، در بیانیهای نوشت: کانال پاناما برای پاناماییها هست و برای پاناماییها باقی خواهد ماند.
دونالد ترامپ روز دوشنبه در مراسم تحلیف خود بار دیگر خواستار بازگشت مالکیت این کانال به آمریکا شد و گفت: «چین در کانال پاناما فعال است، ما این کانال را به چین ندادیم به پاناما دادیم و حالا هم آن را پس میگیریم.»
در همین حال ساعاتی پس از سخنرانی دونالد ترامپ، مقامات پاناما اعلام کردند که حسابرسی از شرکت هنگکنگی که کنترل بنادر نزدیک به کانال پاناما را بر عهده دارد شروع کردهاند.
رسانههای پاناما تصاویری از ورود بازرسان به دفتر این شرکت منتشر کردهاند.
دفتر مرکزی این شرکت در هنگکنگ و تحت کنترل هلدینگ سیکی هوچیسون است و مقامات این شرکت اعلام کردند که از دستور حسابرسی اطلاع یافتهاند.
کانال ۸۲ کیلومتری پاناما که اقیانوس اطلس را به اقیانوس آرام در آمریکای مرکزی متصل میکند، در سالهای آغازین قرن بیستم توسط مهندسان ارتش ایالات متحده ساخته شد و آمریکا در ۳۱ دسامبر ۱۹۹۹ مدیریت آن را به پاناما واگذار کرد.
حضور گروه راست افراطی «پسران مغرور» در خیابانهای واشینگتن
خبرگزاری رویترز تصاویری از رژه اعضای گروه راست افراطی «پسران مغرور» در شهر واشینگتن در روز تحلیف دونالد ترامپ را منتشر کرده است.
این افراد که رویترز شمار آنها را حدود ۴۰ نفر گزارش کرده، با لباسها و پلاکاردهای زرد و مشکی همیشگی خود در واشینگتن راهپیمایی میکردند.
همچنین درگیری بین افراد این گروه با شماری از معترضان به آنها به دخالت پلیس منجر شد و ماموران آنها را جدا کردند.
رهبر سابق و چند تن از اعضای ارشد این گروه هوادار دونالد ترامپ در میان کسانی بودند که ششم ژانویه ۲۰۲۱ به ساختمان کنگره یورش بردند و دادگاه آنها را محکوم و زندانی کرده است.