روبیو: سیاست آمریکا ترویج صلح از طریق اعمال قدرت است
مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا روز سهشنبه پس از برگزاری مراسم تحلیف از سوی جیدی ونس، معاون رئیسجمهور این کشور، با حضور در وزارت خارجه کار خود را رسماً آغاز کرد. او متعهد شد که وزارت خارجه در کانون سیاستگذاری خارجی آمریکا و در راستای اهداف دونالد ترامپ برای گسترش صلح عمل کند.
وزیر خارجه جدید آمریکا گفت پایان دادن به جنگ روسیه در اوکراین بخشی از سیاست رسمی دولت دونالد ترامپ خواهد بود.
او هفتۀ گذشته در نشست استماع تأیید مقام خود گفته بود که مسکو و کییف باید امتیازاتی برای پایان دادن به جنگ بدهند، و از جمله پیشنهاد کرد که اوکراین از هدف خود برای بازپسگیری تمامی سرزمینهایی که روسیه از سال ۲۰۱۴ به بعد از اوکراین اشغال کرده، دست بکشد.
روبیو تآکید کرده که در دولت جدید ترامپ، برای دستیابی به صلح از طریق اعمال قدرت اقدام خواهد شد. او در آیین تحلیف مقامش در روز سهشنبه بر «ترویج صلح از طریق قدرت» تأکید کرد و گفت البته صلح بدون کنار گذاشتن ارزشهای آمریکا.
آقای روبیو وزارت خارجه را «کارآمدتر» از هر نهاد دیگر آمریکا نامید و گفت مفتخر است که انتخاب شده تا «مؤثرترین، با استعدادترین و با تجربهترین گروه دیپلماتیک در تاریخ جهان را هدایت کند».
به گزارش رویترز، تیم آقای ترامپ پیش از آغاز به کار رسمی خود از دهها دیپلمات ارشد حرفهای وزارت خارجه خواست از سمت خود کنار بروند تا با افراد همسو با سیاستهای دولت جدید جایگزین شوند. روبیو در سخنان خود در میان کارمندان وزارت خارجه گفت این تغییرات، مجازات نیست.
مارکو روبیو، ۵۳ ساله، پس از سالها کار در سنای آمریکا از جمله عضویت در کمیته روابط خارجی و اطلاعات سنا، نخستین وزیر خارجه لاتینتبار آمریکا و فرزند یک خانوادۀ مهاجر کوبایی است. او در مراسم سوگندش سخنانی را نیز به زبان اسپانیایی بیان کرد.
روبیو در طول کار خود در سنا برای پیشبرد سیاستهای سختگیرانه علیه حکومت کمونیستی کوبا و همچنین ونزوئلا تلاش کرده بود. او یکی از حامیان عمده اسرائیل است که ویرانی و تلفات در جنگ اخیر غزه را نتیجه عملکرد گروه افراطی حماس میداند.
مارکو روبیو همراه با ژانت، همسر کلمبیاییالاصل و چهار فرزند دختر و پسر خود از سوی کارمندان وزارت خارجه آمریکا مورد استقبال قرار گرفت.
ترامپ دربارهٔ احتمال تحریم روسیه بر سر جنگ اوکراین: اینطور به نظر میرسد
دونالد ترامپ روز سهشنبه در میان خبرنگاران در کاخ سفید گفت: «اینطور به نظر میرسد» که در صورت امتناع ولادیمیر پوتین از آغاز مذاکرات صلح برای پایان دادن به جنگ در اوکراین، تحریمهای بیشتری علیه روسیه اعمال کند.
رئیسجمهور آمریکا جزئیاتی در مورد اقدامات بالقوه جدید ارائه نکرد.
آقای ترامپ افزود دولت او همچنین احتمال ارسال تسلیحات به اوکراین را بررسی میکند اما اتحادیه اروپا باید حمایت بیشتری از کییف داشته باشد.
او همچنین گفت واشینگتن در حال گفتوگو با ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهور اوکراین است و به زودی با رئیسجمهور روسیه نیز گفتوگو خواهد کرد.
رئیسجمهور ایالات متحده همچنین خواهان نقشآفرینی جدیتر چین در پایان دادن به جنگ در اوکراین شد.
جنگ روسیه علیه اوکراین به زودی سه ساله خواهد شد و دونالد ترامپ وعده داده که به آن پایان خواهد داد.
رئیسجمهور آمریکا همچنین در پاسخ به پرسشی در مورد احتمال سفر به خاورمیانه گفت: «بله، اما نزدیک نخواهد بود. فعلاً گروگانها (اشاره به شهروندان ربودهشده اسرائیلی که گروگان حماس در غزه هستند) دارند بازمیگردند و برخی از آنها بهشدت آسیب دیدهاند.»
آقای ترامپ گفت: «اگر من اینجا نبودم (به قدرت بازنگشته بودم) آنها (دختران آزاد شده از دست حماس) هرگز باز نمیگشتند و میمردند. هفتم اکتبر (حمله گروه افراطی حماس به اسرائیل) هرگز نمیبایست اتفاق میافتاد».
ترامپ اتحادیه اروپا و چین را به وضع تعرفه تهدید کرد
دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، اتحادیه اروپا را به وضع تعرفههای تجاری تهدید کرد و گفت که دولت او در حال بررسی وضع تعرفه ۱۰ درصدی برای واردات کالاهای چینی است چرا که ماده مخدر فنتانیل از چین فرستاده میشود و از راه مکزیک و کانادا به ایالات متحده میرسد.
تهدید ترامپ به وضع تعرفه تجاری علیه اتحادی اروپا و چین روز سهشنبه دوم در کاخ سفید و در نشستی خبری بیان شد.
او یک روز قبل و همزمان با بازگشت به کاخ سفید گفته بود که در نظر دارد تعرفههایی تجاری بر کانادا و مکزیک اعمال کند، مگر اینکه آنها مانع قاچاق مهاجران غیرقانونی و فنتانیل از مرز خود به ایالات متحده بشوند.
دونالد ترامپ درباره اتحادیه اروپا نیز مدعی شد که تراز تجاری ناعادلانهای با ایالات متحده دارد.
وی اظهار داشت: «اتحادیه اروپا با ما خیلی خیلی بد تا کرده است... بنابراین آنها هم مشمول تعرفه خواهند شد. این تنها راه برقراری عدالت است.»
یکی از فرامینی که آقای ترامپ روز دوشنبه امضا کرد، نهادهای دولت فدرال را موظف میکند که جنبههای گوناگون تجارت خارجی آمریکا، از جمله کسری موازنه تجاری، روشهای تجارت ناعادلانه و دستکاری نرخ تبدیل ارز را بررسی کند.
ترامپ از پروژه خود برای هوش مصنوعی رونمایی کرد
دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، در کنار مدیران عامل شرکتهای فناوری از جمله سافتبنک، اوپناِیآی و اوراکل از برنامه خود در رابطه با هوش مصنوعی رونمایی کرد.
اقای ترامپ اعلام کرد که این شرکتها طرحی به نام استارگیت را کلید میزنند که به گفته او، شامل ۵۰۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری در زیرساختها برای توسعه هوش مصنوعی خواهد بود.
رئیسجمهور ایالات متحده سپس وعده داد این پروژه ۱۰۰ هزار شغل ایجاد خواهد کرد و تمرکز اولیه نیز بر زیرساختهای انرژی خواهد بود.
بنا به گفته مدیران این شرکتهای فناوری، یکی از تاثیرات بسیار بزرگ هوش مصنوعی در حوزه مراقبتهای پزشکی خواهد بود و از جمله امکان ارتباط بیماران در مناطق دورافتاده با متخصصان سرطان در مراکز پزشکی بزرگ را فراهم میکند.
لری الیسون، مدیرعامل شرکت اوراکل، گفت که مراکز جدید دیتا در تگزاس در حال ساخت هستند. سهام اوراکل نیز به دنبال این اظهارات در معاملات پس از بازار ۳ درصد افزایش یافت.
مدیرعامل سافتبنک گفت که این شرکت در حوزه هوش مصنوعی ۱۰۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری خواهد کرد.
همچنین سم آلتمن، مدیرعامل اوپناِیآی، ابزار خوشحالی کرد که این ایالات متحده است که پیشگام توسعه هوش مصنوعی شده.
آقای ترامپ عنوان کرده که اگر ایالات متحده در این حوزه پیشگام نمیشد، این پول در چین سرمایهگذاری میشد.
پاناما در اعتراض به اظهارات ترامپ به سازمان ملل نامه نوشت
پاناما سازمان ملل متحد را از اظهارات دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، درباره تمایل واشینگتن به بازپسگیری کانال پاناما مطلع کرد و نسبت به آن هشدار داد.
الوی آلفارو د آلبا، سفیر پاناما در سازمان ملل متحد، روز سهشنبه در نامهای که خبرگزاری رویترز آن را مشاهده کرده است به منشور تأسیس سازمان ملل اشاره کرده که طبق آن کشورهای عضو باید «از تهدید یا استفاده از زور علیه تمامیت ارضی یا استقلال سیاسی هر کشوری خودداری کنند».
به گزارش رویترز، این نامه برای آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، تمامی اعضای شورای امنیت که شامل ۱۵ کشور میشود ارسال شده است.
پاناما برای سالهای ۲۰۲۵ و ۲۰۲۶ عضو شورای امنیت خواهد بود.
ترامپ در روز تحلیف خود پاناما را به نقض تعهدات خود کدر قبال در اختیار گرفتن کنترل این آبراه استراتژیک متهم کرد و گفت که این کشور مدیریت کانال را به چین واگذار کرده؛ ادعایی که دولت پاناما به شدت آن را رد کرده است.
آقای ترامپ گفت: «ما کانال را به چین ندادهایم. بلکه به پاناما دادهایم و حالا هم آن را پس میگیریم.»
آلفارو د آلبا در نامه خود به اظهارات خوزه رائول مولینو، رئیسجمهور پاناما، در رد اظهارات ترامپ اشاره کرده است.
آقای مولینو گفته است: «گفتوگو همیشه بهترین راه برای حل و فصل مسائل است، بدون اینکه حقوق ما، حاکمیت تام و مالکیت ما بر کانال خدشهدار شود.»
کانال پاناما توسط مهندسان ارتش ایالات متحده ساخته شده و برای دهها سال نیز تحت سرپرستی ایالات متحده اداره میشد. ایالات متحده در نهایت مدیریت این کانال را در سال ۱۹۹۹ به پاناما واگذار کرد.
جان بولتون میگوید ترامپ محافظت از او را لغو کرده است
جان بولتون، مشاور امنیت ملی کاخ سفید در دولت اول دونالد ترامپ، میگوید با بازگشت آقای ترامپ به کاخ سفید، محافظت از او توسط سرویس مخفی لغو شده است.
آقای بولتون روز سهشنبه با انتشار پستی در شبکه ایکس، توئیتر سابق، گفته است از این اقدام «ناامید» شده، اما «غافلگیر» نشده است.
این سیاستمدار جمهوریخواه همچنین نوشته بهرغم انتقادهایش از سیاستهای امنیت ملی دولت جو بایدن، محافظت از او در دوران ریاستجمهوری آقای بایدن تمدید شده بود.
وزارت دادگستری آمریکا در سال ۱۴۰۱ خبر داده بود که سپاه پاسداران قصد داشته جان بولتون را ترور کند.
این وزاتخانه یک مأمور سپاه را متهم کرد که قصد داشته است «۳۰۰ هزار دلار» به افرادی در آمریکا پرداخت کند تا آقای بولتون را در واشینگتن دی سی یا ایالت مریلند به قتل برسانند.
مشاور پیشین امنیت ملی آمریکا با اشاره به این پرونده و یادآوری تلاش برای ترور آقای ترامپ گفته است که تهدید علیه خود او نیز همچنان پابرجا است.
جان بولتون طی سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ مشاور امنیت ملی دونالد ترامپ بود، اما با او دچار اختلاف شد و دولت آقای ترامپ را ترک کرد. او با انتشار کتابی، بخشی از تصمیمهای رئیسجمهور آمریکا در دوره اول حضور او در کاخ سفید را به باد انتقاد گرفت.
اظهارات زلنسکی درباره شرایط پایان جنگ اوکراین در پی آغاز به کار ترامپ
رئیسجمهور اوکراین با اشاره به برنامهریزی برای دیدار با ترامپ میگوید هرگونه توافق برای پایان جنگ با روسیه و تضمین امنیت اوکراین نیازمند اعزام دستکم ۲۰۰ هزار نیروی حافظ صلح اروپایی به این کشور است.
ولودیمیر زلنسکی روز سهشنبه در مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوئیس بر لزوم تقویت قدرت نظامی اتحادیه اروپا و حفظ امنیت منطقه با اتکا به خود اروپاییها تاکید کرد.
دونالد ترامپ رئیسجمهور جدید آمریکا مخالفت ارسال منابع مالی و نظامی به اوکراین است و پیشتر بدون ارائه توضیحاتی مدعی شده بود که «طی یک روز» میتواند به جنگ روسیه و اوکراین خاتمه دهد. او همچنین از اتحادیه اروپا خواسته است که هزینههای نظامی خود را افزایش دهد.
آقای زلنسکی میگوید دولت کییف در حال هماهنگی برای دیدار او و ترامپ است: «تیمها در حال کار روی این دیدار هستند و در حال حاضر این موضوع در دست اقدام است.»
رئیسجمهور اوکراین همچنین گفت که یکی از شروط روسیه برای پایان دادن به جنگ، کاهش نیروهای نظامی اوکراین به یک پنجم سطح کنونی است؛ موضوعی که قابل پذیرش نیست و ما هرگز چنین کاری نخواهیم کرد.
او همچنین در پاسخ به سوالی پیرامون امضای قرارداد همکاری راهبردی میان ایران و روسیه طی روزهای گذشته تصریح کرد ایران طی سالهای گذشته با ارسال گسترده پهپاد به روسیه عملا وارد جنگ اوکراین شده و قراردادهای همکاری راهبردی روسیه با ایران و کره شمالی نه تنها خطری برای اروپا، بلکه خود ایالات متحده آمریکا نیز هست.
وزیر خارجه عربستان: ریاست جمهوری ترامپ ریسک جنگ ایران و اسرائیل را افزایش نمیدهد
وزیر خارجه عربستان سعودی باور دارد بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید ریسک جنگ بین ایران و اسرائیل را که پس از شروع جنگ در نوار غزه مهمترین نگرانی منطقهای بوده است، افزایش نمیدهد.
فیصل بن فرحان آل سعود روز سهشنبه دوم بهمن در گردهمایی مجمع جهانی اقتصاد در داووس ابراز امیدواری کرد که سیاست دونالد ترامپ با تمایل حکومت ایران برای تعامل مثبت با دولت جدید آمریکا و حرکت به سوی حل بحران مربوط به برنامه هسته ای مواجه شود.
او افزود: «باید تلاش کنیم از هر جنگی در منطقه از جمله جنگ بین ایران و اسرائیل پیشگیری کنیم. به باور من دولت جدید آمریکا موجب افزایش ریسک جنگ نخواهد بود، برعکس پرزیدنت ترامپ با صراحت اعلام کرده که به جنگ تمایل ندارد.»
وزیر خارجه عربستان سعودی خاطرنشان کرد که در روزهای آینده به لبنان میرود. این اولین سفر وزیر خارجه عربستان سعودی به لبنان در بیش از یک دهه اخیر خواهد بود.
ریاض به دلیل افزایش نفوذ حزبالله و جمهوری اسلامی در سیاست داخلی لبنان از سالها قبل مناسبات خود با این کشور را تقلیل داده بود.
فیصل بن فرحان افزود که هر چند تعیین رئیسجمهور لبنان پس از مدتها خالی بودن این مقام گام مثبتی است ولی ارتقا سطح روابط و گسترش مناسبات ریاض با لبنان مستلزم اجرای اصلاحات واقعی است.
پارلمان لبنان حدود دو هفته پیش جوزف عون، فرمانده ارتش لبنان را که از حمایت آمریکا برخوردار است، به مقام ریاست جمهوری انتخاب کرد.
برخی از کارشناسان انتخاب آقای عون به مقام ریاست جمهوری را نشانه دیگری از تضعیف حزبالله لبنان در پی جنگ ویرانگر این گروه با اسرائیل میدانند.
ترودو: وضع تعرفه توسط ترامپ با واکنش «قاطع» کانادا روبهرو میشود
جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا، اعلام کرد در صورت وضع تعرفه گمرکی ۲۵ درصدی بر کالاهای کانادایی از سوی دونالد ترامپ، این تصمیم با واکنش «قاطع» کشورش مواجه خواهد شد.
آقای ترودو روز سهشنبه در نشستی خبری گفت: «کانادا واکنش نشان خواهد داد و همه گزینهها روی میز هستند.»
او افزود که این واکنش «قاطع، سریع و متناسب» خواهد بود و هر دلار از تعرفههای احتمالی را تلافی خواهد کرد.
کابینه کانادا روز سهشنبه برای تنظیم راهکارهای خود در مقابل وضع تعرفه از سوی دولت آمریکا تشکیل جلسه داد.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور جدید آمریکا، در کارزار انتخاباتی خود بر تشدید کنترل در مرز با کانادا و مکزیک با هدف جلوگیری از ورود مهاجران و مواد مخدر تأکید کرده است. او ساعاتی پس از پایان مراسم تحلیف در روز دوشنبه به خبرنگاران گفت تعرفههای گمرکی شدید بر واردات از کانادا و مکزیک از روز اول فوریه به اجرا گذاشته میشود.
آقای ترامپ پس از امضای تعدادی فرامین اجرایی جدید در کاخ سفید در جمع خبرنگاران اعلام کرد: «ما تعرفههای ۲۵ درصدی را مدنظر داریم چون کانادا و مکزیک اجازه میدهند جمعیت زیادی از مهاجران، افراد خلافکار و مواد مخدر وارد آمریکا شود.»
یکی از فرامینی که آقای ترامپ روز دوشنبه امضا کرد، نهادهای دولت فدرال را موظف میکند که جنبههای گوناگون تجارت خارجی آمریکا، از جمله کسری موازنه تجاری، روشهای تجارت ناعادلانه و دستکاری نرخ تبدیل ارز را بررسی کند.
این اقدامات میتوانند راه افزایش تعرفه گمرکی در مورد کانادا و مکزیک را هموار کنند.
مقصد حدود ۷۵ درصد از صادرات کانادا بازارهای ایالت متحده و بخش عمده آن خودرو و انرژی است.
جاستین ترودو در بخش دیگری از سخنانش هشدار داد که جنگ تجاری میتواند برای آمریکا نیز هزینه سنگینی داشته باشد ولی «درعین حال برای کاناداییها نیز هزینه خواهد داشت.»
مقام ارشد یمن: ترامپ حوثیها را مهار خواهد کرد
معاون رئیسجمهور دولت مورد حمایت سازمان ملل در یمن با استقبال از بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید اظهار داشت که این یک نقطه عطف تعیین کننده برای مهار حوثیهای مورد حمایت ایران است که به گفته او ثبات منطقه و امنیت دریایی را تهدید می کنند.
عیدروس الزبیدی روز سهشنبه به خبرگزاری رویترز گفت رهبری «قدرتمند» آقای ترامپ در تضاد شدید با دولت جو بایدن است که به گفته او به حوثیها اجازه داده است قدرت خود را تحکیم کنند، تواناییهای نظامی خود را تقویت کنند و دامنه فعالیت خود را فراتر از خاک یمن گسترش دهند.
اشاره او به حمله گسترده حوثیها به کشتیها در دریای سرخ از زمان آغاز جنگ غزه است.
آقای زبیدی در ادامه تصریح کرد: «ترامپ می داند چه میخواهد. او تصمیم گیرندهای قوی است و ما نیز مشتاق، ستایشگر و طرفدار سیاستهای او هستیم».
او همچنین خواستار ایجاد دو کشور مستقل در یمن، مانند دوران قبل از ۱۹۹۰ میلادی شد و گفت اتحاد دوباره یمن موضوع مبهمی است و تنها راه حل پایان مناقشه، ایجاد دو کشور مستقل است.
شوشیان حوثی مورد حمایت ایران از سال ۲۰۱۴ بخشهای وسیعی از یمن را تحت کنترل گرفتند و از مهرماه پارسال که جنگ غزه آغاز شد، با ادعای حمایت از فلسطینیها به ۱۰۰ کشتی حمله موشکی و پهپادی کرده که منجر به کشته شدن چند خدمه و غرق شدن دو کشتی شده است.