لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۰۶

ترامپ از بریتانیا خواست، به‌جای مزارع بادی، نفت‌وگاز دریای شمال را بازگشایی کند


رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، با انتقاد از سیاست‌های انرژی دولت بریتانیا، خواستار بازگشایی حوزهٔ نفت و گاز در دریای شمال و تعطیل کردن مزارع بادی شد.

دونالد ترامپ روز شنبه ۱۵ دی در پستی در شبکه اجتماعی خود «تروث مدیا» نوشت: «بریتانیا اشتباه بزرگی مرتکب می‌شود. دریای شمال را باز کنید و از شر توربین‌های بادی خلاص شوید.»

«دریای شمال» که در شمال قاره اروپا واقع شده، از قدیمی‌ترین حوزه‌های نفت و گاز فراساحلی دنیا است که تولید آن از ابتدای هزارهٔ جدید به‌طور پیوسته کاهش یافته اما همزمان به یکی از بزرگ‌ترین مراکز تولید انرژی بادی فراساحلی در جهان تبدیل شده است.

سخنگوی دولت بریتانیا در واکنش به در پاسخ به اظهارات ترامپ اعلام کرد که این کشور همچنان به «گذار عادلانه، منظم و سازنده در دریای شمال مطابق با تعهدات اقلیمی و قانونی خود» پایبند خواهد بود.

ترامپ که به دیدگاه‌های مخالف با تغییرات اقلیمی مشهور است، مدت‌ها است با مزارع بادی مخالف بوده و در سال ۲۰۱۵ نیز برای تعطیل کردن یکی از این مزارع بادی در نزدیکی زمین گلف لوکس خود در اسکاتلند تلاش کرد، هرچند تلاشش موفقیت‌آمیز نبود.

رئيس‌جمهور منتخب آمریکا در پست اخیر خود همچنین به گزارشی اشاره کرده که بر اساس آن شرکت نفت و گاز آمریکایی «آپاچی کورپوریشن» قصد دارد تا پایان سال ۲۰۲۹ از دریای شمال خارج شود.

این شرکت پیش‌بینی کرده که تولید در دریای شمال تا سال ۲۰۲۵ سالانه ۲۰ درصد کاهش خواهد یافت.

دولت حزب کارگر در بریتانیا به رهبری کی‌یر استارمر که سال گذشته در انتخابات این کشور به پیروزی رسید، وعده داده بود اقتصاد کم‌کربن بریتانیا را توسعه خواهد داد. دولت بریتانیا قصد دارد ظرفیت تولید انرژی بادی فراساحلی را تا سال ۲۰۳۰ به ۶۰ گیگاوات افزایش دهد تا بخشی از اهداف کاهش انتشار کربن و بهبود کیفیت هوا را محقق کند.

در ماه اکتبر، دولت بریتانیا اعلام کرد که مالیات اضافی بر تولیدکنندگان نفت و گاز دریای شمال را از ۳۵ درصد به ۳۸ درصد افزایش می‌دهد و این مالیات را به مدت یک سال تمدید خواهد کرد.

لندن قصد دارد از درآمد نفت و گاز برای تأمین بودجهٔ پروژه‌های انرژی تجدیدپذیر استفاده کند.

شرکت‌های نفت و گاز هشدار داده‌اند که نرخ بالاتر مالیات ممکن است منجر به کاهش سرمایه‌گذاری شود. برخی شرکت‌ها دارایی‌های خود را فروخته‌اند و برخی دیگر عملیات خود را ادغام کرده‌ و به دنبال تنوع‌بخشی فعالیت در مناطق دیگر هستند.

در پاسخ به اظهارات ترامپ، سخنگوی دولت بریتانیا اعلام کرد که این کشور همچنان به «گذار عادلانه، منظم و سازنده در دریای شمال مطابق با تعهدات اقلیمی و قانونی خود» پایبند خواهد بود.

سخنگوی دولت بریتانیا در واکنش به اظهارات ترامپ، با تأکید بر پایبندی این کشور به تعهدات اقلیمی خود، افزود: «ما باید وابستگی خود به بازارهای بی‌ثبات سوخت‌های فسیلی را با نیروی پاک داخلی که در بریتانیا کنترل می‌شود، جایگزین کنیم. این بهترین راه برای حمایت از مردم در برابر هزینه‌های انرژی و تقویت استقلال انرژی ما است.»

کاهش تولید نفت و کندی رشد انرژی بادی

شرکت‌های نفتی به‌دلیل تمرکز بر حوزه‌های جدیدتر، از دریای شمال خارج شده‌اند. تولید نفت از اوج ۴.۴ میلیون بشکه نفت در روز در ابتدای هزاره به حدود ۱.۳ میلیون بشکه در حال حاضر کاهش یافته است.

بریتانیا و کشورهای اروپایی توسعهٔ قابل‌توجهی در زمینه مزارع بادی فراساحلی داشته‌اند، اما رشد این بخش به دلیل افزایش هزینه‌ها، مشکلات فنی، مشکلات زنجیره تأمین و نرخ‌های بهره بالاتر، کند شده است.

برخی توسعه‌دهندگان به‌دلیل افزایش هزینه‌های ساخت مزارع بادی که می‌تواند بیش از ۱۰۰ کیلومتر از ساحل فاصله داشته باشد، در حال بازنگری در سرمایه‌گذاری‌های خود هستند یا با کاهش ارزش دارایی‌ها مواجه شده‌اند.

در همین راستا، شرکت اورستد (Oersted) که بزرگ‌ترین توسعه‌دهندهٔ مزارع بادی فراساحلی جهان است، سال گذشته اهداف سرمایه‌گذاری و ظرفیت خود را کاهش داد.

بریتانیا قصد دارد تا سال ۲۰۳۰ صنعت برق خود را به‌طور عمده کربن‌زدایی کند و وابستگی خود به نیروگاه‌های گازی را کاهش دهد و در مقابل، ظرفیت انرژی‌های تجدیدپذیر خود را به‌سرعت افزایش دهد.

XS
SM
MD
LG