لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۸:۴۰

شمار تلفات ريزش ساختمان در بنگلادش به ۳۰۰ تن رسيد


گزارش ها حاکی است که شمار کشته‌های فروريختن يک ساختمان هشت طبقه در حومه داکا، در بنگلادش به بيش از ۳۰۰ تن افزايش يافته است و احتمال افزایش شمار تلفات وجود دارد.

در پی فروریختن ساختمان مجموعه‌ای از کارگاه‌های دوزندگی در بنگلادش که تولیدات مارک‌های معروف غربی را تامین می‌کرده‌اند، تاکنون دست‌کم ۳۰۰ کارگر ارزان مزد زیر آوار جان داده‌اند.

در میان اعتراض‌های کارگران بنگلادشی که پس از این حادثه در گرفته است، جست‌وجو برای دیگر کسانی که زیر این آوار مانده‌اند ادامه دارد.

ساختمان هشت طبقه «رانا پلازا» در ۳۰ کیلومتری داکار، پایتخت بنگلادش، صبح چهارشنبه فروریخت. خبرگزاری آسوشییتدپرس گزارش داده است که جست‌وجو برای جان‌باختگان و مجروحان این حادثه از لابه‌لای تلی از سیمان و آهن بازمانده از این ساختمان، پس از دو روز همچنان ادامه دارد.

طبق گزارش‌ها نیروهای امدادی با دستگاه‌های حفاری و داوطلبان در کنار آنان بعضا با دست خالی آوار را به امید نجات‌دادن بازماندگان حادثه جابه‌جا می‌کنند.

ده ها هزار نفر از بستگان قربانیان در محل این حادثه جمع شده‌اند.

به گزارش رویترز حدود ۲۰۰۰ نفر در دو روز گذشته از زیر این آوار نجات داده شده‌اند که نیمی از آنان مجروح شده‌اند و نیمی دیگر صدمه‌ای ندیده‌اند.

گفته شده است که بر خلاف هشدارهای قبلی درباره نا امن بودن این ساختمان، بیش از ۳۱۰۰ نفر در آن کار می‌کرده‌اند که بیشترشان دوزندگان زن بوده‌اند.

یکی از مقامات آتش‌نشانی به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفته است: «صدای کسانی را که زیر آوار مانده‌اند، شنیده‌ایم. نمی‌توانیم آنها را به همین حال رها کنیم.»

این بزرگ‌ترین ضایعه در بنگلادش از زمانی است که صنعت تولید پوشاک آن توسعه یافته و قدرت گرفته است. پنج ماه پیش نیز در جریان یک آتش‌سوزی، جان ۱۱۲ نفر گرفته شد و باعث شد خواستی عمومی برای بهبود سطح امنیت محیط کاری در بنگلادش شکل بگیرد.

خبرگزاری آسوشییتدپرس نوشته است با این حال از آن زمان، تغییرات خیلی کمی در بنگلادش رخ داده است. این کشور به خاطر کارگران ارزان‌مزد به یکی از قطب‌های مورد توجه مارک‌های شناخته‌شده جهانی تبدیل شده است.

«۱۸ بازرس برای هزاران تولیدی»

جمهوری خلق بنگلادش کشوری است در جنوب قارهٔ آسیا و شرق هند که ۱۴۸ میلیون نفر جمعیت دارد. این کشور نهمین کشور پرجمعیت جهان و از پرتراکم‌ترین کشورها از نظر جمعیت است.

با رشد سریعی در یک دهه گذشته، صنعت پوشاک بنگلادش در سال ۲۰۱۱، در رتبه سوم جهان بعد از چین و ایتالیا شد.

به نوشته رویترز، بنگلادش دومین صادرکننده پوشاک است که ۶۰ درصد آن به اروپا می‌رود و ۳۲ درصد آن به آمریکا. کانادا نیز ۵ درصد از صادرات این کشور را از آن خود کرده است.

طبق این گزارش، در حال حاضر حداقل دستمزد در این کشور معادل ۳۸ دلار (کمتر از ۱۴۰ هزار تومان طبق نرخ برابری ارز روز در ایران) است.

سازمان دیده‌بان حقوق بشر می‌گوید وزارت کار بنگلادش فقط ۱۸ بازرس برای زیر نظر داشتن هزاران کارگاه و کارخانه تولید پوشاک در منطقه داکار دارد. عمده صنعت پوشاک این کشور، در این منطقه قرار دارد.

«ساختمان ترک خورده بود؛ هشدار دادیم»

جان سیفتون، مدیر بخش آسیایی این سازمان، در این باره گفته است هیچ‌یک از کارگاه‌های مستقر در ساختمان فرو ریخته رانا پلازا، عضو اتحادیه کاری نبوده‌اند. به گفته او اگر این کارگاه‌ها عضو اتحادیه بودند، کارگران در شرایط بهتری بودند و می‌توانستند روز چهارشنبه از ورود به این ساختمان خودداری کنند.

پلیس گفته است ، مدیریت این ساختمان هشدارهای قبلی درباره لزوم جلوگیری از ورود کارگران به محل را نادیده گرفته است.

این هشدارها به دلیل ترک‌خوردن دیوارهای این ساختمان بوده است. گزارش شده است که پیش از این حادثه، رسانه‌های محلی برای تهیه خبر از این ترک‌های عمده به این ساختمان رفته‌اند.

عبدالحلیم، یکی از مقامات اداره مهندسی شهر ساوار محل حادثه، گفته است که صاحب ساختمان رانا پلازا حق داشته است یک ساختمان پنج طبقه بسازد ولی به شکل غیرقانونی سه طبقه اضافه ساخته است.

در واکنش به این ضایعه، شیخ حسینا نخست وزیر بنگلادش روز پنج‌شنبه گذشته را عزای عمومی اعلام کرد. یکی از سخنگویان نخست وزیر بنگلادش گفته که او دستور داده است صاحب این ساختمان و همین‌طور صاحبان همه کارگاه‌های تولیدی در این ساختمان در اسرع وقت دستگیر شوند.

مالک این ساختمان فعلا فراری است.

برخی از بازماندگان حادثه گفته‌اند که این ساختمان هشت طبقه ناگهان به یک‌باره فرو ریخته است.

یکی از این کارگران گفته است: «ناگهان همه جا تاریک شد. غبار زیادی به خاطر ریختن سقف و آجر بلند شده بود و ما به طبقه پایین دویدیم. وقتی که بیرون آمدیم دیدیم همه ساختمان فرو ریخته است.»

طبق گزارش‌ها تنها طبقه همکف ساختمان آسیب ندیده است.

تولید ارزان برای بازار غربی

رویترز نوشته است که ۳.۶ میلیون بنگلادشی در صنعت پوشاک این کشور کار می‌کنند که اکثریت غالب آنان، زن هستند. طبق این گزارش، خشم و اعتراض بین این جمعیت در دو روز گذشته و بعد از فروریختن ساختمان رانا پلازا، بالا گرفته است.

بیش از هزار کارگر دوزندگی در مقابل اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان پوشاک پنکلادش تجمع کرده‌اند و به سمت پلیس ضد شورش سنگ پرتاب کرده‌اند و با آن درگیر شده‌اند. این معترضان خواستار تعطیلی فوری همه کارگاه‌های دوزندگی در این کشور شده‌اند.

طبق این گزارش، پارچه‌هایی که برای تولید لباس‌های مارک‌های غربی استفاده می‌شدند، حالا برای انتقال جان‌باختگان و مجروحان این حادثه به کار می‌روند.

این ضایعه توجه‌ها را به مارک‌های بالاشهری غربی معطوف کرده است که از بنگلادش به عنوان منبعی برای محصولات ارزان استفاده می‌کنند.

به نوشته رویترز، فروشگاه‌های زنجیره‌ای آمریکایی و اروپایی، از جمله پریمارک و لابلا گفته‌اند که کارگاه‌های داخل ساختمان رانا پلازا به آنها جنس می‌داده‌اند.

رویترز گزارش داده است اسناد به دست آمده نشان می‌دهد در سال‌های پیش، شرکت پوشاک بنتون نیز از تولیدات این ساختمان استفاده می‌کرده است. شرکت منگو نیز اعلام کرده است پیش‌تر یک نمونه‌کار از تولیدکننده‌ای در این ساختمان گرفته است که به قرارداد نرسیده است.
XS
SM
MD
LG