لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۱:۵۶

چين و هند در راه فتح بازار ايران


بازارهای ايران سرشار از کالاهای چينی است
بازارهای ايران سرشار از کالاهای چينی است

چين و هند، دو غول جمعيتی سياره زمين، در نقش قدرت های نوظهور صنعتی و بازرگانی، مرزهای سنتی اقتصاد بين المللی را در هم می ريزند، بر جا به جايی کالا ها و سرمايه ها اثر می گذارند و در بازار های مناطق گوناگون جهان به رقيبانی نيرومند برای قدرت های اقتصادی قديمی بدل می شوند.



دو ميليارد و پانصد ميليون چينی و هندی، با ادغام تدريجی در اقتصاد مدرن، بر سرنوشت همه کشورها، از پيشرفته ترين تا واپس مانده ترين، سنگينی می کنند.



فعل و انفعالات درونی اقتصاد ايران همچون داد و ستد آن با جهان نيز بيش از بيش از اوجگيری اين دو قدرت تاثير می پذيرد.



چين از لحاظ توليد ناخالص داخلی در رديف چهارم و از لحاظ توان صادراتی در رديف سوم جهان جای دارد و نرخ رشد سالانه اش پيرامون يازده درصد در نوسان است.



علاوه بر کشور های بزرگ صنعتی، شمار زيادی از کشور های در حال توسعه، از جمله ايران، با واردات انبوه کالا های چينی دست به گريبانند.



چين که در ۱۳۸۲، ششمين صادر کننده کالا به ايران بود، سال گذشته خورشيدی با صدور حدود سه ميليارد دلار کالا بعد از امارات متحده عربی و آلمان در جايگاه سومين صادر کننده کالا به ايران قرار گرفت.



کالاهای بسيار ارزان قيمت چين، که با استفاده از دستمزد ناچيز و سطح مصنوعا پايين نگهداشته شده پول ملی آن کشور موسوم به يوآن از قدرت رقابت خورد کننده ای برخوردارند، شمار زيادی از واحد های صنعتی ايران را در موقعيتی بسيار دشواری قرار داده اند.



از سوی ديگر، تضييقات اقتصادی بين المللی عليه جمهوری اسلامی و پشت کردن شرکت های غربی به بازار ايران زمينه را برای رسوخ هر چه بيشتر چينی ها به اين بازار فراهم می آورد.



با توجه به تحريم های تازه اتحاديه اروپا عليه ايران، که صدور برخی قطعات خودرو را به اين کشور کاهش داده، و نيز دشواری در روابط ايران با شرکت های غربی از جمله پژو – سيتروئن فرانسوی، خودرو سازی ايران می تواند به يکی از مهم ترين عرصه ها برای تاخت و تاز شرکت های چينی در جمهوری اسلامی بدل شود .



هند نيز که نرخ رشد بالای نه در صد را تجربه می کند، با افزايش توان صادراتی خود به فتح بازارهای جهان می رود و در اين ميان، طبعا از بازار ايران نيز، که به برکت در آمد های نفتی از ظرفيت وارداتی قابل ملاحظه ای بر خوردار شده، غافل نيست.



هند که در سال ۱۳۸۲ يازدهمين کشور صادر کننده کالا به ايران بود، سال گذشته خورشيدی با صدور يک ميليارد و چهار صد ميليون دلار کالا به اين کشور در مقام نهم قرار گرفت. نکته مهم در ميان آن است که بنزين بخش مهمی از صادرات هند به ايران را تشکيل می دهد.
XS
SM
MD
LG