لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۶:۵۹

شاخص جهانی صلح: ایسلند صلح‌آمیزترین کشور جهان؛ ايران در رتبه ۱۳۸


نمایی از ریکیاویک، پایتخت ایسلند
نمایی از ریکیاویک، پایتخت ایسلند

براساس گزارش موسسه پژوهشی و غیرانتفاعی اقتصاد و صلح که هر سال تحت عنوان شاخص جهانی صلح (شاخص صلح جهانی) منتشر می شود، امسال نیز کشور کوچک ایسلند در شمال اقیانوس اطلس، در صدر این فهرست قرار گرفته و در مقام «صلح‌آمیز‌ترین کشور جهان» باقی مانده است.

ایران در این رتبه‌بندی در جایگاه ۱۳۸ام قرار دارد، بهتر از کشورهایی مانند هند، روسیه یا اسرائیل. در حالی‌که مصر و ترکیه، در جایگاهی کمی بهتر از این کشور قرار گرفته‌اند.

نمایی از سوتهوریری در ایسلند
نمایی از سوتهوریری در ایسلند

گزارش سال ۲۰۱۵ موسسه اقتصاد و صلح در روزهای اخیر منتشر شد و شاخص‌هایی نظیر جرائم خشونت آمیز، بحران و شرکت در جنگ و قدرت نظامی و به کارگیری آن، در بیش از ۱۶۰ کشور جهان بررسی شده و براساس آن، رتبه‌ی هر کشور در فهرست «شاخص صلح جهانی» تعیین می‌شود.

از میان ده کشور صدرنشین این فهرست امسال شش مورد کشورهای اروپایی هستند و پس از ایسلند کشورهای دانمارک و اتریش در مقام‌های دوم و سوم قرار دارند.

در بخشی از این گزارش گفته می شود «اروپا موقعیت خود به عنوان صلح‌آمیز‌ترین بخش از جهان را کماکان حفظ کرده و یکی از دلایل عمده آن فقدان کشمکش‌های نظامی در خود این کشورها و عدم دخالت بسیاری از کشورهای اروپایی در درگیری‌های نظامی خارجی است.»

از سوی دیگر اما در تقسیم بندی‌های اين موسسه، کشور بحران‌زده اوکراین نه جزیی از اروپا بلکه بخشی از منطقه اروآسیا تلقی می‌شود.

سوریه در پایین‌ترین رتبه قرار دارد
سوریه در پایین‌ترین رتبه قرار دارد

با توجه به ادامه درگیری‌های نظامی بین جدایی‌طلبان هوادار روسیه و نیروهای دولتی اوکراین، رتبه آن کشور در فهرست شاخص صلح جهانی به شکل قابل ملاحظه‌ای پایین آمده است.

تنها کشوری که رتبه‌اش از اوکراین تنزل شدیدتری یافته، لیبی است که به گفته گزارش مرکز پژوهشی اقتصاد و صلح «طی سال گذشته در یک جنگ داخلی محدود بین نیروهای ناسیونالیست و اسلام گرای تندرو درگیر شده است.»

سوریه پس از چهار سال ادامه جنگ داخلی امسال هم در پایین‌ترین رتبه این فهرست قرار دارد. عراق نیز که در سال گذشته شاهد گسترش درگیری و جنگ با گروه موسوم به دولت اسلامی بوده، امسال به رتبه‌ای پایین‌تر از سودان جنوبی و افغانستان سقوط کرده و تنها یک رتبه بهتر از سوریه است.

آمریکا نیز در نیمه پایین این فهرست قرار دارد و در زمینه «قتل عمد»، «نظامی‌گری» و «هراس مردم از خشونت» نتایجی بسیار منفی کسب کرده است. البته رتبه این کشور به نسبت فهرست سال ۲۰۱۴ کمی بهبود یافته و از رتبه ۱۰۱ به رتبه ۹۴ ارتقا یافته است.

XS
SM
MD
LG