لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۹:۴۸

انتخابات منطقه‌ای فرانسه؛ «پیروزی محافظه‌کاران، شکست جبهه ملی»


نیکلا سارکوزی همراه همسرش کارلا، در حال حرکت به سوی یک مرکز انتخاباتی در پاریس
نیکلا سارکوزی همراه همسرش کارلا، در حال حرکت به سوی یک مرکز انتخاباتی در پاریس

نتایج نظرسنجی‌ها پس از مرحله دوم انتخابات منطقه‌ای فرانسه نشان می‌دهد، که با وجود اقبال عمومی راست‌گرایان افراطی حزب «جبهه ملی» در مرحله اول، آنها موفق به کسب حتی یک پیروزی نیز نشده‌اند.

محافظه‌کاران با هفت شورا، عمده مناطق را به دست آورده‌اند. در جایگاه دوم نیز سوسیالیست‌ها قرار دارند که اکثریت را در پنج شورای منطقه‌ای به خود اختصاص داده‌اند. یک منطقه نیز به «رژیونالیست‌ها» (ناحیه‌گرایان) رسیده است.

جبهه ملی به رهبری مارین لوپن، نسل دوم خاندان لوپن، در مرحله اول انتخابات منطقه‌ای پیروزی‌های عمده‌ای کسب کرده بود. این حزب در مرحله نخست در ۶ منطقه در صدر قرار داشت.

بنا بر برآوردها، وضعیت اقتصادی و حملات مرگبار پاریس، بر اقبال عمومی به سود «جبهه ملی» موثر بوده است. با وجود شکست راست‌گرایان افراطی، شمار رای‌دهندگان هوادار آنها بیش از هر زمانی افزایش پیدا کرده است.

برخی از تحلیل‌گران می‌گویند نتیجه انتخابات منطقه‌ای، با وجود افزایش محبوبیت افراطیون راست‌گرا، نشان می‌دهد، مردم فرانسه همچنان در برابر آنها ایستاده‌اند. نشریه «پولتیکو» می‌گوید فرانسویان هنوز هم «به شدت» مخالف حضور «جبهه ملی» در مراکز قدرت هستند.

از سوی دیگر سوسیالیست‌ها نیز با وجود کاهش محبوبیتشان شکست سنگینی نخورده‌اند. شبکه «فرانس ۲۴» می‌گوید آنها توانسته‌اند دامنه شکست خود را محدود کنند؛ با دو منطقه کم‌تر از «جمهوری‌خواهان» محافظه‌کار.

شمار کلی رای‌دهندگان در مرحله دوم نیز دست‌کم ۸ درصد بیشتر از مرحله اول انتخابات بوده است.

فرانسوا اولاند، رئیس‌جمهوری و لادریان وزیر دفاع فرانسه که در انتخابات منطقه‌ای نیز شرکت کرد و پیروز شد
فرانسوا اولاند، رئیس‌جمهوری و لادریان وزیر دفاع فرانسه که در انتخابات منطقه‌ای نیز شرکت کرد و پیروز شد

احزاب سنتی در قدرت ماندند

تحلیل‌ها حاکی‌ست که احزاب سنتی صحنه سیاسی فرانسه، یعنی راستگرایان (جمهوری‌خواهان) و چپ‌گرایان (سوسیالیست‌ها) بار دیگر توانسته‌اند از ورود حزب رادیکال «جبهه ملی» به حوزه تصمیم‌گیری و اجرا جلوگیری کنند. شبیه این اتفاق پیشتر هم افتاده است. در سال ۲۰۰۲ ژان ماری لوپن، بنیان‌گذار جبهه ملی، انتخابات ریاست‌جمهوری را به ژاک شیراک راست‌گرا واگذار کرد.

با وجود همه اینها اقبال عمومی به «جبهه ملی» طی سال‌های گذشته افزایش یافته است؛ به گزارش خبرگزاری فرانسه در حال حاضر ۶.۸ میلیون رای به سود مجموع نامزدهای آنها به صندوق‌ها ریخته شده که بیشتر از آرای انتخابات ریاست‌جمهوری در سال ۲۰۱۲ (۶.۴ میلیون رای به سود مارین لوپن) است.

در منطقه پاریس محافظه‌کاران حزب جمهوری‌خواه توانسته‌اند پس از ۱۷ سال قدرت را از سوسیالیست‌ها بگیرند.

از سوی دیگر ژان ایو لادریان، وزیر دفاع سوسیالیست توانسته‌ است با حفظ مقام دولتی خود پیروز منطقه بریتانی با بیش از نیمی از کل آرا باشد.

مارین لوپن (وسط سمت چپ) و ماریون مارشال لوپن در کنار او
مارین لوپن (وسط سمت چپ) و ماریون مارشال لوپن در کنار او

«جبهه ملی» حمله می‌کند

حزب جبهه ملی در ساعات اولیه پس از پایان رای‌گیری حملات خود را متوجه احزاب سنتی فرانسه کرد.

خانم لوپن گفته است حزب او «مهم‌ترین اپوزیسیون» شوراهای اجرایی مناطق خواهد بود.

خواهرزاده جوان او، مارین مارشال لوپن، نیز که در منطقه جنوبی فرانسه به شکست تن داد، گفته است این حزب «تلاش‌هایش را دو برابر» خواهد کرد. او از هواداران «جبهه ملی» خواسته امید خود را از دست ندهند.

مارین لوپن گفته است «هیچ چیز جلودار ما نیست». جبهه ملی احزاب سنتی محافظه‌کار و سوسیالیست را تشبیه به «دو روی یک سکه» کرده و خود را تنها «جایگزین» موجود معرفی می‌کند.

چهره‌های مشهور احزاب سنتی نیز بارها در مورد قدرت گرفتن «جبهه ملی» هشدار داده‌اند و همچنان از «خطرات» ناشی از این حزب در آینده سخن گفته‌اند.

مانوئل والس، نخست‌وزیر سوسیالیست فرانسه، گفته است با وجود نتایج کسب‌شده، «خطر ناشی از راست افراطی از بین نرفته است، و هنوز هم تا آن مرحله خیلی مانده است».

نیکلا سارکوزی، رئیس‌جمهوری پیشین فرانسه و رهبر محافظه‌کاران نیز گفته «هشدار» مرحله اول انتخابات فرانسه نباید به فراموشی سپرده شود.

انتخابات منطقه‌ای (رژیونال) فرانسه برای تشکیل «شوراهای منطقه‌ای» برپا می‌شود.

این شوراها از سال ۱۹۷۲ تشکیل شده و طی دهه‌های گذشته در نقش و نفوذ آنها تغییراتی داده شده است. در مجموع ۱۸ منطقه در فرانسه وجود دارد؛ ۱۳ منطقه داخل مرزها و پنج منطقه نیز فرامرزی هستند. برای احزاب، نتایج این انتخابات نوعی پیش‌بینی از اقبال عمومی در انتخابات ملی نیز به شمار می‌رود.

XS
SM
MD
LG