لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۳:۲۷

سقوط شدید شاخص بورس تهران برای چهارمین روز متوالی؛ روحانی: عادی است


شاخص بورس تهران در ابتدای سال جاری خورشیدی حدود ۵۰۰ هزار واحد بود، اما بدون هیچ پشتوانه معناداری، در ابتدای هفته گذشته به دو میلیون واحد اوج گرفت.
شاخص بورس تهران در ابتدای سال جاری خورشیدی حدود ۵۰۰ هزار واحد بود، اما بدون هیچ پشتوانه معناداری، در ابتدای هفته گذشته به دو میلیون واحد اوج گرفت.

در حالی که روز یکشنبه ۲۶ مرداد برای چهارمین روز متوالی کاری، شاخص کل بورس تهران به شدت سقوط کرد، حسن روحانی رئیس‌جمهوری ایران می‌گوید که «نوسانات تصحیح کننده در بورس عادی است».

بعد از سقوط ۶۵ هزار واحدی شاخص کل بورس در روز سه‌شنبه و افت حدود ۲۵ هزار واحدی شاخص در روز چهارشنبه هفته گذشته، این شاخص در روز شنبه نیز دوباره بیش از ۷۲ هزار واحد افت را تجربه کرد و روز یکشنبه هم نزدیک به ۹۰ هزار واحد ریزش داشت که رکوردی تاریخی در سقوط شاخص بورس کشور است.

حسن روحانی رئیس‌جمهوری ایران روز یکشنبه در واکنش به سقوط متوالی و چشمگیر شاخص بورس گفت: «کارشناسان بازار سرمایه نوسانات تصحیح کننده در بورس را امری عادی و طبیعی می‌دانند اما در عین حال باید از ناهماهنگی در اظهارنظرها و اقدامات اجتناب شود».

او توضیحی در مورد ناهماهنگی در اظهارات ندارد، اما دولت قبلا نیز در بحران‌هایی مانند کرونا نسبت به اظهارنظرهای «ناهماهنگ» هشدار داده بود.

شاخص بورس تهران در ابتدای سال جاری خورشیدی حدود ۵۰۰ هزار واحد بود، اما بدون هیچ پشتوانه معناداری، در حالی که کشور با رکود تورمی مواجه است، در ابتدای هفته گذشته به دو میلیون واحد اوج گرفت. چهار برابر شدن شاخص کل یعنی چهار برابر شدن ارزش سهام شرکت‌ها، و این موضوع همواره مورد تعجب و شک کارشناسان بود.

تاکنون هشدارهای زیادی نسبت به وجود حباب در بازار بورس و دستکاری دولت در آن داده شده است.

اکنون طی چند روز شاخص کل بورس بیش از ۲۵۰ هزار واحد ریزش داشته و به یک میلیون و ۸۸۰ هزار واحد سقوط کرده است.

طی روزهای گذشته همواره غول‌های دولتی و حکومتی مانند شرکت‌های صنایع پتروشیمی خلیج فارس، فولاد مبارکه، صنایع ملی مس ایران، پالایش نفت اصفهان، پالایش نفت تهران، کشتی‌رانی جمهوری اسلامی، مخابرات و شرکت سرمایه‌گذاری غدیر بیشترین تاثیر را در افت شاخص بورس داشته‌اند.

هنوز معلوم نیست آیا افت شاخص بورس در روزها و هفته‌های آینده ادامه خواهد داشت یا نه، اما ماه گذشته اعلام شد که مردم ایران در سال جاری بیش از ۴۰ هزار میلیارد تومان در بورس سرمایه‌گذاری کرده‌اند و افت شاخص بورس می‌تواند بسیاری را متضرر کند.

همچنین بر اساس قانون بودجه، دولت از ابتدای سال فروش ۴۹ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان دارایی‌های منقول و غیرمنقول خود را برنامه‌ریزی کرده بود که ۱۰ برابر پارسال است و واگذاری بخش اعظم این دارایی‌ها از طریق بورس انجام می‌شود، موضوعی که به شبهات در مورد دستکاری عمدی دولت در ارزش سهام شرکت‌ها و بالا بردن مصنوعی شاخص کل بورس دامن زده است.

به رغم هشدار کارشناسان نسبت به وجود حباب، دولت ایران طی ماه‌های گذشته تبلیغات گسترده‌ای برای جذب دارایی‌های مردم به بورس داشته است.

آقای روحانی توضیح نداد چرا شاخص کل بورس در حالی که کشور با بحران اقتصادی مواجه است، طی پنج ماه چهار برابر شد و چه اتفاقی افتاد که طی یک هفته گذشته ۲۵۰ هزار واحد ریزش داشت و تکلیف کسانی که با امید به روند رشد شاخص بورس در ماه‌های گذشته وارد این بازار شده و اکنون دچار زیان شده‌اند، چه می‌شود.

رئیس‌جمهوری ایران در اظهارات روز یکشنبه خود به تصمیم دولت در اجرای «سیاست تقویت بورس» اشاره کرد و گفت: عرضه‌های «متنوع، سودآور و مطمئن از دارایی‌های دولتی و عمومی در بورس طبق برنامه‌ریزی‌های انجام گرفته با نظم و استمرار تداوم خواهد یافت و نباید در این موضوع هیچ کندی و تعللی صورت بگیرد».

از ابتدای سال جاری خورشیدی ریال ایران بیش از ۴۰ درصد ارزش خود را در مقابل ارزهای خارجی از دست داده و با توجه به بحران مسکن، رکود بخش صنعت و تبلیغات گسترده دولتی برای جذب دارایی‌ها، بسیاری از مردم رو به بازار بورس آورده‌اند.

منابع: سایت بورس تهران، پایگاه اطلاع رسانی رئیس جمهور، رادیو فردا/ ف.ق/ک.ر
XS
SM
MD
LG