لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۸:۲۵

درگذشت مبتکر قانون حمایت از خانواده در ایران


مهرانگيز دولتشاهی٬ قانون حمايت از خانواده را به مجلس شورای ملی ارائه کرد که در سال ۱۳۴۶ اين قانون به تصويب رسيد. اين قانون سپس در سال ۱۳۵۳ دچار تغييرات و اصلاحاتی شد.(عکس تزیینی fars)
مهرانگيز دولتشاهی٬ قانون حمايت از خانواده را به مجلس شورای ملی ارائه کرد که در سال ۱۳۴۶ اين قانون به تصويب رسيد. اين قانون سپس در سال ۱۳۵۳ دچار تغييرات و اصلاحاتی شد.(عکس تزیینی fars)

مهرانگيز دولتشاهی٬ که به عنوان مبتکر و پيشگام قانون حمايت از خانواده٬ شناخته می شود٬ در سن ۹۱ سالگی٬ در پاريس با زندگی وداع گفت.


خبر درگذشت مهرانگيز دولتشاهی٬ برای بسياری از فعالان جنبش زنان٬ تأثر ويژه ای به بار آورد.


خانم دولتشاهی٬ در سال ۱۲۹۶ در خانواده ای از بلند پايگان قاجار٬ در اصفهان٬ زاده شد. وی تحصيلات خود را در آلمان گذراند و در رشتۀ علوم اجتماعی٬ موفق به اخذ درجۀ دکترا شد.


مهرانگيز دولتشاهی٬ قانون حمايت از خانواده را به مجلس شورای ملی ارائه کرد که در سال ۱۳۴۶ اين قانون به تصويب رسيد. اين قانون سپس در سال ۱۳۵۳ دچار تغييرات و اصلاحاتی شد.


قانون حمايت از خانواده٬ به ويژه حق طلاق برای زن را به رسميت شناخت و اختيار کردن همسر دوم توسط مرد را٬ منوط به اجازۀ همسر نخست کرد.


مهرانگيز دولتشاهی٬ که فعاليت های پيگيری برای برابری حقوق زن ومرد٬ سواد آموزی زنان و پيشرفت های اجتماعی٬ برای زنان داشت، همچنين در سه دوره٬ نمايندۀ کرمانشاه٬ در مجلس شورای ملی بود.


وی در سال ۱۳۵۴ به عنوان٬ نخستين سفير زن٬ در کشور دانمارک٬ منسوب شد و تا هنگام انقلاب در اين مقام خدمت کرد.


مهرانگيز دولتشاهی٬ پس از وقوع انقلاب سال ۱۳۵۷ ، پاريس را به عنوان محل اقامت خود برگزيد و در سال ۱۳۶۰ ، کتابی به نام « جامعه٬ دولت و جنبش زنان ايران» نوشت که گواهی بر فعاليت های زنان ايران در راه مبارزه برای برابری و پيشرفت آنها در جامعه است.


مهرانگيز دولتشاهی در چند سال اخير در جلسات ماهانۀ « انجمن توسعه و تجدد» در پاريس شرکت داشت.
عبدالحميد اشراق٬ رييس انجمن توسعه و تجدد٬ درگفت و گو با « راديوفردا» به جنبه های شخصيت مهرانگيز دولتشاهی در پيش و بعد از انقلاب اشاره کرد و گفت: خانم دولتشاهی بعد از اينکه به ايران آمد٬ فعاليت های بسياری در مورد زنان آغازکرد.»


به گفته آقای اشراق، حمايت از خانواده يا تساوی زن ومرد، تنها فعاليت خانم دولتشاهی نبود.


وی افزود: « يکی از بزرگ ترين فعاليت های خانم دولتشاهی٬ سواد آموزی زنان بود. در تمام مدتی که ما با هم بوديم و در ايران٬ اصلا ديد ديگری و افق ديگری٬ نسبت به جامعۀ ايرانی داشت و اين افق٬ سبب شد که اين وجود بايد به جای ديگری برای فهماندن ايران برود.»


رييس انجمن توسعه و تجدد در مورد حمايت خانم دولتشاهی از زنان ايرانی گفت: « چيزی که ايشان برای آن فعاليت می کرد٬ اين بود که اگر مردی بخواهد زن دومی بگيرد٬ (به قانون اسلام کار ندارم)٬ بدون اجازۀ زن اول٬ نبايد باشد. واقعا اين نکتۀ مثبتی برای يک زن بود.»


آقای اشراق در خصوص فعاليت های مهرانگيز دولتشاهی در ساليان پس از پيروزی انقلاب گفت: « خانم دولتشاهی در دانمارک انجمنی به نام « انجمن فرهنگی» تاسيس کرد که در حال حاضر موجود است و اين انجمن را اکنون دکتر فريدون بهمن اداره می کند و نزديک به ۳۰ سال است که فعاليت دارد.»


وی اشاره کرد که خانم دولتشاهی پس از نقل مکان به پاريس، انجمن ديگری به نام « انجمن فرهنگ ايران» تاسيس کرد که سال ها است به فعاليت خود ادامه می دهد.


آقای اشراق همچنين اشاره کرد که يکی از دلايل علاقه خانم دولتشاهی به مسائل فرهنگی، آن بود که صادق هدايت٬ خواهر زادۀ وی بود.


بر اساس گزارش ها، قرار است مراسم به خاک سپاری پيکر مهرانگيز دولتشاهی٬ بعد از ظهر روز جمعه، ۲۴ اکتبر٬ در گورستان « مون پارناس» پاريس برگزار شود.


XS
SM
MD
LG