لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۱:۰۲

بازدید بی‌سابقه وزیر خارجه آمریکا از شهرک‌های اسرائیلی‌نشین در بلندی‌های جولان و کرانه باختری


سخترانی مایک پومپئو در بلندی‌های جولان
سخترانی مایک پومپئو در بلندی‌های جولان

برای نخستین بار در ۵۳ سال تسلط اسرائیل بر کرانه باختری و ارتفاعات جولان، وزیر خارجه آمریکا روز پنج‌شنبه ۲۹ آبان در شهرک‌های اسرائیلی‌نشین این مناطق حضور یافت.

به گزارش خبرگزاری رویترز و رسانه‌های اسرائیل، مایک پمپئو که از سه‌شنبه شب ۲۷ آبان در سفر رسمی به اسرائیل به سر می‌برد، روز پنج‌شنبه ابتدا از شهرک یهودی‌نشین «شاعار بنیامین» (دروازه بنیامین) در کرانه باختری دیدار کرد و سپس به ارتفاعات جولان رفت.

کارخانه شراب‌سازی در تاکستان «پساگوت» در این یهودی‌نشین به افتخار بازدید مایک پمپئو، ضمن ضیافت ناهار برای میهمانان ارشد آمریکایی و اسرائیلی، از شرابی به نام «پمپئو» در این روز رونمایی کرد.

مایک پمپئو در دیدارش از ارتفاعات جولان در حالی که از سوی ژنرال گابی اشکنازی، وزیر خارجه اسرائیل همراهی می‌شد، از حملات هوایی و زمینی اسرائیل علیه «اهداف ایرانی» در سوریه حمایت کرد و گفت «ما به حق شما برای دفاع از مردم‌تان احترام می‌گذاریم».

یک روز پیش از این بازدید، ارتش و نخست وزیر اسرائیل رسما اعلام کردند که نیروی هوایی کشورشان با حمله هوایی به مقر لشگر ۷ ارتش سوریه، انبارها، مقرها و مجتمع‌های نظامی نیروی قدس سپاه پاسداران را بمباران کرد.

دولت کنونی آمریکا ۲۱ ماه پیش حاکمیت اسرائیل بر ارتفاعات جولان را که در جنگ شش روزه سال ۱۹۶۷ از سوریه گرفت، به رسمیت شناخت.

هم‌زمان با دیدار مایک پمپئو از کرانه باختری و جولان، وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد محصولات و کالاهای اسرائیلی که در این شهرک‌ها ساخته می‌شوند، از این به بعد با برچسب «اسرائیل» شناخته خواهند شد.

این اقدام وزارت خارجه آمریکا به محصولات و کالاهای تولیدی در این شهرک‌ها امکان آن را می‌دهد که با نام اسرائیل به کشورهای خارجی صادر شوند در حالی که تا پیش از این، برچسب‌های روی این محصولات و کالاها به آگاهی خریداران در کشورهای خارجی می‌رساند که در شهرک‌های یهودی‌نشین ساخته یا تولید شده‌اند.

رسانه‌های اسرائیل گزارش دادند که بنیامین نتانیاهو در سفر کنونی مایک پمپئو، از دولت دونالد ترامپ خواسته است تا با ساخت هزاران خانه در شهرک‌های اسرائیلی‌نشین موافقت کند.

به گفته شبکه کان، بنیامین نتانیاهو معتقد است که جو بایدن، «رییس جمهوری منتخب آمریکا» که با ساخت‌وسازهای اسرائیل مخالف است، دست اسرائیل را در خانه‌سازی‌ها در این شهرک‌ها «خواهد بست».

بر اساس این گزارش، دولت اسرائیل می‌خواهد تا پیش از آغاز به کار دولت جدید واشینگتن، «واقعیات میدانی تازه‌ای» ایجاد کند که دولت آقای بایدن نتواند آن را لغو کند.

تا پیش از دولت دونالد ترامپ، دولت‌های پیشین آمریکا کرانه باختری و ارتفاعات جولان را مناطق «اشغالی» و شهرک‌های اسرائیلی ساخته شده در آن را «غیرقانونی» می‌دانستند.

دولت دونالد ترامپ در طرح موسوم به «معامله قرن» پیشنهاد کرده بود که یهودی‌نشین‌های ساخته شده در کرانه باختری به اسرائیل منضم شوند.

آقای پمپئو روز پنج‌شنبه همچنین در یک نشست خبری با نخست وزیر اسرائیل گفت عجیب است که تاکنون دولت‌های پیشین آمریکا حاکمیت اسرائیل بر اورشلیم به عنوان پایتخت این کشور را به رسمیت نشناخته بودند.

این در حالی است که یک کمیته سازمان ملل متحد روز ۲۸ آبان پیشنهادی را با رای موافق ۱۵۶ کشور تصویب کرد که بر اساس آن، تمامی یهودی‌نشین‌ها و شرق اورشلیم بخشی از خاک اسرائیل نیست.

هم‌زمان، صدها تن از فلسطینیان با حضور در نزدیکی یهودی‌نشین «شاعار بنیامین» به بازدید مایک پمپئو و سیاست همبستگی دولت دونالد ترامپ با اسرائیل، اعتراض کردند.

تشکیلات خودگردان فلسطینی نیز حضور مایک پمپئو در یهودی‌نشین‌های کرانه باختری را «تحریک‌آمیز» نامید.

اما مایک پمپئو روز پنج‌شنبه خبر داده بود که دولت دونالد ترامپ جنبش حامی فلسطینیان با نام بی‌دی‌اس را به عنوان گروه‌ «ضد یهودی» اعلام خواهد کرد تا تحریم شده وارتباط آمریکاییان با آن ممنوع گردد.

وی گفت: «اکنون زمان درست برای اقدام علیه سرطانی به نام بی‌دی‌اس است.» بنیامین نتانیاهو در واکنش به این گفته وزیر خارجه آمریکا اظهار داشت: «تصمیمی فوق‌العاده گرفته‌اید.»

جنبش بی‌دی‌اس با فعالیت در اروپا، آمریکا و بخش‌های دیگری از جهان، خواهان بایکوت، انزوا و عدم سرمایه‌گذاری در اسرائیل با عنوان «احقاق حقوق فلسطینیان است».

رسانه‌های آمریکا ماه گذشته خبر دادند که دولت دونالد ترامپ به زودی شماری از نهادهای سرشناس مدافع حقوق بشری مانند شاخه آمریکای عفو بین‌الملل، دیده‌بان حقوق بشر و آکسفام را به دلیل انتقادهای مکرر آنها از اسرائیل در سیاهه گروه‌های «یهودستیز» قرار خواهد داد.

وزیر خارجه آمریکا در سفری که رسانه‌های اسرائیل آن را «خداحافظی» او با اسرائیل تا پیش از تغییر دولت در آمریکا نامیدند، طی دو دیدار کاری با بنیامین نتانیاهو درباره «تهدیدها، شرارت‌ها و انزوای روز به روز ایران» نیز گفت‌وگوهای مشروحی انجام داد.

یکی از این دو دیدار، نشستی سه جانبه با حضور عبداللطیف رشید الزیانی، وزیر خارجه بحرین بود که او نیز روز ۲۸ آبان در «حضور تاریخی» نخستین سفر رسمی به اسرائیل را انجام داد.

XS
SM
MD
LG