وزیران خارجه هفت کشور صنعتی متحد در گروه موسوم به هفت، ارائه کمکهای نظامی ایران به روسیه و «اقدامات بیثباتکننده» ایران در زمینه برنامه هستهای و حمایتهای تهران از گروههای شبهنظامی در منطقه را محکوم کردند.
همزمان، نماینده ویژه دونالد ترامپ در امور روسیه و اوکراین گفت آمریکا تلاش خواهد کرد تا اتحاد روسیه با ایران را قطع کند.
وزیران خارجه آمریکا، کانادا، بریتانیا، فرانسه، آلمان، ایتالیا و ژاپن در گروه هفت و نماینده ارشد اتحادیه اروپا روز شنبه ۲۷ بهمن در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ در آلمان با یکدیگر دیدار کردند.
بیانیه پایانی گروه هفت به ریاست کانادا حاکی است که اعضا بر تعهد خود برای همکاری با هدف کمک به دستیابی به صلح پایدار در «جنگ ویرانگر روسیه در اوکراین» و لزوم تعیین تضمینهای امنیتی قوی جهت اطمینان از شروع دوباره جنگ تأکید کردند.
اعضای گروه هفت کمکهای نظامی ایران و کره شمالی به روسیه و همچنین کمکهای چین به مسکو را که میتواند کاربرد دوگانه داشته باشد و برای مصارف نظامی هم به کار رود، محکوم کردند.
بیانیه گروه هفت «به صراحت اقدامات بیثباتکننده ایران، از جمله پیشرفت سرعت غنیسازی اورانیوم بدون توجیه معتبر» و کمک تسهیلکننده ایران «به سازمانهای تروریستی و گروههای مسلح در سراسر خاورمیانه و دریای سرخ» را محکوم کرده است.
این بیانیه همچنین برنامه گسترش موشکهای بالستیک و پهپادی ایران را نکوهش کرده است.
وزیران خارجه گروه هفت و نماینده عالی اتحادیه اروپا در بیانیه خود «سرکوب سراسری و نقض حقوق اساسی بشر» از سوی حکومت ایران را نیز محکوم کردند.
جمهوری اسلامی ایران تنها حکومتی است که بیانیه گروه هفت به امور داخلی آن در خصوص سرکوب و پایمال کردن حقوق بشر مردمش اشاره کرده است.
وزیران خارجه این گروه روز شنبه همچنین در دیدار با همتای خود از اوکراین هشدار دادند در صورتی که روسیه با حسن نیت برای پایان دادن به جنگ در اوکراین مذاکره نکند، باید متحمل هزینههای بیشتری مانند افزایش قیمتها و تحریمهای مؤثر نفت و گاز باشد.
جمهوری اسلامی ایران به خاطر همکاری تسلیحاتی با مسکو و از جمله دادن هزاران فروند پهپاد به ارتش روسیه که در جنگ سه ساله این کشور در اوکراین به کار رفته، پیاپی از سوی غرب محکوم شده و هدف تحریمهای گسترده اروپا و دولت پیشین آمریکا قرار گرفته است اما این نخستین بار است که بیانیه گروه هفت پس از روی کار آمدن دولت دونالد ترامپ در آمریکا، ایران را محکوم کرده است.
دونالد ترامپ هفته گذشته در پی گفتوگوی تلفنی ۹۰ دقیقهای با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، بر تلاش خود برای پایان دادن به جنگ روسیه در اوکراین و جلوگیری از کشته شدن جوانان دو طرف تآکید کرد.
آقای ترامپ مشاور امنیت ملی و تیمی ارشد از مقامات مورد اعتماد خود را برای پیگیری مذاکرات و تماسها با هدف تسهیل زمینه پایان دادن به جنگ روسیه در اوکراین راهی مونیخ و سپس عربستان کرده است.
ژنرال کیث کلاگ، فرستاده ویژه دونالد ترامپ در امور روسیه و اوکراین، روز شنبه در کنفرانس امنیتی مونیخ گفت قطع اتحاد روسیه با برخی کشورها مانند ایران، یکی از راهکارهای مورد نظر دولت ترامپ برای تشدید فشار بر مسکو برای پایان دادن به جنگ در اوکراین است.
ژنرال کلاگ گفت ایالات متحده آمریکا تلاش خواهد کرد تا اتحاد روسیه با کره شمالی، ایران و چین قطع شود. او گفت در دولت نخست دونالد ترامپ چنین اتحادهایی وجود نداشت.
به گفته ژنرال کلاگ، تشدید تحریمها علیه روسیه «مانند کاری که در قبال ایران انجام داده» میتواند «ستون فقرات اقتصادی» روسیه را در هم بشکند.
ژنرال کلاگ روز جمعه در کنار معاون رئیسجمهور و وزیر خارجه آمریکا با ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ دیدار کرده بود.
جمهوری اسلامی ایران با تکذیب تجهیز روسیه به پهپاد و همچنین رد گزارشها در مورد احتمال دادن موشک به ارتش روسیه، مدعی است که حامی دیپلماسی برای جنگ روسیه در اوکراین است.
آمریکا و همپیمانان اروپایی اوکراین گزارشهای کییف را تأیید کرده بودند که پهپادهای جمهوری اسلامی ایران، از جمله «شاهد ۱۳۶»، در صدها حمله روسیه به زیرساختهای حیاتی مانند انرژی این کشور به کار رفت.
نزدیکی بیشتر جمهوری اسلامی ایران و روسیه به یکدیگر و از جمله تلاش ایران برای خرید جنگندههای پیشرفته روسی و سفرهای مقامات ارشد ایران به مسکو، در شرایطی افزایش یافت که دولت جو بایدن کمترین ارتباط با مسکو را داشت.
آقای بایدن بعد از یورش روسیه به اوکراین با ولادیمیر پوتین گفتوگو نکرده و بر تجهیز گسترده اوکراین به سلاح و کمک مالی از کییف تأکید داشت.
اما دونالد ترامپ در ۴ هفته کار خود ورق را تا حدی برگردانده و ضمن گفتوگو با آقای پوتین، برای پایان دادن به جنگ روسیه در اوکراین به تلاش پرداخته است.
معلوم نیست روسیه در برابر درخواست آمریکا برای قطع ارتباطات خود با جمهوری اسلامی ایران، که مقامات ارشد آمریکایی آن را «اتحاد» مینامند، چه امتیازاتی درخواست کند.