یادگاریها و نوشتههای شارل دوگل، نخستین رئیسجمهور جمهوری پنجم فرانسه و بزرگترین قهرمان ملی این کشور در قرن بیستم، در یک حراجی در پاریس در مجموع به قیمت ۵.۶ میلیون یورو به فروش رسید.
سهچهارم این یادگاریها و نوشتهها را مردم و بخش خصوصی خریدند.
در پایان هشت ساعت حراجی در حضور بیش از ۲۰۰ نفر، یک هزار و ۵۰۰ ثبتنامکنندۀ آنلاین و صدها بیننده در یوتیوب، بازماندگان شارل دوگل توانستند همۀ ۳۷۲ قطعهای را که از این قهرمان جنگ جهانی دوم عرضه شده بود، بفروشند.
گرانترین قطعهای که به فروش رفت، یک ساعت متعلق به دوگل در دهه ۱۹۶۰ بود که ۵۳۸ هزار یورو به فروش رسید. این قیمت برای برند این ساعت (LIP) یک رکورد بود.
به غیر از آن، دستنوشتهها، نامهها، نقاشیها و حتی وسایلی مثل ماکت برقی قطار عرضه شده بود که بنا بر اعلام دفتر حراج بینالمللی آرتکوریال در خیابان شانزهلیزه پاریس، این اشیاء تنها بخش کوچکی از میراث مادی عظیم ژنرال دوگل برای فرزندانش بود.
با این حال، در این میان، قطعههای ارزشمندی بهلحاظ معنوی و فرهنگی وجود داشت؛ ازجمله نسخۀ اصلی «خاطرات جنگ» نوشتۀ دوگل که مخصوص همسرش، ایون، چاپ شده بود و بیش از ۷۶ هزار یورو به فروش رفت.
همچنین نامهای دستنویس با امضای وینستون چرچیل، نخستوزیر وقت بریتانیا، نیز با قیمت بیش از ۱۰۷ هزار یورو و نامهای از ژوزفین بیکر، خوانندۀ فرانسوی، بیش از ۲۶ هزار یورو خریداری شد.
آثاری که در این حراجی به فروش رفت، به پسر ارشد دوگل، دریاسالار فیلیپ دوگل، ارث رسیده بود که چند ماه پیش در ۱۰۲ سالگی درگذشت.
خانوادۀ دوگل اعلام کردند که «بخشی» از درآمد حاصل از فروش این آثار به بنیاد دوگل اهدا خواهد شد تا هزینۀ کمک به افراد معلول شود.
وزارت فرهنگ فرانسه در بیانیهای اعلام کرد که از حق تقدم خود در خرید ۱۴۰ قطعه «که سزاوار پیوستن به مجموعههای ملی» بودند، استفاده کرده است؛ از این میان ۶۷ قطعه به بایگانی ملی فرانسه رسید، ۳۰ قطعه به خدمات تاریخی دفاعی و ۲۹ قطعه از آن کتابخانۀ ملی فرانسه شد.
مرکز بایگانی شمال فرانسه که خانه-موزۀ شارل دوگل در زادگاهش را مدیریت میکند و همچنین موزۀ ارتش و موزۀ جنگ جهانی دوم در پاریس و موزۀ دیپلماتیک نیز قطعاتی خریدند.
رشیده داتی، وزیر فرهنگ فرانسه، پس از خرید این قطعات گفت: «اینها نوشتهها و خاطرات بسیار شخصی هستند و در عین حال اسنادی استثنایی و اغلب منتشرنشده از تاریخ جمعی ما هستند.»
این حراجی همچنین با برگزاری یک نمایشگاه همراه بود که در آن، نسخهای خطی از سخنرانی شارل دوگل که موجب تشکیل جبهۀ مقاومت فرانسه علیه نازیها در جنگ جهانی دوم شد، به نمایش گذاشته شد.
این نسخۀ خطی چهارصفحهای بود و خانوادۀ دوگل آن را نفروختند و نزد خود نگاه داشتند.
شارل دوگل در ۱۸ ژوئن ۱۹۴۰ (۱۳۱۹ خورشیدی) با این سخنرانی که از رادیو بیبیسی لندن پخش شد، موجب شد مقاومتی علیه نازیها در فرانسه تشکیل شود.
بنا بر اعلام آرتکوریال، این نمایشگاه در مدت ۱۰ روز پنج هزار بازدیدکننده داشت.
شارل دوگل نویسنده
در عرصۀ بینالمللی، وجه نویسندگی دوگل در سایۀ کسوت و فعالیتهای نظامی او قرار گرفته است.
شارل دوگل در سال ۱۸۹۰ به دنیا آمد و پدرش استاد ادبیات و فلسفه بود. او از ۱۵ سالگی شروع به نوشتن کرد و بین سالهای ۱۹۰۸ تا ۱۹۱۰ مقالات و داستانهای کوتاهی را با نام مستعار شارل دو لوگال در مجلات مختلف به چاپ رساند.
او پس از آن بهعنوان یک نویسندۀ بااستعداد شناخته شد و کلود روی، نویسنده و روزنامهنگار لیبراسیون، او را بهعنوان یکی از «نویسندگان بزرگ لاتین در زبان فرانسه» خواند.
در دهۀ ۱۹۲۰ که مارشال پتن، قهرمان جنگ جهانی اول، مایل بود وارد آکادمی زبان و ادبیات فرانسه شود، از دوگل خواست تا اثری به نام تاریخ سرباز فرانسوی بنویسد که قرار بود به نام مارشال پتن منتشر شود.
بهدنبال اختلافنظر بین این دو، این کتاب هرگز منتشر نشد و دوگل نوشتههای خود را برای نوشتن کتاب «فرانسه و ارتش آن» که در سال ۱۹۳۸ منتشر شد، از سر گرفت.
دوگل در این کتاب و همچنین در کتاب «تیغۀ شمشیر» نظرات نظامی خود بهویژه دربارۀ ارتش مدرن را بیان کرده است.
در سال ۱۹۶۳، شارل دوگل یکی از نامزدهای دریافت جایزۀ نوبل ادبیات شد، اما موفق نشد این جایزۀ معتبر را به دست آورد.
خاطرات جنگ جهانی دوم از دیگر آثار مهم شارل دوگل است که به فارسی نیز ترجمه و منتشر شده است. شارل دوگل در سال ۱۳۴۲ به ایران نیز سفر کرده بود.
در زبان اصلی این کتاب، آندره مالرو، نویسندۀ بزرگ فرانسوی، مقدمۀ خاطرات دوگل را نوشته است. مالرو وزیر فرهنگ دولت دوگل بود.