زمینلرزهای شدید و کمسابقه با قدرت ۷.۷ درجه روز جمعه هشتم فروردین مرکز میانمار را لرزاند که تا به حال به مرگ دهها نفر در این کشور انجامیده است.
این زلزله همچنین باعث شد مردم در شهر یانگون و همچنین بانکوک، پایتخت کشور همسایهاش تایلند، با وحشت از ساختمانها فرار کنند.
سازمان زمینشناسی ایالات متحده اعلام کرد بزرگی این زمینلرزه ۷.۷ ریشتر و عمق آن ۱۰ کیلومتر بوده است. پس از آن نیز پسلرزهای شدید رخ داده است.
پژوهشگران آلمانی زلزله بعدی را با بزرگی ۶.۴ درجه در جنوب منطقه قبلی ثبت کردند.
کانون زمینلرزه حدود ۱۷.۲ کیلومتر با شهر ماندالای، دومین شهر بزرگ میانمار که حدود ۱.۵ میلیون نفر جمعیت دارد، فاصله داشته است.
مقامها در بانکوک شامگاه جمعه خبر دادند در این شهر ۱۰ نفر کشته و ۱۶ نفر زخمی شدهاند. به گفته آنها ۱۰۱ نفر هم زیر آوار ساختمانهای ویرانشده از جمله یک برج در حال ساخت گرفتار ماندهاند و امدادگران در حال تلاش برای نجات آنها هستند.
تلویزیون دولتی امآرتیوی میانمار عصر جمعه در کانال تلگرام خود اعلام کرد بر اثر این زلزله دستکم ۱۴۴ نفر کشته و ۷۳۲ نفر در این کشور زخمی شدهاند.
برخی مقامها و امدادگران میگویند انتظار میرود آمار قربانیان در این کشور افزایش یابد. در شهر ماندالای تعدادی زیادی از ساختمانها تخریب شدهاند و یک امدادگر به خبرگزاری رویترز گفته است ماندالای به «شهری متلاشی» شبیه شده است.
ارتش حاکم میانمار پس از این حادثه در بیانیهای کوتاه اعلام کرد: «دولت بهسرعت وضعیت را بررسی خواهد کرد و عملیات امداد و نجات را همراه با ارائه کمکهای انسانی انجام خواهد داد.»
نظامیان حاکم بر میانمار سپس از کمبود خون برای مجروحان خبر دادند. ژنرال مین آئونگ میانگ، رهبر نظامی این کشور، اعلام کرد تعداد قربانیان بیشتر خواهد شد و از «همه کشورها» درخواست کمک کرد.
میانمار از فوریه ۲۰۲۱ و در پی کودتا تحت حاکمیت نظامی قرار دارد. در نتیجۀ این کودتا این کشور در سالهای اخیر از یک سو در عرصۀ بینالمللی و همچنین رسانهای بسیار منزوی شده و از سوی دیگر با اعتراضات مردم خود مواجه بوده، هزاران معترض کشته شدهاند و در برخی مناطق کشور نیز بسیاری از مناطق کشور نیز درگیریهای شدید داخلی و مسلحانه جریان داشته است.
تصاویر منتشرشده در شبکههای اجتماعی از ماندالای، پایتخت سلطنتی باستانی میانمار، ساختمانهای فروریخته و آوار پراکنده در خیابانهای شهر را نشان میدهند.
با توجه به ادامه جنگ داخلی در میانمار، مشخص نیست چگونه کمکرسانی به همۀ مناطق آسیبدیده انجام خواهد شد. در این میان، صلیب سرخ اعلام کرد که سقوط خطوط برق و راههای مسدودشده، رسیدن به مناطق ماندالای، ساگاینگ و ایالت شان جنوبی را دشوار کردهاند.
صلیب سرخ همچنین اعلام کرد که «گزارشهای اولیه نشان میدهد زلزله خسارات قابلتوجهی وارد کرده است. اطلاعات درباره نیازهای انسانی همچنان در حال جمعآوری است».
این زمینلرزه در پایتخت تایلند، بانکوک، و همچنین در بخشهایی از چین و هند نیز احساس شده است.
شاهدان در بانکوک نیز از فرار مردم از داخل ساختمانها و هتلها به خیابانها خبر دادهاند.
بهگفتۀ شاهدان، یکی از برجهای اداری در مرکز بانکوک دستکم دو دقیقه به چپ و راست میلرزید و درها و پنجرهها با صدای بلند میغریدند. گزارش شده که دهها کارگر در یک آسمانخراش گرفتار شدهاند.
معاون نخستوزیر تایلند اعلام کرد وضعیت در بانکوک پس از زلزلهای که در میانمار رخ داد همچنان وخیم است، اما هنوز وضعیت اضطراری در پایتخت تایلند اعلام نشده است.
همزمان گزارشهایی از خسارت به ساختمانهای مختلف در سراسر بانکوک نیز منتشر شده است؛ از جمله فرو ریختن یک آسمانخراش ۳۰ طبقه در حال ساخت در شمال شهر.
یک مقام دولتی دیگر هم گفت زلزله میانمار باعث وارد آمدن خسارت به بسیاری از ساختمانهای بلندمرتبه در بانکوک شده که فعلاً تعداد دقیق آنها نامشخص است.
تلویزیون دولتی چین هم گزارش داد که این زمینلرزه بهطور واضح در استان جنوب غربی «یوننان» که با میانمار مرز مشترک دارد نیز احساس شده است.
لرزشهای زمین همچنین در استانهای «گویژو» و «گوانگشی» چین نیز احساس شده است.
زمینلرزههایی با بزرگی ۷.۷ درجه نسبتاً نادرند، اما در تاریخ زلزلههای جهان و ایران نمونههایی از آنها وجود دارد، همچون زلزله طبس در سال ۱۳۵۷ که نزدیک به ۲۰ هزار کشته بر جا گذاشت و زلزله رودبار و منجیل در سال ۱۳۶۹ که ۳۵ هزار قربانی داشت.
چنین زلزلههایی جزو زمینلرزههای خیلی قوی دستهبندی میشوند و توانایی تخریب گسترده، بهویژه در مناطق پرجمعیت یا دارای ساختوساز ضعیف، را دارند.